Karidesler zamanının çoğunu bitki ve yaprakların üzerinde oluşan alg ve micro organizmaları yiyerek geçirirler, Ancak bunu yaparken yapraklara ve bitkilere kesinlikle zarar vermezler. Çeşitli bitki türleri ile sorunsuz yaşarlar ancak Java Moss ve Java Fern en mutlu oldukları ve keyif aldıkları bitkiler arasındadır.
Karideslerin öncelikli besini yosundur.
Bunun yanında az miktarda olmak kaydıyla yumuşayana kadar haşlanmış kabak, bezelye, havuç ve ıspanak ile takviye yemleme yapılabilir. Ayrıca catappa yaprakları ve kızılağaç kozalakları da karidesler için oldukça sağlıklı ve üremeyi tetikleyici bir yemdir.
Kabul Edilen Yemler:
Deniz karidesi, ölen canlılar ve artıkları, bezelye, bakla, salatalık, elma, pul biber,vbits, pul yem, spirulina tablet, alg, ve doğal olarak karides yemi.
* Karides hangi balıklarla uyumludur ve en iyi bitki seçimi nedir? Akvaryumda rasbora, siyah neon, kardinal neon, lepistes, plati, cüce vatoz, çöpçü çeşitleri, elma salyangozu olabilir, fakat yeni doğan karides yavrularını yiyebilirler.
Bu balıklar kuyruklarını sallayarak geriye doğru yüzmektedirler. Karides balıkları küçük balıklarla beslenen avcı balık çeşitlerinden biri olmaktadır. Bu balıklar kıskaçları sayesinde avlarını daha kolay yakalayabilmektedirler.
İlgili 44 soru bulundu
Sıcak su bakır, kurşun ve buna benzer ağır metallerin oranını artırır, bu da karidesler üzerinde olumsuz etki yapar. Soğuk su kullanımında bile, kullandığımız suyun bakır ve kurşun seviyesi yüksek olabilir. Sonuçta karidesleriniz yine gizemli bir şekilde ölebilir.
Şafii mezhebinde konuyla ilgili şöyle bir ayrım yapılmıştır: Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Çöpçü balıkları dipte gezinen balık ve karides yavrularını avlayabilir.
Karideslerinizin canlı bir salyangoza saldırmadıgını görmeden teşhisi koymayın. Kiraz karidesin öyle bir balığa veya salyangoza saldırma , öldürme ve ardından yeme gibi huyları yoktur. Ancak ölü salyangoz, balık vs. onları afiyetle yerler.
Yem seçimi de yine hedef balığa göre farklılık göstermektedir. Genellikle çipura, mercan, karagöz, mezgit gibi yassı balıklar için karides, midye, kurt ya da mamun kullanılır.
Elma salyangozlari canli karidesleri yemez. Eger ölu karides ise onu yerler.
Kiraz karides bir seferde 24 ila 36 adet arası yavru verebilir. Yumurtadan çıkan yavrular ise 45 gün içinde olgunlaşır ve kendi yumurtalarını taşımaya başlarlar.
Beslenme:Çeşitli yosunlar, sebze, meyve, akvaryumda kullandığımız her türlü akvaryum yemi(pul yemleri, dip yemleri) ve ölmüş balıkları yiyebilirler.Açıkçası yiyebilecekleri ne varsa yerler.
Bitkiler: Moss bitkileri kesinlikle karides akvaryumlarının vazgeçilmez olan bitkileridir. (Bkz. Akvaryum Moss Bitkisi) Moss bitkileri özellikle bakımlarının kolay olması dolayısıyla tercih edilirler.
* Karides satın alırken, Kargonun özenle yapıldığına özen gösterin. Kargo aşaması karidesleri strese sokar ve yıpratır. * Akvaryuma eklenecek tuz iyotsuz olmalıdır.
Karidesleri 7/24 karanlık ya da kalıcı aydınlıkta tutmayın. Doğal ışık spektrumları kullanın.
Omega-3 yağ asitleri EPA VE DHA açısından da zengin bir içeriğe sahip olan karides, beyin fonksiyonlarının düzenli gelişimi ve çalışmasında etkilidir. Niasin, E ve B12 vitamini içerir. B12 içeriği ile kan hücrelerinin gelişimini destekler. Aynı zamanda iyot, çinko, fosfor minerallerini de içerir.
Karideslerinizin bitkilere zararı olmaz. Karidesler alg(yosun) yiyicidirler.
Karidesler doğada mikroorganizmaları, küçük yiyecek parçalarını avlarlar. Kaya Karideslerin uzunluğu 10 cm'ye kadar büyüyebilir.
Neon Tetra Balıkları barışçıl canlılar oldukları için karma akvaryumlarda yaşayabilirler. Moli balıkları, Lepistesler ve karidesler ile uyumlu bir yaşam sürebilirler.
Vatozlar solucanlar, istiridye ve karides gibi dipte yaşayan canlıları yer. Tatlı su vatozları da bölgesel olarak değişmekle birlikte genellikle böcekleri yer.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Ayrıca karidesin cinsi, büyüklüğü ve tazeliği fiyatlandırılmasında önemli rol oynar. Çok fazla bulunmaması nedeniyle diğer balık türlerine göre daha pahalı olan karides, özellikle küresel ısınmanın artışından etkilenerek sayıca azalmaktadır.
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri