Prof.Dr.Osman Müftüoğlu on Instagram: “✔ SÜTÜ DEĞİL YOĞURDU TERCİH EDİN Yetişkin bedeni sütten çok yoğurttan faydalanıyor ve hoşlanıyor.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Süt ve yoğurdun yağ ve su oranları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yoğurt kullanılan tariflerde süt, süt kullanılan tariflerde yoğurt bir diğerinin yerini tutmaz, aynı görevi görmez.
Yoğurt. Süt ürünleri protein ve kalsiyum açısından zengindir. Yoğurt buna ilave olarak yine boy uzamasına katkı sağlayan A, B, D ve E vitaminleri açısından da zengindir.
YENİ başlatılan “her çocuğa günde bir bardak süt” uygulaması, çoçuklarımızın sağlıklı büyüyüp gelişmesi bakımından doğru bir karardır. “Söz konusu sağlıksa eğer”, süt de yoğurt da ayran da doğru seçimlerdir, üçü de sağlığı korur, güçlendirir; gerisi teferruattır!
İlgili 42 soru bulundu
Eğer düzenli ve dengeli şekilde ele alınır ise her gün süt içmek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle fosfor ve magnezyum içeriği sayesinde birçok farklı hastalığa karşı önlem alma şansı verir. Bunlar içerisinde özellikle şeker hastalığı riskini önemli oranda azaltır.
Sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin artışına yardımcı olur. Her besinde olduğu gibi ayranın da aşırı tüketimi uzmanlar tarafından önerilmez. Aşırıya kaçmadan tüketildiğinde vücudun zinde kalmasını sağlar. Ayran sadece iç organlara değil cilde de faydalı bir besindir.
Erkeklerde 15 yaş itibariyle boy uzaması gelişen büyüme hormonlarıyla birlikte hızlanmaktadır. ortalama 25 ile 30 cm birden uzama durumu söz konusu olmaktadır.
Kemiklerin gelişmesine bağlı olarak kalsiyum ihtiyacının arttığı bu dönemde süt, değeriyle bir adım öne çıkar. Süt tüketimi ergenin sağlıklı gelişimine, kemiklerinin daha sağlam ve boyunun daha uzun olmasına katkıda bulunur.
Boyunu uzatmak isteyen kişilere günde 2 3 bardak süt içmeleri önerilmektedir. 16, 17, 18, 19, 20 Yaşından Sonra Boy Uzarmı, Boy Uzatma, Şayet 16 yaşında olup da kemik gelişimi tamamlanmadıysa süt içmek boy uzatmaya yardımcı olur. genler uzatır.
Kemik Erimesine Karşı Yoğurt
Bu anlamda osteoporozun önlenmesinde önemi ortaya çıkar. Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli görevi vardır.
Yemekle birlikte yenen yoğurdun, bazı yemeklerin besin değerini olumsuz etkileyebildiğini uzmanların ağzından duymak mümkün. Bu yüzden yoğurttan tam bir verim alabilmek ve içindeki minarelleri, vitaminleri alabilmek için yemekten 2-3 saat sonra veya gece yatmadan önce yememiz tavsiye ediliyor.
Evde yoğurt mayalamak için kullanılan süt pastörize edilmiş yani dışarıda satılan hazır kutu sütlerden ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanılacak olan yoğurdun köy yoğurdu ya da süzme yoğurt olması önemlidir. Eğer hazır kap yoğurt kullanılırsa, yoğurt sulu bir kıvamda olacaktır.
Tam yağlı pastörize süt kullanılmalıdır. Güvenilir taze bir yoğurt maya olarak kullanılmalıdır. İlk mayalanma sırasında 35-42 C derece sıcaklık korunmalıdır.
Bu nedenlerle her zaman orijinal ambalajlı pastörize veya uzun ömürlü sütler alınmalıdır. Süt ürünleri satın alınırken, soğukta muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır. Süt ve süt ürünleri satın alınırken orijinal ambalajlı olanlar tercih edilmelidir. Ambalajında herhangi bir sızıntı veya başka bir hasar olmamalıdır.
Sağlıklı bir birey günde 2-4 su bardağı yani 0,5-1 litre süt tüketebilir. Ancak hipertansiyon, kalp, şişmanlık gibi bazı sağlık problemleri var ise günlük diyetteki tüketilen süt miktarını kısıtlamak gerekebilir. Bu kişilere günde 2 bardak süt içmeleri önerilir.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
Anne sütü içen çocukların, daha uzun boylu olması yaygın bilinen bir sonuçtur. Süt, peynir, yoğurt, yumurta, balıkların siyah etleri ve bol su tüketimi boyun uzatılmasında oldukça etkili besinler olarak dikkat çeker.
Ara sıra uyuklamak boyunuzu etkilemeyecektir. Özellikle ergenlik döneminde düzenli olarak ve önerilen sürelerde uyku, vücudunuzun büyüme hormonu salgılanmasını artırır. Çocukların her gece 10 ila 12 saat, gençlerin ise 8-11 saat uykuya ihtiyacı vardır. Yeterli dinlenmeyen çocuğun vücudu, düzgün bir şekilde büyüyemez.
Kronik hastalıklar boy artımını ergenlikte ve çocukluk döneminde olumsuz etkilerler. Kronik karaciğer hastalığı, kronik böbrek yetersizliği, kronik kalp hastalığı, kronik barsak hastalıkları ve romatizmal hastalıklar, astım gibi uzun süre kortizon kullanılmasına yol açan hastalıklarda boy kısalığı saptanır.
Boy 2 - 4 yaşları arasında yılda ortalama 7 cm, 4 yaşından ergenliğe kadar ise yılda 5 - 6 cm artıyor. Büyüme hızı ergenlik döneminde hızlanıyor ve kızlarda yılda 7 - 8 , erkeklerde ise 8-9 cm'e ulaşıyor. Prof.
İçeriğinde canlı laktik asit bakterileri sayesinde fermente yapıya sahip olan yoğurt insan sağlığına birçok fayda sağlıyor. 6000 yıldır üretilen yoğurttan elde edilen ayran ise yoğurdun sağladığı faydaların aynısını sağlar. Artı bir yönü ise vücudun sıvı oranını yükseltir.
Ayranın mineraller bakımından da zengin olduğuna dikkat çeken Arıcan, "Ayran, kalsiyum, potasyum, fosfor, B2, B12 mineralleri bakımından çok zengindir.
Fabrikasyon ayranların birçoğunun ambalajı plastiktir ve bardak şeklinde olanların kapakları da alüminyumdur. Ayran asidik bir içecek olması sebebiyle içinde bulunduğu plastik kaplarla ve alüminyumla etkileşebilir ve bu kimyasal etkileşme sağlığa zararlı maddelerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri