Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Yemekten sonra bir süre yürüyüş yapmak karın şişliğini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda küçük karın masajları yaparak gazın dışarı daha kolay bir şekilde çıkmasını sağlar. Aynı zamanda az yağlı besinler tüketmek porsiyonları küçültmek de karın şişliğinin azalmasına yardımcı olur.
Karın şişkinliği, kısa bir süre sonra kendiliğinden düzelebilir. Ancak altta yatan başka bir sebep olduğu durumlarda uzun süreli olarak hastaları rahatsız edecek seviyeye gelebilir. Böyle durumlarda tıbbi destek almak ve tedavi olmak gerekebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Karın şişliğinde en büyük yardımcı rezene çayıdır. Bir şişlik hissediyorsanız rezene çayı demleyerek günlük 1 defa içmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca zencefil çayı da şişliği azaltmak için içilmesi gereken bitkisel çaylar arasındadır. Yoğun stres de gastrit, ülser ve spazm gibi durumlara neden olabilir.
Düzenli olarak badem, soya, kenevir, yulaf, kaju ve muz gibi vegan yiyecekler tüketerek şişkinlik hissine son vermeniz mümkün. Hızlı yemek yeme, şişkinlik hissinin artmasına neden olur. Ne kadar hızlı yerseniz, o kadar çok hava yutarsınız ve yedikleriniz midenize yerleşerek şişkinliği artırır.
Özellikle zencefil çayı, nane çayı, papatya çayı, anason çayı, enginar çayı, rezene çayı, dereotu çayı, fesleğen çayı, frenk kimyonu çayı ve kimyon çayı gaz sancısını dindirmek ve gaz atmak için son derece faydalıdır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Melisa çayı: Limonlu su önerisine ek olarak melisa çayının da şişliklerde oldukça etkili olduğunu ifade eder İbrahim Saraçoğlu. Gün içinde 1 fincan melisa çayı içenlerin karın şişliği şikayetlerinin son bulduğunu söylemektedir. Aynı zamanda her sabah bir fincan yoğurt suyu içilmesinin de iyi geleceğini belirtiyor.
Yiyecekle birlikte yutulan hava miktarı şişkinliğe neden olur. Çok hızlı yemek aşırı hava yutulmasına yol açar. Bu hava mide ve bağırsaklarda gaz oluşturacağından şişkinlik nedenidir. Bazı yüksek lifli yiyecekler sindirim sisteminde büyük miktarlarda gaz üretilmesine neden olduğu için mide şişkinliğine neden olur.
Elma sirkesi yağ yakmanıza yardımcı olur. Karnınızda meydana gelen şişkinliğin en az 15 dk içerisinde kaybolmasını sağlar.
Karında gaz ve şişkinliğin iki ana sebebi vardır. Organik sebepler (bağırsak pasajını bozan, kabızlığa neden olan hastalıklar ) ve Fonksiyonel /psikolojik sebepler. Karında gaz ve şişkinlik şikayeti olan hastaların büyük çoğunluğunda organik bir sebep bulunamaz.
Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır.
Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Gaz veya gaz sancısının belirtileri hemen hemen bütün bireylerde aynıdır. Geğirme, gaz çıkarma, karında meydana gelen ağrı ve kramplar, yine karında oluşan şişkinlik, dolgunluk ve basınç hissiyatı, karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması en belirgin belirtilerdendir.
Günde 2 defa 1 bardak melisa çayı ya da rezene, nane, papatya veya anason çayları da tüketilebilir. Mide şişkinliğiniz farklı bir tıbbi nedenden kaynaklanmıyorsa bir fincan sıcak suya demlenen bir çay kaşığı yeşil çay da iyi hissetmenizi sağlayabilir.
Kimyon tohumu çiğnenerek bağırsak gazı giderilebilir. Nane çayı mide gurultusunu azaltmaya yardımcı olduğu gibi bağırsak gazı sorununa iyi gelir. Bal kabağı tüketimi, gaz birikmesine engel olarak sindirimin kolay hale gelmesini sağlar. Bağırsak gazına iyi gelenlerden birisi de papatya çayıdır.
Gaz ve hava
Midede şişkinlik ve gaz sorunu yakın ilişkilidir. Gaz, özellikle yemek yedikten sonra mide şişkinliğinin en yaygın sebebidir. Sindirilmemiş yiyecekler parçalanmaya başladığında veya hava yutulduğunda sindirim sisteminizde gaz birikir. Her insan yerken veya içerken hava yutar.
Gaz, şişkinlik ve karın ağrısı ile karakterli spastik kolon sendromu (İBS) problemi olanların L. Plantarum V299, bifidobakterium bifidus, S. Cerevisiae ve diğer bazı laktobasil karışımlarını içeren probiyotik takviyelerden istifade etmeleri öneriliyor.
Sağ elinizle karnınızın etrafını bastırmadan sıvazlayın ve bu işlemi saat yönünde yapın. Karnınızın etrafına parmak uclarınızı kullanarak dairesel hareketler uygulayın. Bu hareketler özellikle şişkinliğe iyi gelecek ve bağırsaklarınızı harekete geçirecektir, hareketi 3 dakika boyunca yapın.
Regl döneminde karın ağrısı, karın bölgesinde şişlik, baş ağrısı, kabızlık, iştahsızlık ve aşırı susama hissi belirtileri görülür. Bu dönemde tatlı yeme isteği ile birlikte yorgunluk ve göğüslerde şişlik oluşur. Regl belirtilerinden birisi de kadınlarda ani ruhsal değişiklikler görülmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri