Mide guruldaması bağırsakta oluşan zararlı bakterilerin de zaman zaman yol açtığı bir durumdur. Her guruldama açlıktan dolayı olmaz. Çok hızlı yemek yemek, reflü-gastrit gibi mide rahatsızlıkları, gazlı içecekler tüketmek, uykusuzluk ve hatta bazen sinirlilik hali de mide guruldamasına sebep olabilir.
Çok hızlı yemek, hava yutulmasına ve gaza neden olabilir. Gaz, karın guruldamasının yaygın görülen nedenlerinden biridir. Kişiler, yemek yemeden önce birkaç derin nefes alabilir ve gıdaları daha uzun süre çiğneyebilir. Bu sayede yutulan hava miktarı ve karın guruldaması azaltılabilir.
Mideye gelen besinler mide sıvılarıyla karışırken, metabolik faaliyetlerin sonucunda sesler çıkaracaktır. Sindirim sistemindeki hava, bağırsaklardaki hava ile karıştığında midede patlamalar gibi sesler çıkarır. Bu durumu da kişi karın guruldaması olarak hisseder.
Midemizin de yaptığı bu öğütme işlemi esnasında besinlerin arasına hava da karışmakta, besinler öğütülürken gelen guruldama bu havanın kaslar tarafından hareket ettirilmesinden kaynaklanıyor.
Boş midede havanın hareket etmesi guruldamaya yol açar. Guruldama bazen kısık sesli bazen de dışarıdan net bir şekilde duyulabilen şekilde olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Mide ve ince bağırsağımız boşaldıktan yaklaşık iki saat kadar sonra ise, kanal duvarındaki algılayıcı hücreler enterik sinir sisteminde refleksif yeni bir dalgalanmaya yol aça- rak açlık kasılmalarını başlatır.
Mide Gurultuları: Sindirim sistemi içinde gazın hareketi nedeniyle mide gurultuları duyulabilir.
Ayrıca probiyotik içeren yoğurt, kefir gibi fermente yiyecekler de sindirim sistemini destekleyerek mide şişkinliğine iyi gelir. Bazı bitki çayları da mide şişkinliğine iyi gelir. Nane çayı, zencefil çayı ve papatya çayı gibi bitki çayları gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlar.
Bu durum genellikle sindirimle ilgili bir sorundur. Ağır bir yemek yemek, gazlı içecek tüketmek, adet kanaması, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve asit reflü gibi durumlar da mide şişkinliğe yol açan faktörler arasındadır. Ayrıca kişinin yaşam tarzı da mide şişkinliğine neden olabilir.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Belirtileri karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da her ikisini içerir. Tedavisi uzun vadede yönetilmesi gereken kronik bir rahatsızlıktır. Belirtiler genellikle hafiftir ve sadece çok az sayıda hasta şiddetli belirti ve şikâyetlere sahiptir.
Gastroenteroloji doktorları karaciğer, safra kesesi ile safra yolları, pankreasın sindirim işlevleri ve gastrointestinal trakt (yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar) konusunda uzmanlaşmış hekimlerdir.
Gaz sıkışmasına besinleri hızlı ve yeterince çiğnemeden tüketmek, sakız çiğnemek, şeker emmek ve çiğneme esnasında konuşmak gibi hava yutulmasına sebep olan durumlar, gazlı içeceklerin tüketimi ve gaz yapan lifli gıdaları yeme beslenme alışkanlıkları ve çölyak hastalığı gibi sindirim sorunları neden olur.
Karın şişliği, gastrointestinal sistemin hapsolmuş gaz veya hava ile dolu olması, hassas bağırsak sendromu, gıda intoleransı, adet semptomları gibi sebeplerin karnın gergin ve dolu hissedilmesine neden olduğu bir durumdur. Yaşanan bu hislerle birlikte hassasiyet oluşur ve karın ağrısı da meydana gelebilir.
Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur.
Bunlar lahana turşusu ve yoğurt gibi fermente gıdalarda bulunur. Yemek yedikten sonra yürüyüşe çıkmak, bağırsaklarda oluşan gazın hareketini kolaylaştırabilir. Yemek sonrasında dik oturmak ve ılık içecekler içmek de yardımcı olabilir.
GASMED etkin madde olarak 140 mg simetikon içerir. GASMED sindirim kanalında aşırı gazın yarattığı ağrıyı dindirmek için kullanılan bir gaz gidericidir. GASMED, gaz, şişkinlik, abdominal distansiyon ve intestinal gaz ile ilişkili diğer semptomların giderilmesinde antiflatulan olarak kullanılır.
Reflünün en yaygın görülen belirtileri ekşime, yanma, geğirme, gaz, kusma, yutma güçlüğü, mide bulantısı ve ağıza acı su gelmesidir. Ancak reflü belirtileri sadece bunlarla sınırlı değildir. Mide içeriğinin sıklıkla yemek borusuna çarpması zamanla bu bölgedeki sinirlerde de tahribata neden olabilir.
Reflü Ağrısı Nerelere Vurur? Reflü ağrısı direkt olarak mide ve göğüs üzerinde kanalize olur. Özellikle yemekten sonra göğüste yanma hissi belirebilir. Yanı sıra bu yanma hissine ağrı da eşlik edebilir.
Bazı durumlarda reflü ses kısıklığı, kronik öksürük veya boğaz ağrısı gibi belirtilere neden olabilir. Bu semptomları yaşarsanız, aile doktorunuz veya gastroenteroloğunuz, daha ileri değerlendirme ve tedavi için sizi bir kulak, burun ve boğaz (KBB) uzmanına sevk edebilir.
Fıtık şişliğinin içinde bağırsak var ise bağırsak hareketleri ve gurultu kasıkta hissedilir. Bu belirtilerin hepsi ya da bir kısmının olması fıtığın boğulduğunu düşündürür. Bu durumda derhal bir hastanenin acil kliniğine gidilmelidir. Ultrason, en pratik, hızlı, ucuz tanı yöntemidir.
gurultu bir gaz sıkışması sonucu oluştuğundan oluşmadan bir kaç saniye önce hasta bu gaz sıkışmasını hisseder ve hafif bir göt deviniminde (ağırlığı önce götün sağ sonra sol lobuna aktarma egzersizi) bulunursa gurultu bir süreliğine bertaraf edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri