Karın ağrısı hangi durumlarda tehlikelidir? Karın ağrısının yanında yanma, mide bulantısı, kusma, ateş ve terleme gibi şikayetler varsa, karın ağrısı ani başlayıp şiddetli bir şekilde devam ediyorsa bu durum tehlike sinyali olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora gitmek kritik önem taşır.
Karın bölgesindeki ağrılar hafif veya şiddetli olabilir. Akut karın ağrısı kısa sürede gelişir ve genellikle birkaç saat ila birkaç gün içinde düzelir. Kronik karın ağrısı ise aralıklı yani epizodik olabilir, yani gelip gidebilir. Bu tür ağrı haftalar, aylar, hatta yıllar boyunca mevcut olabilir.
Ağrının yanında ateş, bulantı, kusma, ishal, kanama, kabızlık gibi yandaş şikayetler varsa, -Karın ağrısı ani başlayıp giderek şiddetlenip geçmediğinde -Ağrı hafif bile olsa çok uzun süren (günler, haftalar süren ağrılar) ağrılarda mutlaka bir hekime başvurmalısınız.
Sindirim sistemi sorunlarıkişinin kıvrandıran mide ağrısı çekmesine neden olabilir. Mide ve bağırsak enfeksiyonları, sindirim enzimlerinin yetersizliği, gastrit ve mide ülseri gibi rahatsızlıklar şiddetli ağrılara neden olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Durduk yere karın ağrısı neden olur? Durduk yere ve aniden başlayan karın ağrısı için öncelikle gıda zehirlenmesi ihtimali düşünülür. Ancak kabızlık, irritabl bağırsak sendromu, gıda alerjileri, laktoz intoleransı, ve mide virüsü de durduk yere başlayan karın ağrısına yol açabilir.
Aniden başlayan ve çok şiddetli geçen karın ağrıları “akut karın” olarak isimlendirilir. Yaklaşık 6 saat içinde başlayan karın ağrıları bu sınıfa girer. Birden başlayan bu ağrıların altında; apandisit, mide delinmesi veya pankreas iltihabı gibi önemli rahatsızlıklar yatıyor olabilir.
Karnın alt kısmında ağrının en muhtemel sebeplerinden biri sindirim sistemi sorunlarıdır. Bu sorunlar arasında irritabl bağırsak sendromu (IBS), gastroenterit, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi durumlar yer alabilir. Bu sorunlar, sindirim sisteminin düzgün çalışmaması sonucu ağrıya neden olabilir.
Karın ağrısıyla başvuran hastanın yaşı, öyküsü ve fizik muayene bulguları tanıyı koymada yardımcı ana unsurlardır. Ağrının yeri, başlama zamanı, başlama zamanıyla bulantı ve kusmanın ilişkisi ve ağrının yayılımı sorulmalıdır. Diyare veya konstipasyon epizotlarını da içeren barsak alışkanlıkları sorgulanmalıdır.
Karın ağrısının nedenleri arasında sindirim sorunları, gıda intoleransı, enfeksiyonlar ve stres yer alır. Hafif vakalarda, sıcak su torbası ağrıyı hafifletebilir. Yeterli hidrasyon, sindirimi kolaylaştırarak ağrıyı azaltabilir. Gaz ve şişkinliğe neden olan yiyeceklerden kaçınmak, sindirim sistemini rahatlatabilir.
Ağrı kesiciler kullanın: Özellikle mide bulantısı ve kusma gibi nedenlerle oluşan karın ağrısı için, ağrı kesiciler (ibuprofen, acetaminophen gibi) kullanılabilir.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Bağırsak kaslarındaki anormal kasılmalar. Bağırsakların duvarları, yiyecekleri sindirim kanalından geçirirken kasılan kas katmanlarıyla kaplıdır. Normalden daha fazla ve uzun süren kasılmalar, gaz, şişkinlik ve ishale neden olabilir.
Akut karın ağrılarının en sık rastlanılan nedeni apandisittir. Çoğu zaman bu nedenle gelişen karın ağrılarına iştahsızlık semptomu da eşlik eder. Peptik ülser durumunda hastanın göğüs kafesinin altında ve midenin hemen üzerinde olan bölgede bıçak saplanır gibi bir karın ağrısı hissetmesi söz konusudur.
Kolon Spazmının Belirtileri
Kolon spazmı tipik olarak bir sağlık sorununun belirtisidir ancak ülseratif kolit, Crohn hastalığı, sıkışmış gaz, bağırsakta bakteriyel enfeksiyon, bağırsak tıkanıklığı veya kolonunuzun şişmesi de bu kasılmalara neden olabilir.
Bakteriyel Enfeksiyonlar: Yenidoğanlarda bakteriyel enfeksiyonlar da görülebilir. E. coli ve Streptococcus gibi bakteriler bu tür enfeksiyonların yaygın nedenlerindendir. Belirtiler arasında kanlı veya sümüksü dışkılama, karın ağrısı, ateş, huzursuzluk yer alabilir.
Bu bakteri sıklıkla insan dışkısı ile kirlenmiş suyun içinde bulunur ve yayılır. Bu bağırsak enfeksiyonunun yol açtığı dizanteri belirtileri arasında karın ağrısı, kramplar, ishal, ateş, kusma ve dışkıda kan, irin veya mukus bulunur.
Midede yaşanan şişkinlik, gergin, dolu ve çoğunlukla ağrılı bir his verir. Bu durum genellikle sindirimle ilgili bir sorundur. Ağır bir yemek yemek, gazlı içecek tüketmek, adet kanaması, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve asit reflü gibi durumlar da mide şişkinliğe yol açan faktörler arasındadır.
Anemi, hıçkırık, kabızlık, kasık ağrısı, makatta kanama, sarılık, siyah dışkı, yutma güçlüğü de gastroenterolojik hastalıkların belirtilerdendir. Bu belirtilerin altından farklı hastalıklar çıkabilir. O nedenle gastroenteroloji uzmanlarına başvurmak gerekebilir.
Göbeğin üstünde orta hatta yer alır. Bu bölgenin ağrıları genellikle mide hastalıkları ile ilgilidir. Bunlar mide ekşimesi, gastrit ya da ülser olabilir. Ayrıca ince bağırsağın üst bölümü (onikiparmak bağırsağı), pankreas ve safra kesesi hastalıklarında da bu bölgede sürekli ve şiddetli ağrı oluşabilir.
Karın ağrısı, kabızlığın normal bir yan etkisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri