Kira tespit davalarında harç, talep edilen kira bedeli ile mevcut kira bedeli arasındaki fark üzerinden hesaplanır. Örnek vermek gerekirse; mevcut kira bedeli 5.000 TL iken talep edilen kira bedeli 10.000 ise bu durumda harca esas alıncak değer 10.000 – 5.000 = 5.000 TL olmaktadır.
( Yargıtay 3.
Yargıtay uygulamalarında kira tespit davalarında harca tabi dava değeri, son dönemde ödenen kira bedeli ile hüküm kurulan aylık kira bedeli arasındaki fark olarak kabul edilmektedir.
Kira artış miktarı belirlendikten sonra, harçlar bu artış miktarına göre hesaplanır. Örneğin, kira bedeli 1.500 TL olan bir kiracı, kira bedelini 5.500 TL'ye yükseltmek istiyor ve belirlenen artış miktarı 4.000 TL. Bu durumda, harca esas değer olan 48.000 TL, yani 12 (ay) x 4.000 TL üzerinden harç hesaplanır.
Davanın bu niteliği gereğince kira bedelinin tespitine ilişkin talep bölünemez ve kira bedeli davacı tarafından bir seferde açık ve net olarak istenilmesi gerekir.
Yine 11.06.2022 tarihli Resmî Gazete ile yürürlüğe girmiş olan 7409 sayılı Kanun ile konutlarda kira artış oranını %25 ile sınırlandırılmıştır, ev sahipleri kira artış oranında bu sınırı geçemeyeceklerdir. Buna göre, bu oranda bir zam yapan ev sahibinin açacağı dava hukuki yarar yokluğundan reddedilecektir.
İlgili 30 soru bulundu
Emsal kira bedeli, kiraya verilmiş mülkün emlak vergisi değeri miktarının %5'ine karşılık gelmelidir. Örneğin emlak vergisi değeri 900 bin TL olan bir gayrimenkulün emsal kira bedeli 45 bindir.
Bilirkişiler gerekli notları alır ve raporlarını düzenleyerek Mahkemeye sunarlar. Aksi bir durum yok ise (itiraz vb.) mahkeme kararını açıklar ve yeni kira bedeli belli olur.
Kira tespit davasının masrafları genellikle davanın açıldığı taraf, yani davacı tarafından karşılanır. Bu masraflar, dava harcı, bilirkişi ücreti, avukat ücreti, tebligat masrafları ve gerekli olan diğer masrafları içerir. Ancak mahkeme sürecinin sonunda, yargıç genellikle masrafların nasıl paylaşılacağına karar verir.
Kira tespit davası sonucunda verilen karar icra takibine kesinleşmeden konulamayacaktır. Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin verilen karar, mahkeme tarafından her iki tarafa tebliğ edildiği tarihten itibaren yasal süre içerisinde itiraz edilmez ise karar kesinleşecektir.
Kira tespit davalarında kira bedeli belirlenirken; kiracının eski kiracı olduğu dikkate alınarak %10 – 20 oranında, hakkaniyete uygun bir miktarda indirim yapılması gerekir.
Kira tespit davası harç hesaplama, davada talep edilen aylık kira bedelinden mevcut kira bedelinin çıkarılması ile yapılır. Gider avansı tebligat masrafları, bilirkişi ücreti, keşif ücreti için ödenen meblağdır. Ortalama 700 – 1000 TL masraf yatırılır.
Nitekim Yargıtay 1. Hukuk Dairesi'nin 07.12.2020 tarihli bir kararına göre; “Dava değerinin belirlenmesinde taşınmazın dava tarihindeki keşfen saptanacak gerçek değerinin esas alınacağı kuşkusuzdur.
-Kira tespit davasında harca esas değer yıllık değil aylık kira farkıdır. 2017/15454 E. 2017/18281 K.
Örneğin, mevcut aylık kira bedelinin 10.000 TL ve mahkemece tespitine karar verilen aylık kira bedelinin ise 15.000 TL olduğu düşünülürse; nisbi harç, tespit edilen aylık kira miktarı ile mevcut aylık kira bedeli arasındaki fark üzerinden bir aylık kira farkı olan 5.000 TL üzerinden alınır.
Geriye dönük kira tespit davası açılamaz.
Bir örnekle açıklayacak olursak; 01.01.2018 yılı kira başlangıç tarihi olsun. 01.01.2023 tarihinde kira sözleşmesi 5. yılını dolduruyor. Bu durumda ev sahibi 2021 veya 2022 yılının kirasının tespiti için kira tespit davası açamaz.
Kira tespit davalarında mahkemece, bilirkişilerce inceleme yapılması, taşınmazın durumunun ve emsal kira bedellerinin araştırılması gerekmektedir. Mahkeme, yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu uyarınca ve hakkaniyete uygun şekilde kira bedelini tespit edecektir.
Kiracı, 7 gün içinde itiraz etmez ve 30 gün içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi tahliye talebiyle İcra Mahkemesi'ne başvurabilir. Kira artışı yapmayan kiracıyı tahliye ettirebilmek için her somut olayın kendi içerisinde ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir.
Kira tespit duruşmasında Yargıtay kararları gereğince bu delillerden bir tanesi de tanıklardır. Tanık dinlenmesi sonucunda mahkeme de kira tespit davasın da sonuca etki edebilecek bir durum varsa bunu dikkate alacaktır. Bu nedenle kira tespit davasında tanık dinlenmesi, mahkemelerce geçerli olan bir durumdur.
Kira hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar çoğunlukla tahliye, kira bedelinin tespiti ve kira bedelinin uyarlanması davalarıdır. 1 Eylül 2023 tarihinden sonra bu tür davalar açılmadan önce uyuşmazlık için arabuluculuk başvurusu yapılması zorunlu hâle gelmiştir.
Mahkeme tarafından, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 9. maddesine göre kira tespiti davalarında tespit olunan kira bedeli farkının bir yıllık tutarı üzerinden tarifenin üçüncü kısmı gereğince hesaplanacak miktarın tamamına vekalet ücreti olarak hükmedilecektir.
HUMK 8.m.gereği Sulh Hukuk Mahkemesinin görevine giren bütün dava ve işler adli tatilde de görülür. Örneğin kira tespitı davasında verilen karar adli aravermede 8. Ağus. ta tebliğ edilirse temyiz süresi işler ve süre 12.eylüle kadar uzatılmış sayılmaz.Karar adli aravermede kesinleşmiş olur.
Kiracıyı koruyan kanuni düzenlemenin somut bir örneği de 10 yıllık uzama süresidir. Kiracı sebep göstermeksizin her uzama yılının bitiminden 15 gün önce çekeceği bir ihtarname ile kira akdini sonlandırabilirken, kiraya veren( ev sahibi) sözleşme süresinin bitiminden bir de üzerine 10 yıl saymak zorundadır.
Kira tespit davaları için avukat tutma zorunluluğu bulunmuyor.
Kiraya veren A davasını kazandığı takdirde, kiracı B yargılama giderlerini ve mahkemece belirlenecek karşı vekalet ücretini ödeyecektir. Burada karşı vekalet ücretine davayı kazanan kiracı tahliye avukatı hak kazanacaktır.
ikamet amacıyla tahsis edilen gayrimenkullerde emsal kira bedelinin uygulanması gerektiği ifade edilmiştir. Özetle bedel tahsil etmeksizin başkalarının veya aile bireylerinin kullanımına bırakılan meskenlerden kira geliri elde edilmemesi halinde bazı hallerde emsal kira bedeli uygulanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri