Cevap: Yapı malikleri ve kanuni temsilcileri tarafından, masrafları kendilerine ait olmak üzere yaptırılır.
Riskli yapı tespiti, kural olarak yapı malikleri veya kanunî temsilcileri tarafından, masrafları kendilerine ait olmak üzere yaptırılır. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmadığı durumlarda riskli yapı tespiti arsa payı sahibince yaptırılır.
Bununla beraber karot testi, zemin etüdü ve güçlendirme dahil (elektrik-makine hariç) binanın kapalı alan metrekaresi 15-30 TL arasında" diyerek bilgilendirmede bulundu.
T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yönetmeliklerine göre yapıların 450 m2'yi geçmeyen her katından 1 set (3 adet) karot numunesi alınmalıdır.
Bu riskli durumları da kapsıyor. Kiracının oturduğu bina ile ilgili riskli bir yapı olduğuna dair öncelikle bir tespit yapılması lazım. Soru: Kiracılar karot testi ve bina hasar tespiti yaptırabilir mi? Cevap: Hasar tespitini ve karot testini yalnızca ev sahipleri yaptırabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ya da belediyeler karot testlerini ücretsiz olarak yapmaktadır. Özel şirketlere ya da Kaymakamlık Kurumu'na başvurularak karot testi yaptırılabilir.
betonarme binanın tüm katları ele alındığında betonarme düşey taşıyıcı sistem elemanlarından olan kolonlardan ve perdelerden toplamda 3 adetten az olmaması şartı vardı. koşulu bulunmaktaydı. perdelerden her 400 m² alan içerisinden 1 adet karot alma koşul getirilmiştir.
Kirişten Karot Alımı
Mümkün olduğunca tercih edilmez. Donatı tespit cihazı ile taranarak mümkün olduğunca donatının OLMADIĞI, Moment sıfır noktasından yani Mesnet bölgesinden alınır.
C25/30 betonu için en düşük karot basınç dayanımı 22.1 Mpa ; C30/37 betonu için ise 28.05 Mpa olmalıdır. Proje beton sınıfınız C25 , C30 ise beton dayanımında bir sıkıntı yok. Zemin kat en düşük 29.90 Mpa, asma kat en düşük 28.44 Mpa 0,85(fck-4) değerinden büyük veya eşitse problem yok.
Binanın farklı yerlerinden karotların alındığı, farklı işlemlerin yapıldığı ve numunelerin laboratuvarlarda incelendiği detaylı tarama için daha uzun süreye ihtiyaç var. Riskli yapı tespitlerinin maliyetini kat malikleri ödüyor. Testi yaptırmak için bina sakinlerinden bir kişinin başvurması yeterli oluyor.
Depreme dayanıklılık testi fiyatı, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor. Bina dayanıklılık testi özellikle deprem riski taşıyan şehirlerde tercih edilirken, diğer şehirlerde de eski yapı olması ya da kolonlarda oluşabilecek hasar nedeniyle yaptırılabiliyor.
Ayrıca hem kiracılar hem de ev sahipleri tarafından başvurabileceğiniz İBB'nin deprem testi projesi de mevcuttur. Ücretsiz olarak evinizi analiz ettirebileceğiniz bu test sonucunda belediye herhangi bir yaptırım uygulamaz.
Belediyemizce yürütülmekte olan bina inceleme çalışması ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. İnceleme sonucunda Kentsel Dönüşüm Kanunu'ndan yararlanabilecek miyim?
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülecek süreçte 10 bin 500 TL taşınma ve aylık 5 bin 250 TL kira yardımı yapılıyor. Maliyeti 1,5 milyon TL olarak belirlenen 2+1 konutlarda bu maliyetin yarısı, yani 750 bin TL'lik tutar devlet tarafından karşılanıyor.
SORU: Riskli yapının tespit masrafları ve yıkım masraflarını kim ödeyecek? CEVAP: Riskli Yapı Tespit ve yıkım işleri mülkiyet sahipleri tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere gerçekleştireceklerdir.
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
KAROT TESTİ SONUÇLARI OLUMSUZ ÇIKARSA NE OLUR? Deprem yönetmeliğine göre yapılan testlerde C20'nin altında kalan betonlar risk grubu içerisinde sayılıyor. Ayrıca bu tarz bir durumda ihbar olarak kabul edilen söz konusu bu bina için gerektiğinde kentsel dönüşüm işlemi gereğince yıkım işlemi başlatılabiliyor.
Standart bir karot sondaj numunesinin analiz edilme süresi genellikle 3-4 gün arasındadır.
KAROT SONUCU KAÇ GÜNE ÇIKAR? Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisans almış kuruluşlar tarafından taşınmaza gelinerek karot alınması ve test edilmesi ile süreç başlar. Karot alımı sonrasında tahmini 1-2 ay süre sonunda rapor İstanbul için ilçe belediyelerine bildirilir.
İnşası tamamlanmış yapının ve elemanlarının kapasitesinin ölçülmesi ve bunların yaklaşık olarak hizmet ömrünün tespit edilmesi için 'Karot alma' işlemi yapılır. Karot binaların ve yapıların kapasite ve ömürlerini tespit etmesinin yanı sıra depreme dayanıklılığını da ölçmek için alınır.
Karot aleti kolona dik olarak sabitlenmeli ve ka- rot alımı sırasında karotun diklikten sapmaması sağlanmalıdır. Karot yan yüzeyinin, çizilen doğrultu çizgisinden sapma toleransı, ortalama karot çapı- nın %3'ü olmalıdır. Karot çapı olarak 100mm ve üzeri tercih edilmelidir.
Kiracılar oturdukları yapının güvenli olmadığını düşünüyorlar ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bu hususta şikayette bulunabilirler. Eğer Bakanlık bu şikayeti yerinde bulur ise maliklere 30 gün içinde karot aldırmalarını bildirir.
Uygulama açısından mümkün olmayan durumlar hariç tutulmak üzere, uçları tıraşlanmış karotun boy/çap oranı 2:1 veya 1:1 ve karot çapı ≥ 75 mm olarak belirlenmiş olmalıdır.
Kalın kesitli bir elemanın betonu sıkıştırılacaksa tabaka kalınlıkları 30-70 cm arasında olmalıdır. Daldırma aralığı vibratör etki yarıçapına bağlı olarak 40-60 cm'yi geçmemelidir. Daldırma çok hızlı yapılmalı, betonun kıvamına göre içeride 5-15 sn. arasında tutulmalı ve yavaşça çekilmelidir.
Karot makinesiyle derinliği 5 metreye kadar delik delinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri