Çaydanlığın içerisine tepeleme bir yemek kaşığı limon tuzu koyulur ve çaydanlık neredeyse üst limitine kadar doldurulur. Bu karışım, yaklaşık 10 dakika kadar kaynama bırakılır ve kireç tortuları kendilerini suya saldığında karışım dökülür ve çaydanlık durulanır.
En iyi kireç sökücülerden birisi olan sirkenin 1 gece bekletilmesinin ardından fırça ve soğuk su ile kireçlerin kolayca çıktığı görülüyor. Asitli yapıya sahip olan sirkenin karbonat ile beraber uygulanması da mümkün oluyor.
Çaydanlığın dışını temizlemek için, 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak sirkeyi karıştırın. Tuz tamamen eridiğinde çaydanlığın dışını bu karışımla silin. Çaydanlığın içini parlatmak için, bir yemek kaşığı limon tuzu ve su ekleyin. Bu karışımı 15 dakika kaynatın.
su doldurun, ardından yarım bardak sirke, 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra süngerle ovarak çaydanlıklarınızı durulayabilir eski parlaklığına kavuşturabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Pas ve kireç lekelerinin kesin çözümü Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü, kireç bağlamış çaydanlık ya da su ısıtıcısına doğrudan dökün. Porçöz, kireçli bölgeye etki ederken bir ses çıkarır. Bu etki sesi kesilene kadar bekleyin. Daha sonra çaydanlığı veya su ısıtıcısını bol suyla birkaç defa durulayın.
Çaydanlığın içerisinde çamaşır suyu kaynatmak da etkili bir yöntem. Fakat çamaşır suyunu iyice arındırırken limon kabuklarından da faydalanabilirsiniz. Asidik özellik gösteren limon hem çaydanlığı parlatmaya hem de çamaşır suyunu iyice arındırmaya yardımcı olacak.
Yarım çay bardağı sirkeyi ve 1 su bardağı suyu çaydanlığın içine aktarın. Çaydanlığı ocağın üzerine alın ve içindeki karışımı kaynatın. Kaynayan karışım çaydanlığın içindeki kirecin büyük bir kısmını çözecek, kalanlar ise yumuşadığı için çok daha kolay çıkacaktır. İçindeki bu kaynayan karışımı dökün.
Kaya Tuzu ve Sirke ile Çaydanlığınız İlk Günkü Gibi Olacak
Öncelikle çaydanlığın içine kaya tuzu ve sirke döküp karıştırın. Ardından iyice kaynatın. Sonrasında çaydanlığı bir süngerle ovarak temizleyin. Bu işlemin ardından çaydanlığın lekelerden kurtularak parlak bir hâle geldiğine şahit olacaksınız.
Çaydanlıkta kaynar suyun ateşi kısılarak demlik, çaydanlığın üzerine oturtulmalı ve demleme bölümün de ki su kaynatılmamalıdır. Çayın demleme süresi, siyah çayda 10-15 dakikadır. Demleme süresi çayın cinsine ve zevkine göre değişir.
onbeş günde bir çaydanlığa bir çay kaşığı limon tuzu atılmasıyla problem haline dönüşmeyecek olay.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
Kireç yumuşatma, daha yumuşak hale getirmek için sert suya kireç ilave edilen işlemdir. İyon değiştirme yöntemine göre birçok avantaja sahiptir, ancak esas olarak ticari arıtma uygulamaları için uygundur.
Çaydanlığın içine bir yemek kaşığı kadar limon tuzu koyun ve çaydanlığı su ile doldurun. Limon tuzu çaydanlığın içinde oluşan kireç ve sarartıyı temizlemek için yeterli olacaktır. Ardından çaydanlığın içindeki suyu 15 dakika kadar kaynatıp, güzelce durulayın.
Sirke- Limon ve Karbonat Kullanımı
Kaynayan çaydanlığın içine karbonatı dökün ve 1 saat boyunca kaynatın. Bekleme süresini bittikten sonra sirkeyi ve limon suyunu bir kabın içinde karıştırın. Çaydanlığın içini boşaldıktan sonra çaydanlıktaki çay lekesi nasıl temizlenir kapsamında hazırlanan karışım ile silinir.
SİRKE VE KARBONAT KARIŞIMI
Bir çay kaşığı kadar sirkeyi bir tatlı kaşığı kadar da karbonatla iyice karıştırın. Bu karışımı çelik tencere ya da çaydanlıkta bir miktar su ekleyerek kaynatın. Bol su işe duruladığınızda nasıl bu kadar parladığına inanamayacaksınız.
Kireçli suların olduğu şehirlerde her evde bolca karbonat yer alır. Karbonat ise çaydanlık içinde oluşan kireç problemini ortadan kaldırmada etkilidir. Karbonatın kireç temizleme etkisine bir de limonun parlatıcı özelliği eklendiğinde, çaydanlıklar yeni alınmış gibi duracaktır.
Demliğinizin içindeki sarı rengi gidermek için limon tuzu kullanabilirsiniz. Demliğin için suyla doldurun, suyun içine birkaç kaşık limon tuzu katın. Ardından suyu kaynatın. Böylece sararmayı temizleyebilirsiniz.
Bir su bardağı içerisini sıcak su ile doldurun. Bir miktar kaya tuzu ekleyerek eritin. Üzerine ise yarım çay bardağı sirke ekleyin. Bu karışım ile yanmış çaydanlığın içini ve dışını bulaşık süngeri ile ovalayarak temizleyin.
SİRKE VE KARBONAT
Sirkenin asidik yapısının olması muslukta oluşabilecek kireçlenmeyi anında götürecektir. Sirkeye ekleyeceğiniz az miktarda ki karbonat tepkime oluşturarak, musluğunuzu kireçten kurtaracak ve daha temiz bir musluğa sahip olacaksınız.
LİMON SUYU DA KİREÇ ÇÖZÜYOR
Limon tuzunun yanı sıra limon suyu da asidik özellikte olması nedeniyle kireçlenmeyi gideriyor. 1. 1 adet limonun suyunu ısıtıcınızın içerisine ekleyin. 2. 20 dakika bekleyin ve ısıtıcının içerisine bir miktar su ekleyin. 3. Isıtıcıyı çalıştırın ve sonrasında suyu boşaltın.
İşte çaydanlığın içini nasıl temizleyeceğinize dair öneriler: Demliğe bir yemek kaşığı limon tuzunu dökün. Çaydanlığı ocağa yerleştirdikten sonra kaynatın, kireci zayıflatmak ve tamamen yerinden çıkarmak için yaklaşık 30 dakika bekletin. Kireç kalıntısı kalmayıncaya kadar çaydanlığı temizleyin.
Kaliteli çay potları, çaydanlıklar bulaşık makinesinde yıkanmaması gerekenlerdendir.
Daha sonra bol suyla iyice yıkayıp, ister bulaşık makinesinde isterseniz de elde bulaşık deterjanı ile yıkayarak tertemiz halde kullanabiliriz.
ÇAYDANLIKTA OLUŞAN KİRECİ LİMON VE KARBONAT YOK ETME
Boşalttıktan sonra 1 adet limonu suyunu sıkın daha sonra da limonun içini parçalayıp çaydanlığın içine atın. üstüne çaydanlığın yarısına gelecek şekilde su ekleyin ve kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yavaş yavaş bütün kireçler yok olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri