Sulu yemeğinden kızartmasına kadar birçok farklı tarif ile tüketilebilen karnabahar; C vitamini, K vitamini ve folik asit açısından zengin kış sebzeleri arasında yer alıyor. Farklı renkleri de bulunan karnabahar, bağırsak sağlığına iyi geliyor ve kan şekeri kontrolünün sağlanmasına katkıda buluyor.
Kimler karnabahar yememeli? Tiroid hormonlarını etkileyebileceğinden dolayı tiroid sorunu olanlar karnabaharı sınırlı tüketmelidir. Gaz ve şişkinlik oluşmaması için crohn hastalığı veya ülseratif koliti ve inflamatuar bağırsak hastalığı olanlar dikkat etmelidir. Emzirenler fazla tüketmemelidir.
Bunlar hazmı zorlaştırdığı için sindirim sisteminin zorlanmasına neden oluyor. Aynı şekilde vücutta en çok gaz oluşumuna neden olan maddelerden olan kükürt de karnabaharın içinde bol miktarda bulunuyor. Tüm bu etkiler bir araya geldiğinde de karnabahar, vücudumuzda gaz yapıcı bir etki oluşturuyor.
İlgili 31 soru bulundu
Yüksek lif oranından dolayı bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin tedavisini destekler. Karnabaharın faydaları arasında detoks etkisi de bulunmaktadır.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
Düşük şeker problemi yaşayanlar fazla tüketmemelidir. Karnabaharın fazla tüketilmesi halinde şişkinliğe, gaz sancısına ve kramplara yol açabilir. Demir veya alüminyum kaplar içinde pişirilen karnabahar besin değerlerini kaybedebilir. Karnabaharda bulunan pürin, vücut tarafından ürik asit oluşturulmak üzere parçalanır.
Uzun süreli kabızlık sorunu yaşayanların düzenli karnabahar tüketmeleri çok önemlidir. Bağırsak hareketlerini düzenleyen yapısıyla karnabahar kabızlık sorunu yaşayanların tüketmesi gereken bir sebzedir. Aynı zamanda kolon kanseri riskini azalttığı bilinen karnabahar, bağırsak sağlığı için çok önemlidir.
Gaz problemi için alınabilecek önlemlerden bazıları şunlardır: Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır.
Aynı şekilde kış sebzelerinden brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar içerdikleri indol-3 maddesi ile hormonları düzenliyor. Kısa sürede cinsel gücü artıran yiyecekler, aynı zamanda kalp sağlığı için de yararlıdır.
2) Brokoli ve Karnabahar
Kalın bağırsaklara gelerek sindirimi gerçekleşir. Bu nedenle brokoli ve karnabahar tüketildiğinde bir süre gaz problemi ile uğraşabilirsiniz.
Karnabahar, güçlü bir antioksidan olan sülforafan içerir. Sülforafan, kanser gelişimini baskılayıcı etkisinin yanında yüksek tansiyonu düşürmeye ve arterleri sağlıklı tutmaya yardımcı olarak kalp hastalığını önlemede önemli rol oynar.
Şeker Hastalığını Önler: Karnabahar bol miktarda diyet lifi içerir ve bu durum vücudumuzun, şeker hastalığını önlemesinde çok yardımcı olur. Lif, vücudunuzdaki kan şekeri seviyesini düşük tutar.
Pişmiş olan karnabaharı da öğle veya akşam yemeklerinizde salata olarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 kez bir porsiyon çok az suda az haşlanmış karnabahar yemeyi rahatsızlık ortadan kalkana kadar alışkanlık haline getirmek gerekir. Tencerede kalan suyu da tüketebilirsiniz.
1) İdrar Yolu Enfeksiyonunu Giderir
Mantar ve enfeksiyondan şikayetçi olanlar için önerilen karnabahar kürü sayesinde, ilaç kullanmadan enfeksiyondan kurtulabilirsiniz. Sık sık idrara çıkarır ve bu kanaldaki bakterilerin atılmasını sağlar.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Haşlanmış ve Tavada Yumurta Gaz Yapar mı? (
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Cinsel Gücü Artıran Besinler Tüketin
Zencefil, çilek, muz, incir, bal, vanilya, avokado, fındık, istiridye, kereviz, yumurta, havyar, kuşkonmaz, kırmızı biber gibi afrodizyak etkili besinler, sağlıklı bir cinsel yaşam için gerekli olan önemli vitamin ve mineralleri de içinde barındırır.
Haşlanmış karnabahar kilo yapar mı? Kilo verme dönemlerinde, karnabahar sınırsız miktarda yenilebilir. Düşük kalorili olması ve lif içermesi, kilo vermeye yardımcıdır.
Karnabahar yemeği pişirirken hem evinizi kötü bir koku sarmasın hem de siz karnabahardan soğumayın diye haşlama suyuna birkaç dilim patates, birkaç tane nohut, bir tutam tuz ve bir kaşık sirke, birkaç parça ekmek ya da elma kabuğu gibi evde hangisi varsa karnabahar haşlama suyuna ekleyebilir ve kötü kokunun önüne ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri