Mide şişkinliğine hazımsızlığa iyi gelen bitkisel ve doğal yöntemler şöyledir: 1- Soda: Maden suyu, içerdiği minerallerle mide asidini dengeleyerek mide yanmasına ve şişkinliğine iyi gelmektedir. Maden suyu, çok fazla yemek yemekten kaynaklı ortaya çıkan mide şişkinliğini hafifleterek hazmı kolaylaştırmaktadır.
4) Şişkinlik – Ödem Azaltıcı Detoks
Düzenli olarak tüketeceğiniz maden suyu, vücudun işleyişini düzenlemesi nedeniyle şişkinlikleri kısa sürede ortadan kaldırır.
Şişkinliği gidermek için nane, melisa çayı, papatya, zencefil, zerdeçal, probiyotikler, tarçın, elma sirkesi, hardal, sade soda veya doğal maden suyu yarar sağlar.
Bunun nedeni maden suyunda ki Co2 nin çoğunu sindirim sistemine karışmadan dışarıya atmamızdır. Maden suyunun kapağını açtığımızda içerisinde bulunan Co2 gazının bir bölümü dışarı çıkar. Bir kısmında maden suyunu içerken tuttuğumuz havaya karışır. Ve geğirmemize neden olur.
İlgili 30 soru bulundu
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Karın şişliğinde en büyük yardımcı rezene çayıdır. Bir şişlik hissediyorsanız rezene çayı demleyerek günlük 1 defa içmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca zencefil çayı da şişliği azaltmak için içilmesi gereken bitkisel çaylar arasındadır. Yoğun stres de gastrit, ülser ve spazm gibi durumlara neden olabilir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Artan su alımı ve fiziksel aktivite kabızlığa karşı etkili olabilir. Probiyotik takviyeleri, bağırsaktaki bakteri ortamını iyileştirdiği için gaz ve şişkinlik semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Şişkinlik ve gaz sıkışması ayrıca sindirim sistemindeki kasların işlevinin değişmesinden de kaynaklanabilir.
Yutulan hava, sindirim sistemindeki gazın en önemli sebeplerinden birisi. Hızlı yemek yemek, yemek yerken konuşmak, sakız çiğnemek, sigara, puro ya da pipo kullanmak, içecekleri pipetle içmek, derin iç çekmek daha fazla hava yutulmasına neden olurken gaz ve şişkinliğe yol açıyor.
Kişi karın gazını, geğirme yolu ile üstten yada alttan makat yolu ile (yellenme) çıkartır. Bağırsakta aşırı gaz; gıdaların süratli veya yeterince çiğnemeden, yada iyi sindirmeden yenilmesi yada ince bağırsak yada kalın bağırsaktaki bakteri üretiminde artış cevabında meydana gelir.
Öncelikle karın şişkinliğine en iyi gelen besin rezene çayıdır. Rezene çayı günde 1 defa tüketilir ise şişkinlik ve şişkinliğin verdiği rahatsızlık geçer. Karın şişliğine iyi gelen diğer besinler şunlardır: - Taze zencefil çayı bağırsaklarda oluşan parazitleri temizlemeye yardımcı olur.
Sağlık açısından yararlı olduğu gibi diyette kilo vermeyi de kolaylaştıran maden suyu içerisindeki karbondioksit ve çözünmüş minerallerle sağlığı olumlu yönde etkilemektedir. Sade bir maden suyu ve soda içerisinde 0 kalori barındırdığı için herhangi bir kilo alımına neden olmaz.
Hazımsızlığınız için 1 soda tüketmek mide gazınızı rahatlatacaktır. Dolayısıyla mide gazı problemi yaşadığınız durumlarda soda içerek bu şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Soğuk havaların bağırsak şişkinliğine neden olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Vedat Göral, "Ayrıca soğuk gıda ve içecekler de midede gaz oluşumunu artırır. Soğuk günlerde mide gazı daha çok oluşur.
Melisa çayı: Limonlu su önerisine ek olarak melisa çayının da şişliklerde oldukça etkili olduğunu ifade eder İbrahim Saraçoğlu. Gün içinde 1 fincan melisa çayı içenlerin karın şişliği şikayetlerinin son bulduğunu söylemektedir. Aynı zamanda her sabah bir fincan yoğurt suyu içilmesinin de iyi geleceğini belirtiyor.
Stres ve psikolojik problemler: Yoğun stres, kaygı veya diğer psikolojik problemlerde mide-bağırsak fonksiyonları da aksayarak şişkinlik şikâyeti meydana gelebilir.
Dört parmağınızı da yatay bir şekilde göbeğin üstüne yerleştirin. Doğru nokta, küçük parmağın altında yer alıyor. 2-3 dakika boyunca saat yönünde ve aynı miktarda saat yönünün tersine masaj yapın. Eğer doğru bir şekilde yaparsanız, şişkinlikten kurtulacaksınız.
Barbunya, kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller Sarımsak ve soğan Brokoli ve lahana gibi yeşil sebzeler. Süt ve süt ürünlerinden peynir ile yoğurt Bazı meyveler (portakal, kayısı gibi) ile yüksek oranda lif içeren tam tahıllı besinler.
Gaz sıkışmasına yol açan faktörler arasında süzme yoğurt da yer alır. Bazı insanların süzme yoğurdu fazla miktarda tüketmesi, gaz sorununa neden olabilir. Aynı zamanda süt ve süt ürünleri bazı kişilerde şişkinlik ve gaz sorunlarına sıkça yol açar.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Yemek yedikten sonra ortaya çıkan aşırı gaz üretimi ya da sindirim sistemi kaslarının hareketindeki bozukluk, karında şişkinliğe yol açar. Vücutta sıkışan gaz, anüs ve ağızdan atılır. Oluşan gazın vücut dışına atılamaması sonucunda ise sıkışma, sancı ve şişkinlik ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri