El bileğinde sinir sıkışmasının asıl tedavi yöntemi ameliyattır. Başlangıç döneminde veya hafif düzeydeyse ameliyatsız yöntemler uygulanabilir ancak bu yöntemler hastalığın ilerlemesini yavaşlatsa da genellikle ileride ameliyat gereksinimi duyulacaktır.
Tedavi edilmeyen karpal tünel sendromu bilekteki sinirin gün geçtikçe aşınması ve sonrasında kopmasına neden olur. Kopan sinir beyinden gelen komutları yerine ulaştıramadığından elde hissizliğe ve hareketsizliğe yol açar.
Elde uyuşma ve karıncalanma, el baş parmağında uyuşma gibi semptomlarla kendini gösteren Karpal tünel sendromu başlangıç aşamasında el bileği ateli kullanmak ve fizik tedavi ile konservatif yaklaşılan hastalarda belirtilerin geçmemesi durumunda ameliyat düşünülebilir.
Her karpal tünel sendromu hastası ameliyat olmak zorunda değildir. Çoğunlukla ilaç ve fizik tedavi uygulanır. Orta ve ileri derecede karpal tünel sendromu hastaları genellikle ameliyat edilir. İleri derece ve ihmal edilen hastanın elinde kalıcı şekil bozukluğu ve hareket kaybı gelişebilir.
Karpal tünel sendromu çoğu olguda ameliyatsız olarak tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
İlgili 37 soru bulundu
Her ameliyat bir risk taşır. Bu riskler anestezi ve cerrahi uygulamalardan kaynaklanabilir. Karpal tünel ameliyatı bölgesel anestezi ile uygulandığından dolayı anestezi riski çok düşüktür.
Median siniri üzerindeki baskıdan kaynaklanan karpal tünel sendromu tedavi uygulanmazsa ilerleyen bir rahatsızlıktır. Uzun süre tedavi edilmezse parmaklarda his kaybı ve güçsüzlük dahil olmak üzere elde kalıcı işlev bozukluğuna yol açabilir.
“Geçiştirilen ve önemsenmeyen sinir sıkışmalarına doğru zamanda müdahale edilmezse kas atrofisi gelişir. Kas atrofisi gelişmesi durumunda; sinir o bölgedeki çalışmasını artık minimalize etmiş, dolayısıyla uyarı gelmediği için de kas erimesi başlamıştır.
Karpal tünel sendromu nedenleri
Karpal tünel sendromuna kanal içindeki basınç artışı neden olmaktadır. Bu basınç elin pozisyonuna bağlıdır. El, el bileği çevresinde oluşan kırıklardan sonra kronik bası ortaya çıkabilir. Kiriş kılıflarının enfeksiyonu veya kalınlaşması kanalda mekanik daralmaya neden olur.
Karpal tünel sendromu tedavi edilmediği süreçte kişide kaç zayıflığı ve kaç güçsüzlüğünün ilerlemesine yol açar. Sinir sıkışması ilk olarak kas erimesine sebep olur. Bu durumda hasta ellerini kullanamaz, elleriyle bir şey taşıyamaz ve elleri tutmayacak hale gelir. Hastanın günlük hayat koşulları zorlanabilir.
Karpal Tünel Sendromu Tedavisi
Karpal tünel sendromunun tedavisinde ilk önce el bileğine atel uygulanarak istirahata alınır, antienflamatuar ve antiromatizmal ilaçlar kullanılır. Karpal tünele ince enjektörlerle yapılacak kortizol enjeksiyonları semptomları iyileştirebilir.
İlaç ve diğer tedavilere rağmen ağrı ve kuvvetsizlik yakınmaları devam eden ya da ilerlemiş hastalarda basit ve lokal anestezi altında yapılan yaklaşık 15 dakika süren ufak bir operasyon ile tam iyileşme elde etmek mümkün olur. İki haftalık el istirahatı sonrası hastalar normal günlük yaşantılarına dönerler.
karpal tünelindeki basıncı artırabilir. Bu durum özellikle hamilelik ve menopoz sırasında yaygındır. Ancak hamilelik ile doğrudan ilişkili karpal tünel sendromu genellikle hamilelikten sonra kendi kendine iyileşir.
Karpal tünel sendromu ameliyatı 3-4 dakika sürer ve hasta aynı gün taburcu edilir. Hastaya lokal anestezi uygulanır, narkoz gerekmez.
Bu durum için ameliyat genellikle bilek ve el üzerinde yapılır. Neyse ki, KTS geliştiren çoğu insan için, karpal tünel sendromu fizik tedavisi genellikle ağrı, uyuşmayı giderebilir ve ameliyata gerek kalmadan el, bilek ve kolun normal kullanımını yeniden sağlayabilir.
Ameliyattan sonra, size rahatsızlık vermeyecek şekilde, giyinmek, saçınızı taramak ve kendi başınıza yapacağınız aktiviteler için elinizi kullanabilirsiniz. Ameliyattan 2 ya da 3 gün sonra verilen egzersizlere veya El Terapisi'ne başlayabilirsiniz. Egzersizlerinizi yapmak için 7 ila 10 dakika arası ayırın.
Amaç: Karpal Tünel Sendromu (KTS), en sık görülen tuzaknöropatilerinden biridir. D vitamininin nöroprotektif etkileri, B12 vitamini ve folik asidin miyelin yapımındaki etkilerinden dolayı bu vitaminlerin KTS patogenezinde rolü olabilir.
Karpal Tünel Sendromunun belirtileri
Karpal tünel sendromu dirseğe, kola, hatta omuza ve boyuna doğru yayılabilen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşma veya bu yakınmaların kombinasyonları ile birlikte ortaya çıkar.
El bileği sinir sıkışması ( karpal tünel sendromu ) tedavisinde, manuel terapi teknikleri ile birlikte aletli fizik tedavi uygulanarak bu rahatsızlığın tedavisinde %90'ın üzerinde başarı sağlanmaktadır.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır.
Periferik Sinir Sıkışması Ameliyatı
Ameliyatta 4-5 santimetrelik bir kesik açılarak baskı hafifletilir. Ameliyat süresi kişinin durumuna göre farklılık göstermekle birlikte yaklaşık 3 saat sürer.
Ağır vakalara cerrahi müdahale şarttır ancak hafif semptomların görüldüğü vakalarda el bileğinin dinlendirilmesi, ilaç tedavisi, ağrının bulunduğu bölgeye uygulanan soğuk kompres, bilek splintlerinin kullanımı (en azından uyumadan önce geceleri kullanım) karpal tünel sendromunun belirtilerini hafifletecek ve hasta ...
Karpal tünel sendromu genellikle 40-50 yaş aralığında olan bireylerde görülür. Özellikle yapısal olarak bilek kanalı dar olan kişilerde rahatsızlık daha fazla görülür. Bunun dışında diyabet hastalarında, alkol alanlarda, fazla kilolu olanlarda, damar hastalığı olanlarda da sıkça rastlanır.
Elin bir bölümünün duyusu ve hareketi ile ilgili görevler üstlenen bu sinirin etkilenmesi sonucu kişide bir takım belirti ve bulgular ortaya çıkar: Baş parmak, işaret parmağı ve orta parmağı kapsayan uyuşma, karıncalanma ve ağrı El bileğinden başlayarak kola doğru yayılan ağrı ve ısı artışı hissi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri