Kariyer uyumu, bireyin kariyer geçiş sürecinde karşılaştığı beklenen ya da beklenmedik durumlardaki değişikliklerle ve karşılaşılan güçlüklerle baş edebilmesi ve yeni rollere uyum sağlayabilmesi olarak tanımlanmaktadır (Savickas, 1999).
Kariyer uyum yeteneği; bireylerin öngörülebilen görevlere hazırlanarak ve iş rollerine katılarak; iş koşullarında öngörülemeyen değişikliklerin üstesinden gelmeye hazır olmalarını ifade etmektedir (Savickas, 1997: 254).
Kariyer iyimserliği Kalafat'a (2012) göre bireyin kariyer gelişimi ile ilgili hep olumlu sonuçlar elde edeceği beklentisi içinde olması ya da olayların en olumlu yönlerine odaklanarak kariyer planlama sürecinde kendini rahat hissetmesidir.
Özünde uyum yeteneği, yeni koşullara uyum sağlama, değişim ve belirsizlik karşısında esnek olma yeteneğidir. Yeni fikirlere ve kavramlara açık olmayı, artık kuruma hizmet etmeyen eski uygulamaları bırakmaya istekli olmayı ve gerektiğinde hızlı ve etkili bir şekilde dönme çevikliğini içerir.
Uyum, şu anlamlara gelebilir: Uyum veya adaptasyon, bir bütünün parçaların birbirlerine uygunluğu, bir şeyin yeni bir duruma alışması Uyum eğitimi veya oryantasyon, çalışma yaşamına yeni başlayanlara veya işletme içinde görev konumları değişen personele uygulanan eğitim.
İlgili 26 soru bulundu
Kültürlerarasılık becerilerinden bir tanesi olan uyum becerisi, bir topluluk ya da bir ortama ayak uydurabilme, adapte olabilme halini ifade eder. Uyum becerileri yüksek olan kişiler, yeni girdikleri ortamlarda daha aktif ve rahat olabilir, aidiyetlerini daha hızlı kazanbilirler.
İyimser bireyler zorlukları görürler fakat umutlarını yitirmezler, mücadele etmeye devam ederler iyi bir sonuca ulaşacaklarına inanırlar. Bununla birlikte iyimser bireyler durumlara adapte olmasını da bilirler eğer net bir gerekçe ile karşılaşırlarsa boş yere efor sarf etmekten vazgeçerler.
Sözlük anlamı: Bir meslekte zaman ve çalışmayla elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık. Genel anlamı: Mesleki açıdan mesleki niteliğinin artışının akademik açıdan tanınan çeşitli derece ve katmanlar düzeyinde sınıflara yükselmesine verilen genel ad.
Diğer bir tanıma göre kariyer; bir bireyin işi ile ilgili pozisyon- ları, kişisel yaşam süresi boyunca peş peşe kullanmasıdır3. Bir diğerine göre kariyer; bir insanın çalışabileceği yıllar boyunca herhangi bir iş alanında adım adım ve sürekli olarak ilerlemesi, deneyim ve beceri kazanmasıdır.
Kariyer gelişimi neredeyse doğumla başlayan ve yaşam boyu devam eden bireysel bir süreçtir. Bu süreci bireysel özellikler, potansiyel, çaba, motivasyon ve bireyin dışında kalan dış faktörler de etkiler. Kariyer yolculuğu yaşam boyu sürse de başarılı bir kariyer oluşturabilmenin temeli erken yaşam dönemine dayanır.
Yapılan bazı araştırmalar göstermektedir ki; yüksek duygusal zekâya sahip bireylerin düşük duygusal zekâya sahip bireylerden daha yüksek kariyer başarıları elde etmekte ve bunun yanı sıra duygusal zekâ becerisi, bireylerarasında güçlü ilişkileri desteklemektedir (Cooper, 1997: 31).
Kariyer, kişinin kendini olduğu noktadan alıp nereye taşıdığı ile ilgili bir oluşumdur. Genelleme olarak, mesleki alandaki gelişime ve ilerlemeye işaret eder. Kariyer sadece unvan değişikliği değil, kişisel ve profesyonel gelişimi de içerir.
Bir meslekte, zaman ve çalışma ile elde edilen aşama, başarı ve uzmanlık olarak tanımlamak mümkün. Yaşamımız boyunca yaptığımız tüm çalışmaların bütünü, kariyer olarak karşımıza çıkıyor. Üstlendiğimiz roller, görevler, bu görevlerin deneyim ile harmanlanması neticesinde bir nevi iş karnemiz olarak tanımlayabiliyoruz.
Genel anlamda kariyer, bireyin, çalışma yaşamı boyunca herhangi bir iş alanında ilerlemesi, deneyim ve beceri kazanmasıdır. Ancak günümüzde bu kavramın, iş deneyimleri sonucu ilerleme yerine, bilgi, beceri, uzmanlık kazanma süreci ve ilişki ağları geliştirme bakış açısını yansıttığını da belirtmek gerekir.
Kariyer kelimesi Fransızcada "carriere" kökünden gelmektedir. Kariyer, bir meslek dalında zaman ve çaba harcayarak başarıya ulaşmak ve o meslek dalında yetkin olmaktır. Kişinin kariyeri, yaşamı boyunca yerine getirdiği tüm görev ve sorumluluklarının tamamıdır.
İş hayatımızda kariyer bilincine sahip olmak, yükselmemiz için gerekli ilk farkındalık diyebiliriz. Bu bilinç ile güçlü ve zayıf yönlerimizi tespit edip, bunları gidermek adına çalışmalar yapıp, hedefimize doğru gerçekçi adımlar atabiliriz. Bunun için bir çok konuda kendimizi geliştirmeli ve fırsatları gözlemlemeliyiz.
Çok iyimser insanlar, her işi ve her düşünceyi iyi olarak değerlendiren, optimizm (iyimserlik) gibi bir kişilik özelliğine sahip olan bireylerdir. Bu tür insanlar, yaşadıkları durumlarda her zaman iyi yanını gören ve iyi bir çıkış yolu düşünen bir dünya görüşüne sahiptirler.
İnsanları yaşama çok iyimser gözle bakanlar ve çok kötümser gözle bakanlar arasında bir sürekliliğin içine yerleştirebilir. İnsanlar, bu bakış açılarından birini benimsemek konusunda tutarlı bir yaklaşım içinde oldukları için araştırmacılar bu kişilik değişkenine iyimserlik eğilimi derler.
Optimistlik Latince “en iyi” anlamına gelen optimum kelimesinden türetilmiş bir sözcüktür. Dilimize Fransızcadan geçen optimistlik en genel anlamıyla iyimserlik, optimist de iyimser demektir1.
Uyum sağlama (adaptasyon) ise bireyin çevresine uyma şekli olarak tanımlanabilir. Piaget çocukların çevreye uyum sağlamasI için iki yol olduğunu söyler. Duyularını ve algılarını koordine etmek için fiziksel hareketlerini ve faaliyetlerini geliştirirler. Refleksler bebeğin yeni yaşama uyum sağlamasını kolaylaştırır.
Uyum, dış ve iç ortamdan kaynaklanan, doğal ve toplumsal koşulların neden olduğu değişikliğe alışma süreci olarak tanımlanmaktadır. Uyum; uyumlu olma, baş etme ve günlük yaşamın meydan okumalarını yönetmenin psikolojik sürecidir (Köknel, 1993).
Bunlar; büyük ve küçük kasların kullanımını gerektiren beceriler, el göz koordinasyonu, hareketleri taklit etme, görsel dikkat ve basit emirleri anlamadır. Bu becerileri gerçekleştiren çocukların öz bakım ve günlük yaşam becerilerini öğrenmeleri daha kolay olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri