Tay tüyü, atların kıllarından elde edilen bir tür dolgu malzemesidir. Tay tüyü koltuk kumaşı, genellikle pamuk, keten veya polyester ile karıştırılarak üretilir.
Tay Tüyü Kumaş Özellikleri
Son yıllarda oldukça popüler olan tay tüyü kumaşlar yırtılmaz. Dayanıklı olan tay tüyü kumaş yıpranma ve yırtılmalara karşı oldukça dayanıklıdır. Kolay temizlenebilen tay tüyü kumaşlar leke de tutmaz. Tay tüyü kumaşlar sık dokunduğu için çevresel kir ve tozları içine hapsetmez.
Bu tür kumaşlar orta ağırlıkta olup uzun yıllar boyunca dayanabilir. Yumuşacık ve son derece net renklere sahip bu madde leke tutmaz. Bu yüzden temizlemesi oldukça kolaydır. Polyester kumaş özellikle kadın giyim sektöründe sıkça tercih edilir.
Saydığımız özelliklerinden dolayı son yılların favori koltuk kumaş türlerinden olan tay tüyü kumaş tüylü yapısıyla oldukça sıcak tutarken, terleme de yapmaz, Kılıflardan yastıklara, koltuklardan sandalyelere geniş kullanım yelpazesi ile de oldukça popüler bir kumaş türüdür.
Dokunulduğunda yumuşak yapısı ile rahatlık hissi verir. Özellikle tay tüyü kumaşlarla kaplanan koltuklar terletmez, kolay kolay yırtılmaz, sökülmez ve oldukça dayanıklıdırlar. Açık renkli olanlarını bile gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Kolay kolay su geçirmeyen ve kolay leke tutmayan bir dokuya sahip kumaş türüdür.
İlgili 28 soru bulundu
Kumaş rengi ve kumaş dokusu arasında uyum olmalıdır. Keten gibi hafif dokudaki kumaşlar daha çok açık ve doğal tonlarla uyum sağlar. Bununla birlikte kadife ve nubuk benzeri kalın dokudaki kumaşlar ise daha koyu tonlarla uyum sağlayacaktır. Terletmeyen ve koku yapmayan özellikte kumaşlar tercih edilmelidir.
Kaliteli tay tüyü kumaş nasıl anlaşılır
Sık dokunuşlu kadifemsi bir yüzeye sahip aralarında kellikler boşluklar bulunmayan üzerine toz tüy toplamamış kumaşları tercih edin, kumaş yanıltabilir kullandıkça renk değişimleri ya da atmaları olabilir onun için koltuk kumaşı seçerken mutlaka ama mutlaka garantili ürün alın.
Koltuk örtüsü kumaşı ararken en önemli unsurlar kolay temizlenebilir olması, dayanıklı olması ve zevkinize hitap etmesidir. Çoğunlukla duck bezi ve panama keteni kumaşlar tercih edilmektedir çünkü bu özelliklere uyar ve oldukça fazla kumaş seçeneği mevcuttur.
Tay tüyü, atların kıllarından elde edilen bir tür dolgu malzemesidir. Tay tüyü koltuk kumaşı, genellikle pamuk, keten veya polyester ile karıştırılarak üretilir. Tay tüyü, hafif ve yumuşak bir dolgu malzemesidir ve bu nedenle koltuk kumaşı olarak kullanıldığında oldukça rahattır.
Özellikle ılık suya eklenecek olan az miktarda sirke ile tay tüyü koltuklara zarar vermeden temizleme yapılır. Tay tüyü koltuk kullanırken lekelenme ve kirliliğin önüne geçmek için örtü kullanılabilir. Tay tüyü koltukların temizliğinde yumuşak bezler ile nemlendirme ve durulama yapılabilir.
Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Dış görünüşü parlak ve pürüzsüz olup kışlık tekstil ürünlerinin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılır. Hava geçirmez özelliğe sahip oldukları ve sıcak tutma konusunda oldukça başarılı oldukları için genellikle mont, kaban ve pardesü yapımında tercih edilir.
Vegan değil. Tay tüyü: Adının aksine hayvansal bir kumaş türü değildir.
Tay tüyü kumaşların temizliği sırasında kimyasal temizleyicilerin kullanılmasından ziyade pamuklu bir bezin ılık bir suyla nemlendirmesi ile silinmesi yeterli olmaktadır. Ancak daha inatçı lekelerin temizlenmesi için nemli bez kalıp sabuna sürtülerek lekenin olduğu yer temizlenebilir.
Tay tüyü koltuklar sıkı bir dokuya sahip kumaşlarla üretilir. Tüylerinin yapısı sayesinde kumaşa bulaşan lekeler iç kısma nüfuz edemez. Tay tüyü koltukların temizlenmesinde kimyasal malzemeler kullanılmamalıdır. Ancak doğal temizleyici maddeler ve su kullanılarak koltuğun hijyeni sağlanabilir.
Giysilerin üretimininde kullanılan tüm kumaşlar, doğal, sentetik lifler tüylenme eğilimi gösterir. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim azdır.
Sanırım tay tüyü diye geçen kumaşları tırmalayamıyorlar, ona bakabilirsiniz. Koltuk kumaşını kediye göre ayarlamak yerine kediye bir tırmalama tahtası alırsanız etraftaki diğer eşyaların da zarar görmesinden kurtulabilirsiniz. Ama koltukta kararlıysanız serteks süet kumaş önerilebilir.
Kumaş seçimi önemlidir; leke tutmayan, silinebilen, terletmeyen yumuşak dokulu kumaşları tercih etmeliyiz. Salonlarımızda kadife, sonil, teflonlu kumaşlar tercih edilmelidir. Oturma odalarımızda keten, sentetik viscon, koton idealdir.
Keten koltuk kumaşları terletmeyen doğal iplikten yapılan kumaş türüdür. Ayrıca keten karışımlı kumaşların da kullanılan mobilyalarda terleme yapmadığı biliniyor.
Tüketiciler, özellikle pamuk ve yün oranı yüksek kumaşları tercih ederlerse mobilyalarının uzun ömürlü olmasını sağlamış olurlar. Saten koltuk kumaşları ise lekeyi hapsettiği ve temizlenirken diğer kumaş türlerine oranla daha çabuk yıpranma gösterdiği için az tercih edilmelidir.
Yıkanmaya Elverişli Olmayan Koltuklar
Örnek verecek olursak deri kaplama koltuklar, hassas kumaş içeriğine sahip olan koltukların su ile ve vakum makineleri ile yıkanması mümkün olamayabilir.
Tay Tüyü Kumaşı Avantajları
Yırtılmalara karşı dayanıklıdır. Leke tutmaz. Açık renklerde dahi güvenle tercih edilebilir.
Tay tüyü, püskürtme yöntemi ile tüylerin geliş ve gidiş noktalarının yatay ve dikey bir biçimde birleştirilmesi ile tay tüyü görünümün alması işlemidir. Ayrıca tay tüyü denmesinin bir diğer nedeni ise tayların kıl uzunluğuna çok benziyor olmasıdır. Bu benzerliklerinden dolayı adını tay tüyü olarak almıştır.
Chester koltuklarda kumaş kullanımı aslında ilk olarak deri ile başlamıştır. Ancak deri kumaşla kaplanmış koltukların maliyetinin daha fazla olması diğer kumaş seçeneklerini ortaya çıkarmıştır. Günümüzde kadife, ekose ve nubuk chester koltuklar oldukça popüler bir hal kazanıp kullanım rahatlığı ile de tercih sebebidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri