1. tarif: 3-4 bardak sıcak suyun içerisine 1 yemek kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı sirke ve hazır almış olduğunuz bulaşık deterjanınızdan 1 yemek kaşığı kadar katıp tüm bileşenleri iyice çalkalayarak yeni bir bulaşık deterjanı elde edebilirsiniz.
Antibakteriyel özelliğe sahip olan karbonat ve sirke hem makinenizin mükemmel şekilde temizliğini sağlarken hem de makinede yıkanan bulaşıklarınızın pırıl pırıl çıkmasına yardımcı olur.
Büyük bir paket karbonatı makinenin tabanına dağıtın. Sıcak ayarda bir defa kısa süreli olarak çalıştırmaya başlayın. Sirke ile yıkanmış makineyi karbonatla da yıkayarak temizleme işlemini başarıyla bitirmiş oldunuz.
Daha sonra bir bardak karbonat alın ve bulaşık makinesinin alt rafına eşit şekilde serpin. En sıcak su ayarında (yine deterjansız) makineyi çalıştırın. Karbonat sadece sirkeyi nötralize etmekle kalmaz, aynı zamanda kalan kirlerin yerinden çıkmasına yardımcı olur ve koku giderici görevi görür.
Bulaşık makinesi deterjanı yerine sirke ve limon tuzu karışımı Sirke ve limon tuzu karışımı bulaşıklarınızı temizlemeye ve parlatmaya yetiyor. Bulaşıklarınızı sağlıklı bir şekilde yıkayabilmek ve iyi bir şekilde temizlemek istiyorsanız sirke ve limon tuzu karışımını kullanabilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Tarif: 3-4 bardak sıcak suyun içerisine 1 yemek kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı sirke ve hazır almış olduğunuz bulaşık deterjanınızdan 1 yemek kaşığı kadar katıp tüm bileşenleri iyice çalkalayarak yeni bir bulaşık deterjanı elde edebilirsiniz.
Bu noktada çok ciddi bir kimyasal olan çamaşır suyunun yiyeceklerinizle temas etmesi ve dolayısı ile de vücudunuza girmesi çok ciddi bir kanserojen tehlikenin de habercisi olduğundan bulaşık makinelerinde çamaşır suyu kullanımı kesinlikle önerilmemektedir.
Bir su bardağı beyaz sirkeyi bulaşık makinesinin üst rafına yerleştirin. Doğal bir koku giderici olan sirke, temizlikte en sık kullanılan malzemelerden biridir. Bulaşık makinesine sirkeli bardak dışında hiçbir şey koymayın. Makineyi bir tam program boyunca çalıştırın.
Bulaşık makinesi temizliği adına; - Bir kap içerisinde 2 bardak beyaz sirke ve 2 yemek kaşığı limon tuzu karıştırılmalıdır. - Limon tuzunun erimesinden sonra bulaşık makinesi içerisine dökülmelidir. - Ardından sıcak ayar program seçilerek makine çalıştırılmalıdır.
Makineyi tekrar çalıştırın. Bulaşık makinenize çok fazla tabak, bardak yerleştirmeyin ve 70 derece yoğun programda çalıştırın. Deterjanınız nemlenmişse yeni tarihli bir deterjanla yıkama yapın. Olumlu sonuç alırsanız, ürünle ilgili bir sorun yoktur.
Bulaşık makinesindeki kokunun temel sebebi, yiyecek artıklarıdır. Makineye konan bulaşıkların üzerindeki parçacıklar sıcak su ile buluşunca yumuşar ve deterjan sayesinde de bulaşıklar üzerinden atılır.
Bulaşık makinesinin rafında dik bir şekilde durabilecek bir kabın içine de ağzına kadar (en az 1 su bardağı) beyaz sirke koyun. Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra makinenin kapağını kapatın ve en uzun programda çalıştırın.
Tepsinin dibine tuz ve karbonat koyup sıcak su ekleyin. Gümüşlerinizi bu karışıma batırdığınızda birkaç dakika içinde pırıl pırıl olacaklar. Krem yüzey temizleyici ve naylon bir poşet de bulaşık yıkarken çok işinize yarayabilir.
Bulaşık makinesine kimyasal tuz kullanmak yerine limon tuzu kullanabilirsiniz. Çünkü bulaşık makinesi tuzu adı altında kullanılan tuzlar uzun bir süre sonra bulaşık makinenize zarar verebilir. Bu nedenle limon tuzu iyi bir fikir olabilir.
Şimdi de karbonat ile çamaşır makinesini temizleyebilirsiniz. Çözücü etkisi ile makinede göremediğiniz bölümlerdeki kireçleri ve tozları tertemiz yapabilir.
Karbonat, çamaşır makinesinin durulama suyundaki pH seviyesini, çok asidik veya alkali olmaktan koruyarak düzenlemeye yardımcı olur. Her durulama döngüsüne 1/2 fincan karbonat eklenmesi, deterjanın giysilerin sertleştirmesini engeller. Karbonat, doğal bir yumuşak aşındırıcıdır.
Üstelik sirkenin makineye zararları oldukça fazladır. Makinenin önemli parçaları üzerinde tahribat yaratır. Özellikle plastik parçaların erimesine sebebiyet verir.
Bulaşık makinelerinin temizlenmesi gerektiğini, makine arıza yaptığında gelen yetkili servisten öğreniyoruz maalesef. Bu durum da makinenin ömrünü kısaltıyor. Bulaşık makinelerinin mutlaka ayda 1 kez temizlenmesi gerekmektedir.
Sert Su Kalıntıları
Suları sert olan bir bölgede yaşıyorsanız bulaşık makinenizde kireç kalıntıları ile karşılaşmış olabilirsiniz. Bu kalıntılar bardaklarınıza ve tabaklarınıza yapışarak puslu bir görünüme neden olabilirler. Neyse ki bardaklarınızdaki kireç kalıntıları temizlenebilir ve kolaylıkla önlenebilirler.
Bu şekilde kolaylıkla tespit edilen yumurta kokusu ve kötü kokuları oluşma nedeni bazen deterjanlardan da kaynaklanmaktadır. Yıkandıktan sonra sisli bir görüntüye neden olan ve hala kirliymiş gibi görünen bardaklarda bir sebebi de kullandığınız fosfatsız deterjanlar olabilir.
Limonun antibakteriyel özelliği sayesinde bütün mikropları yok ediyor. Ayrıca bulaşık makinesinin çeşitli bölgelerine saklanmış yemek kalıntıları, bakterileri de dezenfekte ediyor. Özetle limon sayesinde bulaşıklardaki inatçı lekeler, yemek kalıntıları, su lekesi çıkıyor ve bütün hepsinin parlamasını sağlıyor.
Makinenizin deterjan gözüne bir miktar tuz, karbonat ve sirke ekleyip yüksek sıcaklıkta ve boş olarak çalıştırın. Ardından kalıntıları temizlemek için tekrar sıcak olarak boş yıkayın. İşlem sona erince çamaşır makinenizin kapağını açıp havalanmasını sağlayın.
Bulaşık makinesi tuzu, kireci önlediği için bulaşıklarınızın zarar görmesini ve makinenize kirecin verdiği zararı engelleyeceği için makinenizde her zaman tuz bulunması makineniz için faydalıdır. Makinenizde bulunan tuz, her yıkamada azar azar çözünerek makinenin yıkama suyuna katılır.
Bu da makinenin her boşluğundan köpükler çıkmasına neden olur. Sıvı bulaşık deterjanı, makinenin iç aksamına da zarar verir. Boruları tahrip eder, gideri tıkayabilir ve suyun tahliyesini engelleyebilir.
Sirke ve su ile bir karışım hazırlayın ve bardakları içinde 15 dakika bekletin. Ardından karbonatla birlikte bardakları ovun. Ovduğunuz bardakları bir gece boyunca bu şekilde bekletiyoruz. Ertesi gün bulaşık makinesinde yıkayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri