kargir evlerin kat sayısı, inşa edilen yapıya, tasarıma ve kullanım amacına bağlı olarak değişebilir. Kargir evler genellikle tek katlı veya çok katlı olabilir. Tek katlı kargir evler, yalnızca bir kat üzerine inşa edilmiş olan yapılar olarak tanımlanır.
Doğrusu “kargir” olan bu kelimenin anlamı ise “tuğla ya da taştan yapılma” olarak açıklanabilir. Bu doğrultuda kargir ev ne demek sorusunu ise inşasında taş ya da tuğla kullanılması ile yapılan evler olarak yanıtlamak mümkündür.
Mimarlık terimi olarak Kargir; “Taş ve tuğladan yapılmış yapı” anlamına gelmektedir. Sözlükte ve uygulamada bu terim “Kagir” olarak da kullanılmaktadır. Halk arasında, genellikle yığma olarak inşaa edilen binalar için Kargir bina tabiri kullanılmaktadır. Bu tabir, Kat Mülkiyeti Kanunu'nda “Kârgir” olarak geçmektedir.
634 sayıl kanunun A)Yasaklar bölümünün 50. maddesinin devamında "Tümü kargir olmıyan yapılarda kat mülkiyeti kurulamaz." denilmektedir.
Kat mülkiyet veya kat irtifak tapusu olmak kaydıyla, tapunun niteliği (vasfı) veya edinme sebebi kısmında; kargir apt, kargir ev, avlulu ev, çatı arası piyesli mesken vb. ifadeler yer alıyorsa konut kredisi için başvuru yapılabilir. Geri kalan değerlendirme eksper raporuna göre yapılacaktır.
İlgili 28 soru bulundu
Kâgir yapılar özellikle depreme karşı oldukça dayanıksız olmaktadır ve deprem kuvvetlerini karşılayamamaktadır.
Bu soruyu “evet” şeklinde yanıtlayabiliriz. Yani betonarme ev üzerine prefabrik yapı yapılabilir. Hatta sadece temel üzerine değil aynı zamanda betonarme bir ev üzerine de prefabrik kat atmak mümkündür. Ancak betonarme ev üzerine prefabrik yapı söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar vardır.
Taşıyıcı kolonu olmayan ancak taban ve tavanı beton, taş, tuğla gibi yanıcı olmayan maddelerden inşa edilen yapılara ise yığma kagir denilir. Bu türdeki yapılar tapu kaydına da kagir yapı olarak tescil edilir ve tüm işlemlerde kagir yapı olarak kayıt altına alınır.
Bilhassa tuğlaların üst üste dizilmesi neticesinde yapılan yığma binaların güçlendirilmesinde çimento şerbeti ve çimento enjeksiyonu gibi uygulamalar yapılmaktadır. Ayrıca epoksi reçinesi ve çatlak onarımı da yığma bina güçlendirme çalışmalarında kritik öneme sahiptir.
Kargir ev terimi, genellikle Türkiye'de kullanılan bir terimdir ve esas olarak taş, tuğla veya beton gibi dayanıklı malzemelerden inşa edilen geleneksel evleri ifade eder. Kargir evler, genellikle katlı yapılar olup, duvarları kalın ve sağlamdır.
Tek katlı kargir evler, yalnızca bir kat üzerine inşa edilmiş olan yapılar olarak tanımlanır. Bu tür evler, genellikle daha küçük veya daha kompakt aileler için tercih edilen bir seçenektir.
d - Yığma Yarı Kagir Binalar:
temelinde (su basmadan) sonra tavan arasına kadar tuğla ile örülü ve tavanın betonla örülmeden doğrudan çatısı olan ve kolonları olmayan binalardır.
Tuğla, beton, yığma taş gibi organik olmayan malzemeyle inşa edilmiş her türlü yapıya kagir denir. Kagir yapılar, inşaat mühendisleri tarafından saptanan herhangi bir iskelet sistemine sahip olmayan yapılardır. Kagir yapıların dış duvarları beton, taş, tuğla ve madeni levhalardan olup, taban ve tavanları ise ahşaptır.
Kargir Yapı Nasıl Yapılır? Kargir ev yapılırken genellikle, yaklaşık 1 metre temel çukuru kazılır, buraya temel atılır sonra zemin seviyesine kadar grovak malzeme ile doldurulur, üzerine tesviye betonu dökülerek evin taban zemini hazır hale getirilir. Sonra bu taban üzerine taşıyıcı ve bölme duvarlar yapılır.
Kagir bina taşıyıcısı taş, tuğla, beton gibi duvarlardan meydana gelen yapılardır. Kolon, kiriş gibi taşıyıcı elemanları yoktur taşıma görevini duvarlar üstlenir. Yığma yapı olarak da bilinir. Bu şekilde yapılan evlere de kargir ev denir.
Kâgir yapı ya da kârgir yapı, çoğunlukla harçla birbirine bağlanmış ve birbirine bağlanmış olan bireysel birimlerden gelen yapıdır. Genel olarak tuğla, mermer, granit, traverten, kalker, dökme taş, beton blok, cam blok ve kerpiç gibi malzemeler kullanılmaktadır.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler. (Bayülke, 1992).
Yığma sistemde kolon, kemer, duvar, kobbe, tonoz gibi yapı elemanlarının hepsi yapı malzemesinin üst üste yerleştirilmesi ile oluşturulmaktadır. Binadaki döşeme ve çatı gibi yatay taşıyıcı sistem yükleri iç ve dış duvarlar tarafından taşınarak temele nakledecek şekilde yapılan yapılardır.
Söz konusu yapı türleri olduğunda “Kolonsuz ev depreme dayanıklı mı?” ya da “Taş ev depreme dayanıklı mıdır?” gibi sorular ön plana çıkar. Deprem yönetmeliğine ve zemin koşullarına uygun yapıldığı sürece bu tarz evler de depreme karşı dayanıklı olabilir.
Karkas, yapının iskelet sisteminin adıdır. Karkas yapı da taşıyıcılar olarak bildiğimiz kolon ve kirişlerden oluşan yapılardır. Yükün büyük kısmı kolon ve kirişler vasıtasıyla zemine aktarılır. Taşıyıcı sistemin oluşturulduğu malzemeye göre karkas yapılar isimlendirilir.
Yığma yapılar, pişmiş tuğla, briket veya taş gibi kagir birimlerin harç gibi bir bağlayıcı ile bağlanması sonucu oluşturulan yapılardır. Bu yapıların çoğu durumda yatay ve düşey hatılları da bulunur. Bu hatıllar geçmişte ahşap olabildikleri gibi, günümüzde betonarme olarak da imal edilmektedirler.
Yığma yapı, Taşları ya da tuğlaları taşıyıcı olacak biçimde, üst üste koyup harçla bağlama yöntemiyle yapılmış olan yapıdır. Yani aralarındaki yapısal fark kullanılan malzemesidir. türkçede iki kelimede aynı şeyi ifade etmektedir. Kagir ( farsça kökenli) taş ve tuğlaları üst üste koymak anlaminda kullanılır.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
Çelik Evler İçin Nasıl İzin Alınır? İster bir Çelik Villa yapın isteseniz betonarme bir yapı inşaa edin, tüm yapılar için yetkili mercilerden ruhsat almanız gerekmektedir. Bu izinler büyük şehirlere bağlı yerlerde Belediyelerden, diğer kırsal bölgelerde ise İl Özel İdarelerinden alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri