Efe, tarihte Batı Anadolu'da özellikle Aydın, Denizli Muğla ve Isparta illeri ve Ödemiş ilçesinde yaşamış, silahlı ve mevcut düzene değişik nedenlerle başkaldırmış olan kişilerin liderlerine verilen isimdir. Bir Efe, Zeybek gruplarının başıdır.
En yaygın erkek isimlerinden biri olan Efe Türkçe kaynaklıdır. Bu isim, cesaret ve yiğitlik anlamlarına gelmektedir. Efe ismi, özellikle Ege bölgesinde sıklıkla tercih edilir. Köy yiğidi, mert insan anlamlarında kullanılmaktadır.
Özellikle ülkemizde Ege bölgesinde sıkça tercih edilen bu isim aynı zamanda erdemli kimse, özü sözü bir olan ve sözünün her daim arkasında duran kişi anlamlarını da taşımaktadır. Efe İsmi Kur'an'da Geçer mi? Anlamı oldukça güzel olan Efe ismi Kur'an'da herhangi bir sure ya da ayette yer almamaktadır.
Efe Türkçe kökenli isimler arasında yer almaktadır. Tek başına güzel bir anlam olarak ifade edilirken farklı isimlerle en çok kombin hale getirilen adlardan biridir. Türk Dil Kurumu açısından Efe ismine bakıldığında 'Yiğit' ve 'cesur' anlamlarına geldiği görünüyor.
Yunanca éfevos < Eski Yunanca éphebos έφηβος "delikanlı, büluğa ermiş genç erkek" ile irtibatlandırılması cazip olmakla beraber, kültür tarihi açısından mümkün görünmüyor. efe: Köylü ıstılahında efendi, ahi, ece gibi tabirdir.
İlgili 45 soru bulundu
Efe İsminin Kökeni
Efe kelimesi Türkçe kökene sahiptir ve özellikle Ege bölgesinin yerel kültüründe, tarih boyunca zeybeklerin liderlerine verilen bir unvan olarak kullanılmıştır. Bu unvan zamanla genel bir isim olarak kullanılmaya başlanmış ve cesaret ile yiğitliği ifade eden bir ad haline gelmiştir.
Sökeli Cafer Efe'nin lakabı Hâlzardır. Dertli, elemli, kederli anlamına gelen bu lakabı ailece kullanırlar. geliyor herkes ona başını kes diyorlar.
Efe ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Efe ismini koymak caizdir.
Efe' nin ekibindekilere "Kızan" denir. Kızanları Efe' den ayıran özellik giyimde de belli olur. Efe, gümüş saat kösteği, gümüş sigara tabakası kullanır, Kızanları kullanamaz. Kızanlar, Efenin izni olmadan evlenemezler.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Karan ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Temiz, masum, katkısız. Sözünün eri, yiğit. Kahraman, yürekli.
Kökeni Farsçadan gelen bu isim günümüzde pek duyulmamış adlar arasında yer almaktadır. Kürtçede ise Beylerbeyi anlamına gelen Miran ismi, özellikle kulağa hoş gelmesiyle son dönemlerde oldukça ilgi çekiyor.
Kayra ismi genellikle erkekler için kullanılmaktadır. Çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmayı başarmış ve Türkçe kökenlidir. Kayra, saygın bir kimse tarafından yapılan iyilik, ihsan ve lütuf anlamını taşır. Tanrının insanı koruması ve esirgeyici olması şeklinde de tanımlanabilir.
Poyraz ismi aslında Rum kökenli bir isimdir ve bu nedenle poyraz ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir. Yani Kur'an-ı Kerim'in hiçbir ayetinde poyraz ismine rastlanılmamaktadır. Fakat bu ismin erkek çocuklarına verilmesi kesinlikle caizdir.
Göktuğ, eski Türk devletlerinde Türk hakanlarına verilen bir sıfattır. Güçlü, zeki ve idare etme kabiliyeti olan kimse demektir. Bu isim bazı yerlerde savaşma anlamıyla da kullanılmıştır. Savaşma gücüne sahip olan kimseler Göktuğ olarak anılmıştır.
Yiğit İsmi Kuran'da Geçiyor mu? Kuran'ı Kerim'de yer alan ayet ve surelerde geçen kelimelerin bir kısmı isim olarak kullanılmaktadır. Kuran'da geçen bu isimlerin İslam dininde farklı manaları da bulunmaktadır. Ancak Yiğit ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında yer almamaktadır.
Kaan (Osmanlı Türkçesi: قاآن) erkeklere verilen doğum adı ve soyadıdır. Aslı Türk halklarına dayanan Kaan ismi, "yönetici" ya da "Kralların Kralı" (Khagan) anlamına gelmektedir.
Efe; zulme, işkenceye, haksızlığa başkaldıran ve silahlanıp dağa çıkan, Kızan larıyla birlikte fakir fukarayı koruyup gözeten, zalimleri tepeleyen, ulusal çıkarları düşünerek gerektiğinde yurt savunmasına koşan yiğittir.
Efe, Zeybek gruplarının başıdır. Zeybekler arasında kahramanlık yapmış cesur ve mert kişiler arasından seçilir. Efe olmak için Zeybekler arasında yaşça büyük olmak önemli değildir. Zeybek, Kızanlara göre daha çok kahramanlık yapmış cesur kişilerdir.
Efelik kültürü asil tavırları ve duruşu ile Türk tarihinin en zorlu ve kritik dönemlerinde, millet olarak temsil ettiğimiz toplumsal karakterin en belirgin hamlelerini yapmış; kimi zaman yerel, kimi zaman da evrensel mesajlar vererek milletimizin yüz akı olmuş köklü bir kültürdür.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Efe sözcüğünün kökeni hakkında değişik teoriler vardır. Bir teoriye göre Yunanca kökenli olduğu Bir diğer teori ise kelimenin "büyük kardeş" anlamına gelen bir Türkçe sözcük olan "Eke"den gelmiş olabileceği düşüncesidir.
Efeler, sırtlarına, en alta, yakasız ten gömleği giyerlerdi. Bunun etekleri şalvarın içine sokulurdu. Bunun üzerine zıbın denilen gömlekler giyilirdi. Zıbın, ipekten yapılırdı, Bunun üzerine, camadan denilen ve çuhadan yapılan bir giysi giyilirdi.
Efe ve zeybekler, sırtlarına en altta beyaz renkli yakasız 'ten gömleği' giyerler ve bunun üzerine 'zıbın' denen ince mavi veya kırmızı çizgili ipek bir gömlek daha giyerler. Bunun üzerine de bir çeşit yelek sayılan, mavi veya mor çuhadan yapılmış çapraz düğmeli, kolsuz 'camedan' adı verilen bir üstlük giyilir.
Ege bölgesinin önemli bir efesi de Ödemişli İsmail Efe'dir. Zeybek kültürü üzerine araştırma yapan kültür adamı Selim Sırrı Tarcan'a göre ise “Dünyanın en büyük efesi”dir… Efe, Ödemiş ve yöresinde ilk Kuvayı Milliye'ye katılan ve mücadele edenlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri