Prostat, mide, kolon, akciğer kanseri gibi kanser türlerinin gelişimini ve oluşumunu önlemede büyük katkı yapmaktadır. Karpuz suyu zayıflama sürecini olumlu destekler. Karpuz suyunun içindeki sitrilin isimli aminoasit vücutta yağ birikimini önler bu şekilde zayıflamaya destek olur.
Spordan hemen sonra karpuz ve karpuz suyu tüketilmesi kas ağrısını azaltmaya yardımcı oluyor, kasları güçlendirir, egzersiz sonrası toparlanma sürecini hızlandırır. Hızlı kas toparlanması için spordan hemen sonra 1 bardak karpuz suyu içilebilir.
Karpuz kabukları idrar söktürücü ve nemlendirici özelliklere sahiptir ve bunlar İYE'lerde de faydalıdır. İYE (idrar yolu enfeksiyonu) durumunda, düzenli olarak bir bardak karpuz ve karpuz kabuğu suyu içmek gerekir. Karpuz kabukları magnezyum içerir. Daha iyi sonuçlar almanıza yardımcı olabilecek bir mineraldir.
Karpuz anti-enflamatuar antioksidanlar olan likopen ve C vitamininden zengin bir besin. Bu içerikleri iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı oluyor.
İlgili 15 soru bulundu
Karpuz suyu içmenin göz sağlığı, diş sağlığı, sindirim sistemi ve kan dolaşımı üzerinde de çok büyük yararları bulunmaktadır. Karpuz içeriğindeki değerli maddeler, vitaminler ve likopen gibi antioksidan benzeri maddeler sebebiyle tam bir sağlık deposudur.
Karpuz suyunun içinde cucurbocitrin maddesi vardır ve bu madde kan basıncını düşürür ve böbrek fonksiyonlarını daha düzenli çalıştırmış olur. Ayrıca üre ve ürat tuzlarını temizlerken böbreklerinde taş, kum olanlar mutlaka karpuz suyu tüketmelidir.
KARPUZ KABUĞUNDAKİ BEYAZ KISIMLAR ÇOK FAYDALI
Özellikle kabuğa yakın beyaz kısımlarda sitrulin miktarı daha fazladır. Bu aminoasitler kan akışını düzenler ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirici rol oynar" dedi.
Ancak yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları bu yaz meyvesini tüketmeden önce mutlaka doktora başvurmalı. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastalığı olan kişiler de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeli ve günde 2 dilimi (280 gr) aşmamalıdır.
Kiraz, iltihapla mücadele eden antosiyaninler ve kateşinler bakımından oldukça zengindir. Öyle ki yapılan bir çalışmada 1 ay boyunca günde 280 gram kiraz tüketen kişilerin CRP seviyelerinin azaldığı görüldü. Hatta kiraz yemeyi bıraktıktan sonraki 28 gün boyunca da CRP değeri düşük kaldı.
Bol sıvı, özellikle su için.
Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler.
İbrahim Saraçoğlu, idrar yolu enfeksiyonu şikayetinde olan kişilere karnabahar kürünü önermektedir. Yapmanız gerekenler ise kaynattığınız karnabaharın suyunu günde 3 defa olacak şekilde tüketmek.
Karpuzun bilinen bir zararı veya yan etkisi yoktur. Ancak aşırı tüketilmesi gibi durumlarda bir takım etkiler oluşturabilir. Ayrıca böbrek hastalarının karpuz tüketmeden önce doktorlarına danışması tavsiye edilmektedir.
Karpuz çok fazla su içerir, bu nedenle iyi bir ödem söktürücüdür. Aynı zamanda karpuz, likopen adı verilen ve vücudun serbest radikallerden korunmasını sağlayan antioksidanlar içerir.
Karpuzun içeriğinde yüksek miktarda su olduğu için, diyet yerine detoks olarak da düşünülebilir. Karpuzun %2'si lif, %6'sı şeker ve kalan %92'lik kısmı ise su içermektedir. Diğer hızlı kilo verdiren diyetlerde olduğu gibi, karpuz diyeti de vadedilen sürede hızlı kilo vermeyi sağlamaktadır.
Karpuz zengin A,C vitamini betakaroten ve likopen içeriğiyle kolon, meme kanseri, akciğer, prostat kanseri ve yaşa bağlı gelişen görme bozukluklarına karşı koruyucu etki gösterir. Osteoartrit, römotoidartrit ve astım hastalıklarının bazı semptomlarını hafifletirler.
Karpuz, böbrekleri temizleyerek, astım, kalp ve damar tıkanıklığı, diyabet, kolon kanseri ve kireçlenme gibi hastalıklara iyi gelir. Tatlı ve sulu karpuz, en önemli antioksidanlarla doludur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Antioksidan açısından zengin olan meyvelerin tüketilmesi meydana gelmiş olan karaciğer fonksiyon bozukluklarını giderir.
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
Beslenme uzmanı Selma Uçar, karpuzun faydasından tam yararlanmak için aç karnına ve çekirdekleriyle tüketilmesi gerektiğini belirtti.
Karpuz suyu, içeriğinde yer alan malik asit sayesinde gözenekleri tıkayan ve cildin mat görünmesine sebep olan ölü derilerden arındırır. Malik asit özellikle hassas ciltler için mükemmeldir. Çünkü cildinizin üst katmanlarında yer alan ölü deri hücrelerini nazikçe temizlemeye yardımcı olur.
Vitamin ve mineral içeriği de oldukça yüksektir ve 100 gram karpuz günlük C vitamini gereksiniminin %14'ünü, A vitamini gereksiniminin %12'sini, potasyum mineraline olan gereksinimin %3'ünü, magnezyum gereksiniminin %2'sini ve B1, B5, B6 vitaminlerine olan gereksinimin %2'sini karşılar.
KARPUZUN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuz A, B ve C vitamini ile potasyum, kalsiyum ve demir minerali içeriyor. % 93 oranında su içeren karpuz, böbrek ve mesane kumlarını dökmeye, kanı temizlemeye, hazmı kolaylaştırmaya ve barsakları çalıştırmaya yardımcı oluyor.
Yazın en çok sevilen, en çok tüketilen meyvelerinden karpuz da çok yüksek miktarda potasyum olduğundan dolayı Böbrek rahatsızlıkları olan kişiler bu meyveyi tüketirken çok dikkat etmelidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri