Karnabahar çeşitlerinin çoğu dikim işleminden 60-150 gün sonra hasat için hazırdır.
Tohumlar yastıklar- da şartlara bağlı olarak 8-15 gün içersinde çimlenir- ler. Çimlenme sonrası sıra üzerindeki bitkiler 3-5 cm aralıkla seyreltilir.
Genel olarak tohum ekimi Nisan-Mayıs-Haziran- Temmuz aylarında yastıklara sıraya veya serpme olarak yapılır. En uygun ekim sistemi 10 cm sıra arası verilerek yapılan sıravari ekimdir. Tohumlar yastıklarda şartlara bağlı olarak 8-15 gün içersinde çimlenirler.
Tarlada karnabahar yetiştiriciliği, fide üzerinden yapılıyor. Yastıklamayla, tohumdan yetiştirilen fideler, geliştikten sonra tarlaya dikiliyor. Tohumlar, ilkbahar ve yaz aylarında sıraya veya serpme olarak, ılık ve soğuk yastıklara ekiliyor. Çiftçilerimiz en çok, 10 cm sıra arasıyla sıra şeklinde ekimi tercih ediyor.
Sonbaharın son zamanlarına geldiğinizde, karnabaharların olgunlaştığını görebilirsiniz. Büyüme ve olgunlaşma döneminde hem güneşi hem de serinliği sevdiği için ancak kış başına doğru yetişmesini tamamlar. Karnabaharın büyüme mevsimi ilkbahar – sonbahar; tüketim mevsimi kış olarak ifade edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Karnabahar çeşitlerinin çoğu dikim işleminden 60-150 gün sonra hasat için hazırdır. Buna rağmen, hasat zamanı karnabahar çeşidine ve çevre koşullarına bağlıdır. Çiçek başlar, karnabahar çeşidine bağlı olarak belirli ve uygun boyuta ulaştığı andan itibaren hasat yapılır.
Karnabahar, kış mevsimi sebzesi olarak bilinse de, ilkbahar ve sonbahar aylarında da hasat edilir. Güneşli havaları sevse de, serin bir ortamda yetişir. Karnabaharda erkenci çeşitler ekimden 90 gün sonra, geç çeşitler ise ekimden 120 gün sonra hasat edilir.
Bahçenizde veya saksıda kolaylıkla karnabahar yetiştirebilirsiniz, fakat kullanılacak saksının genişliği ve yüksekliği en az 45 cm olmalıdır.
Brokolinin gövdesi 50-90 cm uzunluğunda olup, boğum araları lahana ve karnabahardan da- ha uzundur. Dikimden hasada kadar geçen süre 45- 130 gündür. Çeşit seçiminde çeşidin olgunluk döne- mi ve bölge yetiştirme koşulları önemlidir.
Karnabahar yetiştiriciliği ılıman iklim koşullarında yapılır. Lahana grubu sebzelerinin hoşlandığı gibi karnabahar da organik gübreyi sever.
Karnabahar Nerede ve Nasıl Yetişir.
Ancak Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Ülkemizde genellikle Orta Karadeniz bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bafra ovası, Samsun Konya, Bursa, Mersin, Tokat, Adana, Amasya, Tekirdağ, Balıkesir, Çanakkale ve İzmir'de yetiştirilmektedir.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Karnabahar başınızı keskin bir bıçak kullanarak bitkinin tabanından doğrayın. Karnabaharınızı hasat etmek için bitkinin dibine yakın 45 derecelik bir açıyla bir kesim yapın. Hazırlanması daha kolay olması için karnabaharınızda 10–15 cm sap bırakabilirsiniz. Atmak veya pişirmek için kalan yaprakları çıkarın.
Karnabahar bebeklere 8. aydan sonra verilebilir. Ayrıca farklı şekillerde de pişirilmesi mümkündür. Bebeklere verilen karnabahar genellikle suda haşlanarak pişirilmektedir.
70-75 günlüktür. Sonbahar hasadına uygundur. Güçlü bitki yapısına sahip bir çeşittir.
işlenmiş toprağa karnabahar tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 0,5-1,5 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 6-8 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Bahçede brokoli yetiştiren çoğu kişi, ilk aşamalarda iki günde bir az miktarda su vererek bitkilerini sularlar. Tohumların ekim işleminden filizlenmesine kadar süren bu süre içerisinde toprağı nemli tutarlar ve verilen su miktarını arttırırlar. Ancak, sıcak günlerde günde bir kez sulamanız gerekebilir.
Şubat ayında sebze olarak brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, havuç, turp, kereviz, mor lahana, brokoli, taze yeşil kabak tüketirken meyve olarak ise mandalina, elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva tüketebilirsiniz.
Hasat 2 veya 3 günde bir olmak üzere gelişme döneminde 4 veya 6 kez hasat yapılmaktadır.
Karnabahar yaprağı kavurması yapabilirsiniz
İncecik doğradığınız yaprakları soğan ve salçayla kavurabilir, üzerinde yoğurtla servis edebilirsiniz.
Karnabahar yaprağı evet hani şu pazardan karnabahar alırken kesilip çöpe giden yaprak netten biraz araştırdım baya da şifalı bir otmuş :) Turşu için aldığım karnabaharın yapraklı korat kısmı baya böldü, ben de kıyamadım atmaya bundan ya çorba olur yada pilav dedim iş başına koyuldum.
Herkese merhaba, karnabaharı bebeğinize 8. Aydan itibaren vermeye başlayabilirsiniz. Gaz yapan bir sebze olması nedeniyle 8. Ayı beklemekte fayda var, bebeğinizin gazını gidermek içinse içerisine kimyon ekleyebilirsiniz.
Lahanaya benzer. Aslında, lahananın çiçek saplarının kısalıp etlenmesiyle lahanadan türemiştir. Yenen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek durumudur. Türkiye'de; güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabahar olmak üzere üç çeşidi vardır.
Karnabahar Ne Kadar Süre Dayanır? Karnabahar buzdolabında 1 haftaya kadar saklanabilir. Eğer yemek yapımında kullanıldıysa en fazla 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri