Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir. Dolayısıyla namazda Fâtiha sûresi okunmakla, hem farz kıraat hem de vacip yerine getirilmiş olur. Ancak Fâtiha'dan sonra üç kısa âyet veya bu uzunlukta bir sûre okumak da vaciptir.
Farz namazlarının ilk iki rekatında Fatiha'dan sonra en az üç kısa âyet veya üç kısa âyet uzunluğunda bir uzun âyet okumak yeterlidir. Nâfile ve vitir namazının bütün rekatlarında, farz namazların ise herhangi iki rekatinde kıraat farzdır.
İmam farz namazların ilk iki rek'atında Fâtiha'dan sonra bir sûre veya âyet okumamışsa ne yapması gerekir? Namazların ilk iki rek'atında Fâtiha'dan sonra Kur'ân'dan bir miktar daha okumak (zamm-ı sûre) vaciptir.
el Cevab: -Namazlarda Fatiha'dan sonra “amin” denilmesi Hanefi, Hanbeli ve Şafiilere göre sünnettir. İmam malik mendubtur demiştir.
Cevap: Bu konuda İbni Âbidînde buyuruluyor ki: “İmamın Cuma ve bayram namazlarından başka her namazda, birinci rekatte, ikinci rekatte okuduğunun iki misli uzun okuması sünnettir. Yalnız kılan, her rekatte aynı miktarda okuyabilir. Her namazda, ikinci rekatte, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur.
İlgili 36 soru bulundu
Bilâl'in (r.a.), namaz kılarken bir sûreden diğerine atladığını duyduğunda, ona, “Sûreleri olduğu gibi oku” (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 2/264 [8818], 6/151 [30259]) buyurmuştur. Sonuç olarak, namazda sûre ve âyetlerin tertibine riâyet edilmemesi tenzîhen mekruhtur.
Değerli kardeşimiz, Bir namazda bir ayet-i kerime tekrarlansa veya bir sure bir rekatta iki defa okunsa veya bir sure iki rekatta da okunsa bakılır: Eğer yalnız başına kılınan bu namaz bir nafile namaz ise mekruh olmaz.
Ayetel Kürsi namaz içerisinde okunduğunda özellikle fatiha suresinden sonra zammı sure yerine okunmaktadır. Ayetel Kürsi özellikle nafile namazlarda da zammı sure yerine okunabilmektedir.
Farz namazların, üçüncü veya dördüncü rek'atında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Namazda Fâtiha'dan sonra okunacak âyet veya sûreler için besmele çekilir mi? Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Sonuç olarak, namazda sûre ve âyetlerin tertibine riayet edilmemesi mekruhtur. Fakat bu, namazı bozacak ve tekrar kılmayı gerektirecek boyutta bir eksiklik değildir."
Rekâttakinden kısa olmalıdır. Ayetel Kürsi Kuran-ı Kerim içerisinde bir ayet olduğu için Fatiha Suresinden sonra okunabilir.
Namazda bir miktar Kur'ân okumak farzdır. Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre bu miktar, en az üç kısa âyet veya bu miktarda bir sûre olmalıdır. Özellikle Fâtiha sûresinin okunması vaciptir.
Kur'an-ı Kerim'in 59. suresidir ve 'toplayıp sürme' anlamına gelir. Genellikle sabah ve akşam namazlarından sonra üç kez okunur.
Surelerin sıralamasında sünnetle farz birlikte düşünülmez. Sünnetteki sıralama ayrıdır; farzdaki sıralama ayrıdır. Mesela, sabah namazının sünnetinde Felak ve Nas surelerini, farzında ise Kevser ve İhlas surelerini okuyabilirsiniz.
İlk rekatta okunan surenin, ikinci rekatta okunan sureden daha uzun olması sünnettir. Bunun tersini yapmak tenzihen mekruhtur. Ancak, iki surenin ayetleri kısalık, uzunluk bakımından farklı ise, bunları kelimeler açısından değerlendirmek uygun görülmüştür.
Zammı sure; namaz kılarken Fatiha'dan sonra okunan, kısa surelere denir. Zammı sure olarak genellikle Kuran ı Kerim'in son kısmında olan, kısa sureler okunmaktadır.
Din İşleri Yüksek Kurulu'nun "Farz namazların 3. ve 4. rekâtında sure veya ayet okuyana sehiv secdesi gerekir mi?" sorusuna yanıtı şu şekilde: "Farz namazların, üçüncü ve/veya dördüncü rekâtında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Baska süre bilmesen ve Sadece fatihayi okusan bile namazin olur. Cünkü "kıraat" olan farziyyeti yerine getirmissin. diger zammı süreler vaciptir. yani bilmiyorsan namazin olmasina engel degil. Bilip bilmeden asılsızca parazit yorum yapanları da umursama. için rahat olsun.
Namazlardan sonra 'Âyetü'l-kürsî'yi okumak menduptur. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), 'Âyetü'l-kürsî'nin özellikle yatmadan önce ve namazlardan sonra okunmasını öğütlemiştir (Buhârî, Vekâlet, 10 [2311]; Tirmizî, Fezâilü'l-Kur'ân, 2 [2879]; Nesâî, es-Sünen'ül-kübrâ, 9/44 [9848]; Taberânî, el-Mu'cemü'l-kebîr, 8/114 [7532]).
Yasin suresi Kuran-ı Kerim'de yer alan hatta Kuran-ı Kerim'in kalbi olarak nitelendirilen bir sure olduğu için namazda okumak da mümkün ve zammı sure olarak en az 3 ayeti olacak şekilde okumak gerekmektedir.
Sabah namazının sünnetinde Nas Suresi ve Felak.
Sadece İhlas suresini okuyarak namaz kılabilir mi namazı kabul olur mu; ne kadar uğraşsa da duaları ezberinde tutamıyor? Değerli kardeşimiz, Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir kısım okumak farzdır. Bu bakımdan bu kerdeşimiz sadece İhlas süresini bilse bile namazına devam etmelidir.
Namazda okunan sûre ve dualarda, kelimeyi tekrarlayınca mana değişirse, namaz bozulur. Rabbi Rabbil'âlemîn, mâliki mâliki yevmiddîn deyince bozulur. Fakat, mananın değiştiğini bilmezse veya ağzından kaçarsa yahut harfi doğru okumak için tekrar ederse, namaz bozulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri