Gaziantep Nurdağı'ndaki fay kırılmasının uydu görüntüleri. Deprem sonrası yüzeyde 3-4 metrelik kayma meydana geldi.
MARAŞ İLE MALATYA ARASINDA 107 LOKASYONDA GÖZLEM YAPILDI
6 Şubat 2023'te meydana gelen ikinci depremde ise (Mw 7,6), Göksun (Kahramanmaraş) ile Doğanşehir (Malatya) arasında kalan bölgede; Çardak Fayı, Nurhak Fay Kompleksi, Doğanşehir Fay Zonu ile yeni belirlenen Sisne fayının kırıldığı belirlendi.
Depremin yıkıcı etkisini en fazla gösterdiği yerlerden biri Gaziantep'in Nurdağı ilçesi... Fay hattı ilçenin tam ortasından geçiyor ve bazı evler fay hattının üzerine inşa edilmiş durumda...
Yaşadığımız bir mucize" dedi. Gaziantep'in Nurdağı ilçesi Başpınar Mahallesi, altından geçen fay hattı nedeniyle depremde en ağır hasar gören yerleşim yerlerinden oldu.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok hasarı alan illerin başında gelen Hatay'da kırılan fayın yıkıcı etkisinin 50 saniye sonra ulaştığı belirtildi.
İlgili 43 soru bulundu
6 Şubat'ta meydana gelen ve merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 42 binden fazla insanın hayatını kaybettiği 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler ile 20 Şubat'ta Hatay'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana geldi.
06 Şubat 2023'te meydana gelen ilk depremde (Mw 7,8), Kazkeli fayı, Serinyol, Amanos, Pazarcık, Erkenek segmentleri ve Yarpuzlu büklümü ile Narlı (Gaziantep) güneyinden Pazarcık (Kahramanmaraş) batısına kadar uzanan Narlı Segmenti boyunca, toplam 404 km uzunluğundaki yüzey kırığı gelişmiş olup 410 gözlem yapılmıştır.
Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin yeryüzünde gözle görünür ilk kırılmaya yol açtığı nokta görüntülendi. Tepeden başlayan kırılmanın, yol boyu devam ettiği görüldü. Artı Gerçek - Maraş'ın Pazarcık ilçesindeki 7,7 ve Elbistan'daki 7,6'lık deprem 10 ilde yıkımlara neden oldu.
Bingöl'den başlayıp Hatay'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fay hattı Gaziantep'e 40 kilometre uzaklıkta ve oldukça yıkıcı bir konumdadır. Bu kırılmamış faylar olası 7.0 üzeri büyüklükteki bir deprem, Gaziantep'te ciddi can ve mal kayıplarına yol açabilir.
Son yüzyılın en büyük felaketine sebebiyet veren deprem 10 ilimizi etkiledi. Depremden en çok etkilenen illerimizden biri de Gaziantep oldu.
Metrelerce uzayan fay hattı kırıkları, İslahiye Devlet Hastanesi'nin bahçesi ve çevresinde de görüldü. Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki 2 deprem, 11 ilde yıkıma ve hasara yol açtı.
İlimiz Türkiye'nin en önemli tektonik hatlarından biri olan Doğu Anadolu Fay Hattının etki alanı içerisinde olup bu fay hattı İlimiz İslahiye ve Nurdağı ilçelerinden geçmektedir.
'HARİTADAN SİLİNDİ'
Kelimenin tam anlamıyla Nurdağı haritadan silinmiş durumda. Kentin yeni binaları sadece iskelet olarak ayakta kalırken, geri kalanı ise tamamen yıkılmış durumda. Öyle ki 2-3 yıl önce inşa edilen Nurdağı Devlet Hastanesi bile kullanılmayacak hale gelmiş.
Raporda, Doğu Anadolu Fay Zonu'nda (DAFZ) depremlerin olduğu kesimin en son 1114 ve 1513'teki depremlerde kırıldığı, en az 500 yıldır deprem sessizliği bulunmasının yer bilimi çalışmalarında "sismik boşluk" olarak nitelendirildiği belirtildi.
Doç. Dr. Özmen, "O günden bugüne büyük bir deprem aktivitesi olmadığı için burası sismik boşluk olarak gösteriliyordu. Kahramanmaraş merkezli bu deprem, yaklaşık 480 yıldır suskun, kırılmayan bir fay hattı üzerinde meydana geldi.
Fay düzlemi üzerindeki 3 boyutlu yırtılma modellemesini de çıkaran ekip, 6 Şubat günü saat 04.17´de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7'lik depremin 3 fay segmenti üzerinde meydana geldiğini ve yıkıcı etkinin yaklaşık 50 saniye sonra İskenderun ve Hatay civarında büyük enerji boşalımlarına neden olduğunu belirledi ...
Yaşadığımız bir mucize dedi. Gaziantep'in Nurdağı ilçesi Başpınar Mahallesi, altından geçen fay hattı nedeniyle depremde en ağır hasar gören yerleşim yerlerinden oldu.
Depremi az hasarla atlatan Gaziantep, sağlam zemini ve güçlü altyapısı nedeniyle seçildi. Afet bölgesi için 'güçlü dönüşüm' hedefiyle başlayan çalışmaları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordine edecek.
Deprem ivmesinin düşük olması yıkımın büyük olmasını engelledi. Birde Gaziantep'in zemini kaya, en büyük avantaj bu. Gaziantep'in zemini killi kireç taşına oturduğu için Nurdağı İslahiye ve Antakya'ya göre daha sağlam” diye konuştu.
1114 Maraş depremi, 29 Kasım 1114'te Kilikya Ermeni Krallığı'nda meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem. 1513 Maraş depremi, 28 Mart 1513 tarihinde Dulkadiroğulları Beyliği sınırları içinde gerçekleşen 7,4 Ms büyüklüğündeki deprem.
1114 Maraş depremi, 29 Kasım 1114 günü sabahın erken saatlerinde Maraş'ta meydana gelen büyük bir depremdir. Depremin büyüklüğünü 7,4 Mw'den daha büyüktü. Maraş o dönemde içinde büyük bir Hristiyan nüfus barındıran önemli bir şehirdi. Dönemin kaynaklarına göre şehir tamamen toprak altında kalmıştır.
Candan Gökçeoğlu, en çok hasarın, Kahramanmaraş Pazarcık, Gaziantep Nurdağı, İslahiye, Hatay Hassa, Kırıkhan, İskenderun ve Antakya'da görüldüğünü bildirdi. Antakya ve İskenderun'un fay hattı üzerinde olmadığını belirten Gökçeoğlu, şöyle devam etti: "Buradaki hasarların çoğunluğu zemin ve kötü yapılaşma.
Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır. Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı'nın kuzey sonunda Maraş Üçlü Bitişme'sinden başlayarak kuzeydoğu istikametinde işler ve Karlıova Üçlü Bitişme'sinde sona erer ki burada Kuzey Anadolu Fay Hattı ile buluşur.
Adana için 2021'de tamamlanan İRAP raporunda da Ceyhan, Yumurtalık, İmamoğlu, Seyhan ve Yüreğir ilçeleri mevcut yapı stoğu ve fay hatlarına yakınlıklarından dolayı deprem afetinden muhtemel zarar görebilecek ilçeler olarak sıralanıyor.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin ardından yaklaşık 38 bin artçı sarsıntının yaşandığını söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri