Kavun ve karpuz: Kavun ve karpuz tek başına tüketilmesi gereken meyveler. Özellikle de süt ürünler, yumurta, kızarmış yiyecekler, tahıllar ve nişastalar bu meyveler ile birlikte tüketilmemeli.
Kan şekeri rahatsızlıklarından herhangi biri varsa glisemik indeksi düşük, posalı yaz meyvelerini tercih etmeliyiz, Fakataa kavun, karpuz ikilisini tüketmek istiyorsak da yanında süt ve süt ürünleri tercih ederek insülin değerlerimizi dengede tutabiliriz.
Yaz aylarında yapılan en sık hatalardan biri de karpuz ve peynir ikilisinin birlikte yenmesi. Alışkanlık olarak bu iki yiyeceğin birlikte tüketilmesi hazımsızlık ve reflü problemlerini beraberinde getirebiliyor.
Uzm. Dr. Mercan, "Karpuzun kas gevşetici etkisiyle kan damarları etrafındaki kaslar gevşer ve bu da damar ve arterlerin daha çok genişlemesini sağlar. Dolayısıyla kan basıncı düşer, kan akışı sağlanır.
Karpuz bu kadar faydalı bir meyve olsa da bazı sindirim problemlerine de yol açabilmektedir. Bunun en büyük nedeni ise karpuz içerisinde bulunan likopen maddesinin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Bu madde aşırı fazla tüketilmesi durumunda bulantı, ishal, gaz ve şişkinlik gibi problemlere yol açabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Özellikle meyvenin fazlası abdominal yağlanma dediğimiz göbek yağlanmasına neden olur. Güneş battıktan sonraki akşam & gece vakitlerinde tüketilmesi bu etkiyi daha çok arttırır. Kısacası karpuz porsiyon kontrolünde tüketilebilir. Su oranı yüksek olduğu için sıcak yaz aylarında kurtarıcı olabilir.
Çok iyi bir lif kaynağı olarak bilinen karpuzun mideye faydaları çoktur. İçerisindeki lif mide ve bağırsak sistemini düzenler. Kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunları önler.
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Sitrülin vücuda girdiğinde, biraz önce bahsettiğim karpuz çekirdeğinde bulunan ve cinsel gücü artırdığı bilinen arjinin maddesine dönüşür. Arjinin damar duvarında daha fazla nitrik oksit üretilmesini sağlayarak cinsel gücü artırıcı ilaçlar gibi etki eder.
Aşırı karpuz tüketimi doğru değildir
Karpuz su oranı yüksek olduğu için mideyi şişirir, serinletir ve düşük kalorilidir. Tok tutarak kolay bir zayıflama yolu gibi görünür. Ancak aşırı tüketimi şeker içeriği sebebiyle doğru değildir. Sağlıklı bir bireyin günlük 3-4 porsiyon meyve tüketmesi yeterlidir.
Uykuyu düzenliyor Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı oluyor. Uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu azaltıyor.
Karpuz likopen oranı yüksek bir meyvedir, bu özelliğinden dolayı normalin üstünde tüketilmesi durumunda bulantı, kusma, ishal, şişkinlik, gaz, hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarıyla karşılaşılabilir.
Karpuz tüketirken dikkat edilmesi gerekenler:
Günlük küçük 1-2 dilim yemek gayet sağlıklıdır. Fazlası, ekstra kalori ve şekerin vücuda alınmasına yol açacağı için kiloya dönüşecektir.
Karpuz-peyniri tek başına öğün olarak tüketmenin sakıncalarına değinen Yeşim Özcan, bu konuda "Karpuz, şeker oranı yüksek olduğundan insülin salgısını artırıp göbek çevresi yağlanmasına sebep olur. Peynirin fazla tüketilmesi de vücuda gereğinden fazla yağ ve tuz alınması, yani kilo anlamına gelebilir.
Meyvelerin yanında tüketeceğiniz süt, yoğurt, ayran veya kefir kana karışma hızlarını azaltacağı gibi yağa dönüşmelerine de engel olacaktır. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı önemlidir.
Sindirim sorunu yaşayan kişilere aç karnına bol bol karpuz yemelerini öneriyoruz. Karpuz iyi bir bağırsak çalıştırıcı. Ayrıca büyük bir kısmının su olması sebebiyle yazın artan sıvı ihtiyacını gideriyor ve böbrekleri çalıştırarak idrarı düzenliyor."
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
Düzenli seks yapmak antikorların daha fazla salgılanmasını sağlar, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir ve bizi mikrop, virüs gibi bakterilerden korur. 2.Kalp krizi riskini azaltır. Biliyorsunuz ki orgazm esnasında östrojen ve testosteron hormonları salgılanır.
Ayrıca şeftali, armut, mango, üzüm, elma ve greyfurt da afrodizyak etkisi olan meyveler arasında kabul edilmektedir.
Karpuz çekirdekleri hem içindeki cucurbocitrin adlı etken madde hem de bolca magnezyum sayesinde kalp sağlığını korumada da birçok olumlu etkide bulunuyor. Sağlıklı düzeyde seyreden kan basıncı; damarların tıkanmasının, kalp krizi riskinin ve buna benzer birçok kalp ve damar hastalığının önüne geçmiş oluyor.
Karpuzun bedeni temizleyici özelliği vardır. Yüzde 95′i su olduğu için böbrekleri çok iyi çalıştırır. İdrar söktürür. Böbrekteki üre ve ürat tuzlarını temizler.
Son yıllarda popüler olmaya başlanan karpuz çekirdekleri, aslında karpuzla birlikte tüketilmesi gereken bir besindir. Sağlık açısından birçok faydası olduğu söylenen bu çekirdekler, kurutularak aktarlarda satışa sunulabilmektedir.
A ve C vitaminleri bakımından çok zengin olan karpuz, cilt ve saç sağlığını koruyucu etkilere sahiptir. Cildi güzel ve nemli gösteren yapısının yanı sıra, saçların güçlenmesini destekliyor. Cilt hücrelerinin oluşumunu desteklemenin yanı sıra hastalıklı cilt hücrelerinin onarılma görevini görebiliyor.
Karpuz kabuğu, likopen gibi antioksidanlarla ve ayrıca yaşlanma belirtilerini yavaşlatabilen bu serbest radikalleri azaltmaya yardımcı olan C ve A vitaminleriyle doludur. A Vitamini tüketimi, cildinizin genç ve esnek kalmasına yardımcı olan kolajen ve elastin hücrelerinin büyümesini teşvik edebilir.
Karpuz bilinçli bir şekilde tüketildiğinde kilo aldırmaz. Vitamin ve mineral açısından zengin olmasından dolayı gün içerisinde tüketebilirsiniz. Aşırı tüketirseniz de kan şekerinizde dengesizlik yaratır. Diyet içerisinde tüketiyorsanız bile kilo vermenize çok fazla etkisi bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri