Sulu yemeğinden kızartmasına kadar birçok farklı tarif ile tüketilebilen karnabahar; C vitamini, K vitamini ve folik asit açısından zengin kış sebzeleri arasında yer alıyor. Farklı renkleri de bulunan karnabahar, bağırsak sağlığına iyi geliyor ve kan şekeri kontrolünün sağlanmasına katkıda buluyor.
Tok tutucu özelliğiyle liften zengin karnabahar, tek bir porsiyonuyla bile besleyici bir tabak sunuyor. 100 gram karnabahar besin değeri şöyledir: Karbonhidrat: 4,97 g. Protein: 1,92 g. Yağ: 0,28 g.
Ana vatanı Doğu Akdeniz havzası olan karnabahar, turpgiller familyasına ait lahanadan türeyen bir kış sebzesidir. Karnabahar ya da karnabit olarak da bilinen karnabahar çiçeği yenen, beyaz, pembe, mor ve sarı çiçeklere sahip olan, kendine has aroması bulunan ve faydaları ile dikkat çeken bir bitkidir.
Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'), turpgillerden (Brassicaceae), çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki.
İşte A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir zengini olan bu sebze zihni dinlendirir, sinir sistemini güçlendirir.
İlgili 29 soru bulundu
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Kimler karnabahar yememeli? Tiroid hormonlarını etkileyebileceğinden dolayı tiroid sorunu olanlar karnabaharı sınırlı tüketmelidir. Gaz ve şişkinlik oluşmaması için crohn hastalığı veya ülseratif koliti ve inflamatuar bağırsak hastalığı olanlar dikkat etmelidir. Emzirenler fazla tüketmemelidir.
Haşlanmış karnabahar kilo yapar mı? Kilo verme dönemlerinde, karnabahar sınırsız miktarda yenilebilir. Düşük kalorili olması ve lif içermesi, kilo vermeye yardımcıdır.
Aynı şekilde kış sebzelerinden brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar içerdikleri indol-3 maddesi ile hormonları düzenliyor. Kısa sürede cinsel gücü artıran yiyecekler, aynı zamanda kalp sağlığı için de yararlıdır.
Karnabaharın 100 gramı 4.97 gram karbonhidrat, 1.92 gram protein, 0.28 gram yağ, 2 gram lif içermektedir.
Antioksidan içerdiğinden bağışıklık sistemini iyileştirir. Kalsiyum oranı fazla olduğu için kemik ve diş sağlığına faydalıdır. Kalp ve damar hastalıklarına ve tansiyona iyi geldiği bilinir. Metabolizma rahatsızlıklarına iyi gelir.
Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana ailesinin diğer üyeleri lezzet olarak çiğ tüketilebilir sebzelerdendir. Ancak çiğ bir şekilde tüketildiklerinde çok daha fazla şişkinlik hissi verirler. Bu yüzden onları pişirmenizde fayda var.
TURPGİLLER: Roka, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar gibi sebzeler bir sporcunun beslenme planının olmazsa olmazları. İçerdikleri, antioksidan, posa ve bazı başka önemli maddeler sayesinde atletik performansı desteklemek açısından çok değerliler.
İki sebze arasında pek çok besin benzerliği olsa da, birkaç farklılık da vardır. Örneğin, brokoli daha yüksek miktarda C ve K vitamini içerirken, karnabahar biraz daha fazla pantotenik asit ve B-6 vitamini sağlar. Bu küçük farklılıklara rağmen, her ikisi de sağlıklı, çok yönlü bir diyete besleyici bir katkı olabilir.
Protein değeri yüksek bakliyat çeşitleri; mercimek, kuru fasulye, nohut ve bezelyedir.
Düzenli seks yapmak antikorların daha fazla salgılanmasını sağlar, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve bizi mikrop, virüs gibi bakterilerden korur. 2.Kalp krizi riskini azaltır. Biliyorsunuz ki orgazm esnasında östrojen ve testosteron hormonları salgılanır.
"Kadınlarda cinsel isteği ve gücü arttıran yiyecekler; muz, zencefil, çilek, bal, avokado, havyar, istiridye, vanilya, kırmızı biber, kuşkonmaz, yumurta gibi besinlerdir. Bu besinler; kadınlarda cinsel isteği ve libidoyu arttıran besinlerdir.
Karnabaharın yanına en çok yakışan lezzetlerden birinin yoğurt olduğunda hemfikirsek ve doyurucu bir karnabahar menüsü hazırlamaya da kararlıysak sofranın açılışını bu şifa dolu lezzetle yapabiliriz.
Karnabahar
Kilo verme dönemlerinde, karnabahar sınırsız miktarda yenilebilir. Düşük kalorili olması ve lif içermesi, kilo vermeye yardımcıdır. Sağlık için de faydalıdır.
Karnabahar, genellikle pişirilme tekniğine de bağlı olarak midede şişkinliğe neden olur. Bunu önlemek için, aldığınız bütün haldeki karnabaharları küçük çiçekler şekilde parçalara ayırırken her zaman yaptığınızdan daha küçük parçalara ayırmanız gerekir.
Şeker Hastalığını Önler: Karnabahar bol miktarda diyet lifi içerir ve bu durum vücudumuzun, şeker hastalığını önlemesinde çok yardımcı olur. Lif, vücudunuzdaki kan şekeri seviyesini düşük tutar.
1) İdrar Yolu Enfeksiyonunu Giderir
Mantar ve enfeksiyondan şikayetçi olanlar için önerilen karnabahar kürü sayesinde, ilaç kullanmadan enfeksiyondan kurtulabilirsiniz. Sık sık idrara çıkarır ve bu kanaldaki bakterilerin atılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri