Karnabahar (
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Karnabahar, Brassicaceae familyasına ait, turpgillerden bir sebzedir.
Karnabahar doğal olarak soğuk mevsim sebzesidir.
Yüksek miktarda A, B ve C vitamini kaynağı olan karnabahar potasyum, fosfor ve kalsiyum açısından da çok zengindir.
İlgili 24 soru bulundu
Karnabahar (Brassica oleracea 'Botrytis'), turpgillerden (Brassicaceae), çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki. Turpgillerden; vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir.
Kimler karnabahar yememeli? Tiroid hormonlarını etkileyebileceğinden dolayı tiroid sorunu olanlar karnabaharı sınırlı tüketmelidir. Gaz ve şişkinlik oluşmaması için crohn hastalığı veya ülseratif koliti ve inflamatuar bağırsak hastalığı olanlar dikkat etmelidir. Emzirenler fazla tüketmemelidir.
Karnabahar, lahana ve brokoli gibi turpgiller familyasına ait bir sebzedir. Tıpkı brokolide olduğu gibi birbirine sıkıca kenetlenmiş çiçekler ve çiçeklerin bağlandığı kalın çekirdekten oluşan bir yapısı vardır. Genellikle beyaz rengi yaygın olsa da mor, turuncu ve yeşil renkli karnabaharlar da yetişmektedir.
Yetişkinlerin yanı sıra birçok çocuk brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası gibi Brassica cinsi sebzelerden hoşlanmaz. Bu sebzelerden gelen enzimler ve tükürükteki bakterilerin enzimleri ağızda hoş olmayan, kükürtlü kokular üretir.
Karnabahar gaz yapar mı sorusunun cevabını vererek işe başlayalım: Evet dostlar, ne yazık ki karnabahar gaz yapan bir yiyecek.
İki sebze arasında pek çok besin benzerliği olsa da, birkaç farklılık da vardır. Örneğin, brokoli daha yüksek miktarda C ve K vitamini içerirken, karnabahar biraz daha fazla pantotenik asit ve B-6 vitamini sağlar. Bu küçük farklılıklara rağmen, her ikisi de sağlıklı, çok yönlü bir diyete besleyici bir katkı olabilir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman o Kelimenin doğru yazılışı karnabahar şeklindedir.
Brokoli ve karnabahar sebzesi, lahanagiller familyasına dahil iki sebze.
d) Sebze-meyve grubu: Her türlü taze sebze ve meyve bu grup altında toplanıyor. Bu gruptaki besinler, özellikle C vitamini başta olmak üzere pek çok vitamin, mineral ve lif yönünden zengindir. Ayrıca, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi önerilir.
Ispanak, A,C,E,K vitamini,folik asit,kalsiyum,demir,potasyum,magnezyum içeriği yüksek bir sebzedir.
Brokoli (Brassica oleracea var. italica), lahanagiller (Brassicaceae) familyasından, küçük yeşil yumrular hâlinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir sebze.
Düzenli tüketildiğinde sinirimi düzenler ve vücuttan zararlı bakterilerin atılmasını sağlar. Metabolizmayı düzenler ve kilo vermeye yardımcı olur. Aşırı tüketiminde gaz problemi oluşturduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir.
Brokoli, Brüksel lahanası, karnabahar ve lahana ailesinin diğer üyeleri lezzet olarak çiğ tüketilebilir sebzelerdendir.
Farsça karamb-i bahār کرمب بهار “ilkbahar lahanası” deyiminden alıntıdır. Bu deyim Arapça ve Farsça karamb کرمب “lahana, brassica cretica” (NOT: Bu sözcük Eski Yunanca krámbē κράμβη “1. buruşuk, 2. aynı anlamda” sözcüğünden alıntıdır.) ve Farsça bahār بهار “ilkbahar” sözcüklerinin bileşiğidir.
Hamilelik döneminde sofralarda özellikle yer verilmesi gereken karnabahar folik asit açısından da zengin. Anne karnında bebeğin sağlıklı büyümesine ve gelişmesine katkı sağlar.
Yüksek lif oranından dolayı bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin tedavisini destekler.
Aynı şekilde kış sebzelerinden brokoli, brüksel lahanası ve karnabahar içerdikleri indol-3 maddesi ile hormonları düzenliyor. Kısa sürede cinsel gücü artıran yiyecekler, aynı zamanda kalp sağlığı için de yararlıdır.
Aşırı tüketimi gaz problemi, şişkinliğe yol açar. Tüketiminde aşırıya kaçıldığında tiroit hormonu eksikliğine neden olmaktadır. Hassas ciltler fazla tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara sebep olur. Çok fazla tüketilirse böbrek taşı oluşumuna, gut hastalığına neden olur.
Sağlık Bakanlığı - Brokoli, karnabahar, maydanoz, biber gibi sebzeleri çiğ olarak tüketmek, pişirerek tüketmekten daha faydalıdır. | Facebook.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri