Karbon çelik kısaca, demir içeriğine belirli oranda eklenen krom sayesinde elde edilen çelik çeşidi olarak tanımlanır. Karbon çeliğin dayanımı daha yüksektir fakat kırılma özelliği vardır. Kesici özelliği yüksek olduğu için, bıçak çeşitleri genellikle karbon çelik kullanılarak üretilir.
Karbon çelikleri, eski tip bıçakların üretiminde kullanılan geleneksel bir malzemedir. Daha fazla karbon içeriği nedeniyle paslanma eğilimindedirler, ancak doğru bakım ile bu sorun önlenebilir. Karbon çelikleri mükemmel keskinlik elde etme yeteneğine sahiptir ve düzenli olarak bileylenerek keskin tutulabilirler.
Paslanmaz ve karbon çelik arasındaki en önemli fark korozyon yani paslanmaya karşı olan dirençleridir. Her iki üründe temelinde demir alaşımı olması nedeniyle paslanmaya uğrama ihtimaline sahiptir.
Bıçak yapımında yüksek miktarda karbonlu karbon çeliği dereceleri tercih edilir çünkü bıçaklara darbe ve aşınmaya karşı dayanması için gereken sertliği ve gücü verecektir. Bununla birlikte, yüksek karbonlu çeliklerde uygun ısıl işlem yapılmalıdır.
Karbon miktarı yüksek olan çelikler demirden daha sert ve güçlü olmasına rağmen daha az sünektirler. Yüksek çekme mukavemeti ve düşük maliyeti nedeniyle çelik, binalarda, altyapıda, aletlerde, gemilerde, trenlerde, arabalarda, makinelerde, elektrikli cihazlarda ve silahlarda kullanılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Çelikteki karbon miktarı arttıkça sertlik artar; ancak artan sertliğe bağlığa olarak kırılganlık, esneklik ve süneklik azalabilmektedir. Demir, çeliğe kıyasla daha esnektir. Sahip olduğu bu esneklik demirin kırılmasını daha güç hâle getirmektedir. Çeliğin ise esnekliği az, kırılma özelliği fazladır.
Karbon çeliği, dünyada en çok kullanılan ticari metallerden biridir. Bir demir ve karbon alaşımı olan bu çelik türü, diğer türlere göre daha yüksek bir karbon konsantrasyonuna sahiptir, bu da onu, mukavemetin gerekli olduğu uygulamalar için daha güçlü ve oldukça etkili kılar.
Şam çeliği yapım süreci, mükemmel keskinleştirme özelliğine sahip güçlü ve esnek bir bıçakla sonuçlanır. Damascus çeliği, benzersiz görünümü ve mükemmel performansı nedeniyle üst düzey mutfak bıçakları için popüler bir seçimdir. Damascus çeliğinden değiştirilebilir bıçaklar maliyeti dolayısı ile üretilmemektedir.
Titanyum dalış bıçağı harika bir avantaj sağlar ve bakım süresini kısaltır. Çelikten daha hafif ve esnektir, bu nedenle kırılması daha zordur. Ancak, çelik emsallerinden çok daha pahalıdırlar ve kalitelerini korumak için yine de korunmaları gerekir.
Bugün tüm dünyada en sağlam çelik dendiğinde ilk akla gelen lokasyon olan İsveç, sahip olduğu fosfor ve kükürt içermeyen kaliteli demir yataklarıyla oldukça ünlü. 13. yüzyıldan bu yana bir gelenek olarak devam eden çelik üretimi, detaylı kontrol aşamaları ve köklü geçmişiyle en iyi olma unvanını fazlasıyla hak ediyor.
Karbon çelik kısaca, demir içeriğine belirli oranda eklenen krom sayesinde elde edilen çelik çeşidi olarak tanımlanır. Karbon çeliğin dayanımı daha yüksektir fakat kırılma özelliği vardır. Kesici özelliği yüksek olduğu için, bıçak çeşitleri genellikle karbon çelik kullanılarak üretilir.
Yapılarında az miktarda mangan, silisyum, kükürt ve fosfor gibi çelik üretim yöntemlerinden gelen elementler bulunduran demir karbon alaşımlarıdır. Kullanım alanları yapı ve imalat sektörü olduğundan dolayı imalat çelikleri olarak da bilinirler.
Karbon çeliği, endüstride, metalin görünmeyecek şekilde saklandığı ürünler ve projeler için tercih edilir. Paslanmaz çelik, krom kaplaması sayesinde hava ve suya maruz kaldığında paslanma ve korozyona uğramaz. Karakteristik parlaklık çok az bakımla bile korunur. Bu nedenle yüksek karbonlu çelik özelliğine sahiptir.
Hardox piyasa da İsveç çeliği olarak da bilinen tokluk, sertlik seviyesi ile aşınmaya karşı dayanıklı bir çelik türü olarak tanımlanabilir. Aşınmaz kabiliyeti aslında hardox çeliğin en belirgin özelliğidir. Bilimsel karışım ve özellik düzeyinde tam olarak hardox nedir sorusun cevabı elbette üretici firmadadır.
Karbon çelik: Karbon çeliği, bıçak bıçakları için popüler bir seçimdir çünkü keskinleştirilmesi nispeten kolaydır ve keskin bir kenarı iyi tutar. Aynı zamanda sert ve dayanıklıdır.
Victorinox, ürettiği tüm bıçakların ve el aletlerinin birinci sınıf paslanmaz çelikten olduğunu garanti eder.
Türkiye'de bıçak üretilen bölgeler arasında en başında; Bursa, Sürmene, Denizli, Sivas gelmektedir. Bıçakçılığın en çok gelişmiş olduğu şehirlerden birisi olan Bursa'da Yeşilyayla Kesici Aletler Madeni Eşya İnş.
904L Paslanmaz Çelik: 904L paslanmaz çelik kaliteleri arasında korozyon direnci açısından en üst değere sahip paslanmaz çelik kalitesi olarak kabul edilmektedir.
Örneğin; meyve bıçağı, ekmek bıçağı, döner bıçağı, neşter, jilet, mangal şişi, buğday orağı vb. diğer kesici ve delici aletler 6136 sayılı kanun kapsamında değildir.
Pirge, yüksek karbonlu paslanmaz çelik bıçaklarını üretirken buzul ısıl işlem uygulaması sayesinde optimum sertlik avantajı sunuyor. İki kez bilenmiş olan Pirge bıçak çeşitlerinde ayrıca elden kaymama özelliği de bulunuyor.
Pirge, Alman ve İspanyol menşeili DIN 1.4110, DIN 1.4116 ve Fransız menşeili T5MoV kalite yüksek karbonlu paslanmaz çelikler kullanılarak üretilmektedir.
İsveç demir cevheri yatakları, çeliği doğal bir alaşım haline getiren bazı metal cevherlerini de içerir. Başta vanadyum (V) olmak üzere pek çok cevherin küçük yüzdesi çeliğe yüksek gerilme mukavemeti kazandırıyor.
Makine, cıvata, somun, dingil, gemi şaftı, uskur mili, dişli çark, transmisyon mili, frezeli mil, yük kancası, manivela kolu, ray, kazma, kürek gibi araç gereçlerin yapımında kullanılır.
Yüksek Karbonlu Çelikler: % 0,60'dan daha fazla karbon ihtiva eden çeliklerdir. Normal halde yüksek mukavemetli ve sünekliliği az olan çeliklerdir. Isıl işlemlerle sertleştirilmeleri sayesinde yüksek sertlik kazanırlar. Bu bakımdan aşınmaya dayanıklı ve kesici özelliğe sahiptirler.
Karbon Çelik Çeşitleri
Bu şekilde paslanma, küflenme ya da mukavemette düşme yaşanmaz. Demir içeriğine ilave edilen belli oranda krom sayesinde karbon çelik elde edilmiş olacaktır. Dayanımı daha yükse ama kırılabilen bu ürünler, kesici özelliği yüksek bıçak üretiminde çok tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri