Sistiti hafifletmeye yardımcı olacak seçenekler istiyorsanız evde deneyebileceğiniz bazı yöntemler vardır. Soda veya karbonat idrardaki asit seviyesini azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir bardak suya bir kaşık karbonat karıştırıp içebilirsiniz.
Limon sıkılmış su, soğan suyu kürü, maydanoz, karbonat, kekik ve yeşil çay idrar yoluna iyi gelen bitkisel çözümler arasında yer almaktadır.
Bir bardak suyun içine birkaç kaşık elma sirkesi ilave ederek içmek idrar yolu enfeksiyonunu idrar yolu enfeksiyonuna iyi gelebilir.
İdrar yanmasına ve kasık ağrılarına en iyi gelen şey sudur. Düzenli tüketilen ve bol miktarda içilmesi önerilen su, idrar yollarında oluşan mikrop ve enfeksiyonun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Aynı zamanda ayakların ve bacakların sıcak tutulması da idrar yanmasını geçiren tedavi yöntemlerinden biridir.
Bol miktarda sıvı tüketin. Yakmayacak ısıdaki sıcak suda 15-20 dakika kadar oturma banyosu yapabilirsiniz. Sistiti Önlemek: Yaban mersini suyu ya da tabletleri mesane enfeksiyonuna iyi gelebilir.
İlgili 17 soru bulundu
- Sistite yakalanmamanın en iyi yolu yeterli miktarda su (en az günde 8 bardak) içmektir. İdrar kesesinin dolduğunu hissettiğimiz an tuvalete gitmek ve idrar kesesini tam anlamı ile boşaltmak sistitin önlenmesinde etkili bir yoldur. - Genital bölgeye parfümlü banyo köpüğü, sabun ya da talk pudrası kullanılmamalıdır.
Bakteriyel sistit için antibiyotik olarak genellikle; nitrofurantoin, trimetoprim-sülfametoksazol, amoksisilin, sefalosporinler, siprofloksasin ve levofloksasin içeren ilaçlar kullanılabilir. Sistit tedavisinde kullanılan antibiyotikler hızlı etki yapmaya başlamalıdır.
Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, civanperçemi, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, güvey otu ve kekik sistit için etkili doğal bitkilerdir. Kaynattığınız suyun içine bu bitkilerden bir tutam atın ve 5 dakika demleyin. Sonrasında süzerek çayınızı içebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan içebilirsiniz.
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek. Karnabahar vücudunuzdaki mikropların atılmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Antibiyotik kullanımının geç kalındığı noktalarda idrar yollarında ve mesanede oluşan bakterileri temizlemek zorlaşabilir. Bu nedenle antibiyotiğin etkisiz olduğu idrar yolu enfeksiyonlarında bol su tüketimi ve sık idrara çıkma, enfeksiyonu temizleyecek en etkili yöntemlerden biridir.
İdrar yolu enfeksiyonlarında bazı bitkilerin yararlı etkilerine de değinen Akman, şunları söyledi: ''Limon suyu tekrarlayan sistitlerden korunmada iyi olabilir. Bunun yanı sıra böğürtlen idrarı söktürüyor.
Bu şekilde mesanede fazla idrar kalması engellenmiş olur. Temizlik: İdrar sonrası temizlik yaparken rakadan önde doğru değil, önden arkaya yapılmalıdır. Bu şekilde anal bölgedeki mikropların idrar yoluna gelmesi önlenmiş olur. Banyo yerine duş almak: Banyo yerine duş almak sistit için daha koruyucudur.
İdrardaki asit nötrleştirilmiştir. Bir bardak suya sadece 1 çay kaşığı karbonat karıştırılır. Günde bir veya iki kez sarhoş olabilir. İdrar yolu iltihabı karbonat tedavisi son derece etkilidir.
İdrar bölgesinde meydana gelen enfeksiyonların bitmesine olanak tanıyor. Mide veya bağırsaklarda enfeksiyon oluşmuşsa, Karbonatlı Su tüketilerek bunların ortadan kalkmasına destek olunabiliyor.
Karbonatlı su, ağız sağlığında da sık sık kullanılır. Dişlerde oluşan sarılıkların giderilmesinde, ağız kokularının giderilmesinde, nedeni anlaşılamayan boğaz ağrılarının hafiflemesinde, aft gibi ağız yaralarının iyileştirilmesinde de karbonatlı suyun kullanıldığı görülür.
İdrar yolu enfeksiyonu şikayetlerinin yaklaşık %80'i antibiyotik tedavisine yanıt verir. Sıvı alımının artırılması çok önemlidir. Bol sıvı alımı ile birlikte artan idrar miktarı mikroorganizmaların temizlenmesine yardımcı olur.
Sistite karşı koruyucu önlemler alın!
C vitamini kullanın. C vitamini idrarla atılırken idrarın asitliğini de artırır.
Probiyotik içeren yoğurt, kefir ve bazı peynir türleri idrar PH seviyesini düşürmekte, güçlü antibakteriyel olan hidrojenperoksit üretmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarının en önemli kaynağı olan bağırsak ve genital bölgenin florasını düzenleyerek üriner sistem enfeksiyonlarının sıklığını önemli oranda azaltmaktadır.
Tam olarak nedeni bilinmeyen ve tespit edilemeyen bu hastalıkta tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, bazı alerjik reaksiyonlar, idrar kesesinde alerjide görevli bazı hücrelerin aşırı fonksiyon göstermesi, idrar kesesinin içini döşeyen hücrelerin fonksiyon bozukluğu gibi nedenler suçlanabilir.
Kronik sistitlerde diyet tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır. Özellikle kızartılmış gıdalar, tuzlu, baharatlı yiyecekler, asitli içecekler, çay ve kahve tüketimi sistiti tetikleyebilir” dedi.
Yeteri kadar su içilmemesi de sistite sebep olan etkenlerdendir. Günde iki buçuk litre su içmek sistitten korunmada çok önemlidir. Çok su içme neticesinde çok idrar yapılır ve atılır. Bu yerleşmeye çalışan bakterilerin ve mesaneye kadar ulaşan kimyasalların atılmasını sağlar.
Bol sıvı tüketin
Akut sistitin çok rahatsız edici semptomlarından (sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi, kramp benzeri ağrı) olabildiğince çabuk kurtulmak için bol sıvı almak son derece önemlidir. Sıvı için şekersiz çay veya su en iyi seçimlerdir.
Ağızdan alınan ilaçlar, interstisyel sistit tedavisi için en etkin uygulamalardandır. En yaygın olanları ise pentozan polisülfat, hidroksizin ve amitriptilindir. Bazı interstisyel sistit hastalarında mesanede çok fazla histamin salgılandığı için bu salgıyı azaltacak ilaçlar hastaya verilebilir.
Baharatlar, baharatlı yiyecekler: Asidik, uyarıcı ve mesane duvarı iltihap artırıcı olduklarından diyette yer almamalıdırlar. Portakal suyu: Asidik özelliği ve yüksek oranda şeker içeriği nedeni ile önerilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri