Sebzeler: Yüksek hacimli ve düşük kalorili olan brokoli, pırasa, havuç veya karnabahar gibi farklı türlerdeki sebzeler tokluk hissine katkıda bulunur. Peynir: Özellikle yağ ve karbonhidrat oranı düşük olan peynirler protein yönünden zengindir ve uzun süre tokluk hissi verir.
Günde 2-3 dilim yenmesi önerilir. Brokoli – karnabahar- Brüksel lahanası: Lahanagil grup sebzelerde vücutta insülin salınımını dengeleyen krom minerali bulunmaktadır. Bu durum artan iştahı baskılamaya ve acıkma süresini uzatmaya yarar.
Tokluk hissi veren yiyecekler arasında tam tahıllar, protein kaynakları, sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleri ile kuruyemişler yer alır. Ceviz, elma, yoğurt, mercimek, tam buğdaylı makarna, kiraz, üzüm ve fasulye gibi yiyecekler tokluk hissinin uzun süre gidebilmesine destek verebilir.
Sebzeler, baklagiller, tam tahıllar ile şeker miktarı çok yüksek olmayan meyveler doğru karbonhidratlardır. Fasulye, bezelye, mercimek, lahana, pazı, ıspanak, pırasa, kepekli bulgur, ekşi maya ile yapılan tam tahıllı ekmek, elma, portakal, kayısı gibi seçimler sizi daha uzun süre tok tutacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
1- Öğünlerinizde mutlaka salatalarınız bulunsun: Salatalar yüksek posa ve su içeriği sayesinde midenizde hacim oluşturarak tokluk hissinizi artırır. 2- Tam tahıllı karbonhidratları porsiyon kontrolü ile tüketmekten çekinmeyin: Bir diğer yüksek posa kaynağı olan tam tahıllar dengeli bir tabağın olmazsa olmazıdır.
Ceviz, içerdiği protein sayesinde de tok tutar. Ara öğünlerde tüketebileceğiniz gibi cevizi salatalarınıza da dahil edebilirsiniz.
Kırmızı et: Balık gibi kırmızı et de yüksek protein içeriği sayesinde toklukta etkilidir. Protein yönünden zengin besinler arasında, balık etinden sonra en çok tok tutan besindir. Yoğurt: Yoğurt; süt proteinleri, kalsiyum içeriği ve probiyotik özelliği sayesinde hem sağlıklı hem de uzun süre tok tutan bir besindir.
Normal zamanlarda da bolca tüketilmesi gereken sebzeler az kalorili olduğu için diye dönemlerinde daha sık tüketilebilir. Özellikle brokoli, pırasa, havuç ve karnabahar gibi sebzeler uzun süre tokluk sağlar. Tok tutan yiyecekler arasında bulunan sebzeler çorba yapılarak da tüketilebilir.
Ananas, elma ve portakal
Meyveler yüksek oranda su ve posa içerdikleri için aynı kaloride meyve suyu ya da tatlılara göre midede çok daha fazla yer kaplıyorlar ve doygunluk hissine katkı sağlıyorlar. Özellikle de ananas, elma ve portakalın posa ve su içerikleri ve doygunluk indeksleri yüksek.
Beyaz peynir, dil peyniri, çökelek, lor peyniri, kaşar peyniri, haşlanmış yumurta, yoğurt, süt protein içeriği yüksek besinler arasındadır. Kaşarlı tost, haşlanmış yumurta, peynir, zeytin ve yeşil salata sizi uzun saatler tok tutacaktır.
Kırmızı et: Balık gibi kırmızı et de yüksek protein içeriği sayesinde toklukta etkilidir. Protein yönünden zengin besinler arasında, balık etinden sonra en çok tok tutan besindir. Yoğurt: Yoğurt; süt proteinleri, kalsiyum içeriği ve probiyotik özelliği sayesinde hem sağlıklı hem de uzun süre tok tutan bir besindir.
Bir adet haşlanmış yumurtanın altı saat tokluk etkisi var. Bu nedenle kahvaltınıza yumurta gibi protein yönünden zengin yiyecekleri dahil etmek, kilo verme konusunda size faydalı olabilir. 9. Günde en az 8 bardak su içmeyi unutmayın.
Patatesin içinde yağ olmadığı müddetçe haşlanmış patates oldukça faydalıdır ve tok tuttuğu için kilo vermeye de yardımcı olur.
Pirinç pilavı kolay acıktırdığından sahur için doğru bir seçenek değildir, oysa bulgur pilavı avantajlıdır. Hem tok tutar hem de gün boyu beslenmenize dolaylı katkıda bulunur.
Glikozun (şeker) hücre içine girmesini sağlayarak kandaki, şeker düzeyinin azalmasını sağlar. İnsülin direnci olan kişilerde, insülin glikozu hücre içine alamaz ve kan şekeri yükselmeye başlar. Bu durum doymama hissine, sürekli tatlı yeme ihtiyacına, halsizlik ve yorgunluğa neden olur” dedi.
Yumurta, et ve tavuk gibi ürünler içerdikleri yüksek kaliteli proteinlerle özellikle sabah kahvaltısında tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi verir. Hayvansal kaynaklı bu proteinler (özellikle yumurta) hem besler, hem enerji sağlar, hem de uzun süre tok tutarlar.
Karnabahar, kış aylarının en değerli sebzeleri arasında yer alır. Karnabahar, mide içinde parçalandıktan sonra önemli ölçüde gaz yapar.
Hazırlanan karnabahar yemeği kalori açısından oldukça düşüktür ve yemeklerden önce birer kâse tüketildiğinde ana yemekten fazla yenmesini önleyerek zayıflamaya yardımcı olur.
Yağ yakma konusunda oldukça faydalı olan karnabahar C vitamini ve Folik asit bakımından değerlidir. Metabolizma hızının yukarı çıkmasını sağlayan karnabahar, kansızlığa bağlı halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların daha az hissedilmesini sağlar. Yeme isteğini azaltmakta da etkilidir.
Aç veya tok olduğumuzu hissettiren iki çeşit hormon bulunur. Bunlar grelin ve leptin hormonlarıdır. Grelin hormonu iştahı devamlı açık tutarak beyne çok açık ve net bir mesaj gönderir; “yemek yemelisin!”. Diğer hormon leptin ise beyne midenin dolu olduğunu mesajlar ve tokluk hissi yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri