Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'),
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Karnabahar, lahana ve brokoli gibi turpgiller familyasına ait bir sebzedir.
Karnabaharın 100 gramı 4.97 gram karbonhidrat, 1.92 gram protein, 0.28 gram yağ, 2 gram lif içermektedir. Brokoli, lahana, karalahana gibi turpgiller familyasına ait bir bitki olan karnabahar, kış mevsiminin en besleyici sebzelerinden biri.
Ana vatanı Doğu Akdeniz havzası olan karnabahar, turpgiller familyasına ait lahanadan türeyen bir kış sebzesidir. Karnabahar ya da karnabit olarak da bilinen karnabahar çiçeği yenen, beyaz, pembe, mor ve sarı çiçeklere sahip olan, kendine has aroması bulunan ve faydaları ile dikkat çeken bir bitkidir.
İlgili 22 soru bulundu
Karnabahara göre 2 kat demir, 2 kat C vitamini ve 20 kat beta karoten içeriyor; kalorisi az farkla daha düşük ve posa içeriği daha yüksek. Ancak her iki sebzeyi de kış aylarında mutfaklara daha fazla sokmak gerekiyor” diyor.
Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'), turpgillerden (Brassicaceae), çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki. Turpgillerden; vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir.
Tok tutucu özelliğiyle liften zengin karnabahar, tek bir porsiyonuyla bile besleyici bir tabak sunuyor. 100 gram karnabahar besin değeri şöyledir: Karbonhidrat: 4,97 g. Protein: 1,92 g. Yağ: 0,28 g.
İki sebze arasında pek çok besin benzerliği olsa da, birkaç farklılık da vardır. Örneğin, brokoli daha yüksek miktarda C ve K vitamini içerirken, karnabahar biraz daha fazla pantotenik asit ve B-6 vitamini sağlar. Bu küçük farklılıklara rağmen, her ikisi de sağlıklı, çok yönlü bir diyete besleyici bir katkı olabilir.
Vitamin bakımından zengin bir sebze olan karnabahar, geniş ve büyük yeşil yapraklar arasında yetişmektedir. Turpgiller familyasından bir türdür ve vücudun ihtiyaç duyduğu fosforu belirli bir oranda karşılar.
Kimler karnabahar yememeli? Tiroid hormonlarını etkileyebileceğinden dolayı tiroid sorunu olanlar karnabaharı sınırlı tüketmelidir. Gaz ve şişkinlik oluşmaması için crohn hastalığı veya ülseratif koliti ve inflamatuar bağırsak hastalığı olanlar dikkat etmelidir. Emzirenler fazla tüketmemelidir.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Haşlanmış karnabahar kilo yapar mı? Kilo verme dönemlerinde, karnabahar sınırsız miktarda yenilebilir. Düşük kalorili olması ve lif içermesi, kilo vermeye yardımcıdır.
Sebze Grubu
Bu grup besinler vitamin, mineral, posadan zengindir. Sarı-turuncu renkler C vitamini, yeşil yapraklı olanlar A vitamini, E vitamini ve folik asit içerirler.
d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Brokoli (Brassica oleracea var. italica), lahanagiller (Brassicaceae) familyasından, küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebze.
Karnabahar kime dokunur? Düşük şeker problemi yaşayanlar fazla tüketmemelidir. Karnabaharın fazla tüketilmesi halinde şişkinliğe, gaz sancısına ve kramplara yol açabilir. Demir veya alüminyum kaplar içinde pişirilen karnabahar besin değerlerini kaybedebilir.
Stresli ve yoğun bir çalışma temposuna sahip olanlar için karnabahar vazgeçilmez bir besin. İşte A, C ve B vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir zengini olan bu sebze zihni dinlendirir, sinir sistemini güçlendirir.
Karnabahar, lif ve B vitaminleri yönünden yüksek seviyelere sahip bir sebzedir. Kansere karşı koruma sağlayabilen antioksidanlar bakımından da zengindir. Ayrıca kilo vermek ve sindirimi artırmak için lif, öğrenme ve hafıza için gerekli olan kolin ve diğer birçok önemli besinleri barındırır.
TURPGİLLER: Roka, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar gibi sebzeler bir sporcunun beslenme planının olmazsa olmazları. İçerdikleri, antioksidan, posa ve bazı başka önemli maddeler sayesinde atletik performansı desteklemek açısından çok değerliler.
Protein değeri yüksek bakliyat çeşitleri; mercimek, kuru fasulye, nohut ve bezelyedir.
1 Porsiyon (Orta) Karnabahar Yemeği 111,71 kaloridir. Karnabahar Yemeği içeriğinde 11,31 Karbonhidrat(g), 3,46 Protein(g), 6,66 yağ(g), 3,83 lif(g), 280,82 Sodyum(mg), 554,07 potasyum(mg), 64,16 Kalsiyum(mg), 3387,54 A Vitamini(ui), 66,08 C Vitamini(mg), 1,08 ve Demir barındırır.
Aynı şekilde kış sebzelerinden brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar içerdikleri indol-3 maddesi ile hormonları düzenliyor. Kısa sürede cinsel gücü artıran yiyecekler, aynı zamanda kalp sağlığı için de yararlıdır.
KARNABAHARIN ZARARLARI
Aşırı tüketimi gaz problemi ve şişkinliğe yol açar. Aşırı tüketildiğinde tiroid hormonu eksikliğine neden olabilir. Hassas ciltler için fazla tüketilirse alerjik reaksiyonlara nede olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna ve gut hastalığına neden olur.
Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana ailesinin diğer üyeleri lezzet olarak çiğ tüketilebilir sebzelerdendir. Ancak çiğ bir şekilde tüketildiklerinde çok daha fazla şişkinlik hissi verirler. Bu yüzden onları pişirmenizde fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri