Kariyer yönetimi çalışanların kariyerlerini yeteneklerine ve ilgi alanlarını keşfetmelerini sağlayıp kariyerlerini bu yönde geliştirmeyi hedefler. Kariyer yönetiminde temel faaliyetler işe başlama, terfiler, transferler, iş değiştirmelerdir. Bunları sağlamak için de eğitim, tecrübe kazanma vb etkinlikler önem kazanır.
Kariyer Planlama Dersinin temel amacı, öğrencilerin farklı sektörler hakkında bilgi sahibi olmalarını, kendilerinin ve becerilerinin yanında gelişimleri için kullanabilecekleri araçları tanımalarını sağlayarak, onları en verimli ve mutlu olacakları alanlara yönlendirmektir.
Bireysel kariyer geliştirme sürecini 6 aşamada değerlendirmek mümkündür: Kariyer olanaklarını keşfetme Araştırma Kariyer kararını verme Kariyer hedefleri belirleme Kariyer stratejileri geliştirme ve uygulama Bireysel olarak kariyer ilerlemesini değerlendirme Kariyer Olanaklarını Keşfetme Kariyer yönetimi sürecinde ilk ...
İlgili 28 soru bulundu
Kariyer geliştirme, en bilinen anlamıyla mesleki ilerleme olarak tanımlanabilir. Bir başka tanıma göre ise kariyer gelişimi bireylerin iş yaşamları süresince kariyer amaçlarına ulaşabilmeleri için örgütte uygulanan faaliyetler ve programlardır.
Kariyer gelişim planlaması, İK profesyonelleri aracılığıyla çalışanlara belirli kariyer hedefleri doğrultusunda bir yol haritası çizilmesi anlamına gelir. Basitçe ifade etmek gerekirse, çalışanların mevcut rollerinde, gelecekteki işleri ya da kendileri için belirledikleri uzun ve kısa vadeli hedeflerin bir listesidir.
Kariyer gelişimi neredeyse doğumla başlayan ve yaşam boyu devam eden bireysel bir süreçtir. Bu süreci bireysel özellikler, potansiyel, çaba, motivasyon ve bireyin dışında kalan dış faktörler de etkiler. Kariyer yolculuğu yaşam boyu sürse de başarılı bir kariyer oluşturabilmenin temeli erken yaşam dönemine dayanır.
Bireyin, kariyer inşası neredeyse doğduğu andan itibaren başlar. Bu anlamda, hedeflerin erken belirlenmesi daha doğru bir harita çıkartmak için son derece önemlidir. Kişi, kariyer hedeflerini belirlemeye ne kadar erken başlarsa o kadar başarılı bir kariyer inşa edebilir.
Kariyer planlama süreci üzerine düşünülmesi gereken önemli bir süreçtir. Bu süreçte birey kendi kişisel değerlendirmesini yapar. Bu aşamada birey, kendi amaçlarını belirlemelidir. Kendi kişisel becerilerini, olumlu ve olumsuz yönlerini tespit etmeli ve buna göre bir yol belirlemelidir.
Örgütsel kariyer planlamasının amacı;
çalışanların geliştirilmesi, çalışanın değerlendirilmesi. İş başarımının yükseltilmesi. Çalışan tatmini, sadakat ve işe bağlılığın sağlanması
Kariyer Stratejisi kişisel gelişimi içerir ve bir kişisel gelişim hareketidir. Bu yüzden zaman içerisinde ilerleyen bir düzlemde bizi şu an bireysel rekabet ekseninde ve bir sonraki kariyer evresine taşıyacak yetenek ve yetkinlikleri kazanmamız, geliştirmemiz üzerine kuruludur.
Kariyer planlaması, bir işgörenin sahip olduğu bilgi, yetenek, beceri ve güdülerinin geliştirilmesiyle, çalışmakta olduğu örgüt içindeki ilerleyişi- nin ya da yükselmesinin planlanmasıdır. Kariyer planlamasının iki boyutu vardır. İlk boyut, kariyerini planlama durumunda olan bireyin kendi kişili- ğinde oluşacaktır.
Hedef Belirleme;
Doğru bir kariyer planı oluşturmak için ilk önce ulaşmak istediğiniz hedef ile ilgili kararlarınızı netleştirmeniz gerekiyor.
Kariyer planlaması ise iş hayatında hedeflenen nokta için en uygun yolun belirlenmesi sürecidir. Bu süreç mesleki eğilimler göz önünde bulundurularak planlandığı sürece verimli olur. Kariyer planlama aşamasında karşılaşılabilecek beklenmedik durumlar da(ekonomik, sosyal vb.) söz konusu olabilir.
Kariyer geliştirme çalışmalarına amaç; kişinin sahip olduğu yeteneklerini kullanarak hak ettiği pozisyona gelmesinde ona yardımcı olmaktır. Bu yardım, örgütler bünyesinde yapılabileceği gibi, kişinin kendi kariyerini yönetmesi ve kariyer planlamasında bireysel yeteneğini kullanması ile de mümkün olmaktadır.
Terfi edeceklerin belirlenmesini sağlar. İçeriden terfi etme olanağı yarattığından çalışanlara yükselme fırsatı sağlar. Bireylere kariyer planlama desteği vererek örgütle bütünleşmesini sağlar. Daha iyi bir iş, daha çok para, artan sorumluluk, hareketlilik ve verimlilik artırma becerisi kazandırır.
Kişinin yatkınlık ve öğrenime bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği, maharet” olarak tanımlanmıştır. Beceri; zihinsel ve fiziksel olarak bir şeyi iyi yapabilmek anlamına da gelir. Beceriler öğrenilebilir, geliştirilebilir ve aktarılabilirler.
Süreci etkileyen faktörlerden yasal, ekonomik, sosyal, demografik faktörler ve eğitim kurumları dışsal faktörler iken, bireyin kişisel özellikleri, yetenekleri, ilgileri, öz-yeterlilik düzeyi, mesleki olgunluk seviyesi, karar verme becerisi gibi faktörler ise içsel faktörlerdir.
Bayraktaroğlu, yeni kariyer yaklaşımlarını; sınırsız kariyer yaklaşımı, iki basamaklı kariyer yolu yaklaşımı, portföy kariyer yaklaşımı, çalışan eşlerin kariyerleri, kariyer mozayiği, global kariyer yaklaşımı ve esnek kariyer yaklaşımı olarak özetlemektedir (2008:164-165).
- Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi, öğrencilerimizin kendilerini daha iyi tanımasını ve mezun olmadan önce iş dünyasını tanımalarını sağlamak, mezun olduktan sonra kısa ve uzun dönemdeki kariyer planlamaları konusunda destek olmak amacıyla kurulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri