Karpuz, magnezyum, potasyum, A ve C vitaminleri de dahil olmak üzere çeşitli besin maddeleri barındıran bir meyvedir. Aynı zamanda en çok su içeren ve kalorisi düşük besinler arasında yer alır. 150 gram yani ortalama 1 su bardağı içerisindeki karpuz şu besin değerlerini içerir: Kalori: 46.
Karpuz sert kabuğa, bol çekirdeğe sahip olan ve çiçekleri sarı açan bir tür meyvedir. Yaprakları geniş, sert ve parçalıdır. Uyumlu bir meyveli bitki olan karpuz, Kuzey Afrika'da yoğun bir şekilde yetişmektedir. Ülkemizde karpuzun yetiştiği en bilindik şehrimiz Diyarbakır'dır.
Sert kabuğa, bol çekirdeğe sahip olan ve çiçekleri sarı açan bir tür meyvedir. Karpuz oldukça lezzetli olmasının yanında besin değeri de yüksek bir meyvedir ve yüksek orandaki su içeriği birim hacme düşen enerji miktarını azaltmaktadır. 100 gram karpuzun yaklaşık olarak 30 kilokalori enerji sağladığı bilinmektedir.
Yüzde 92'si sudan oluşan karpuz, içerdiği yüksek su oranı, vitamin ve mineraller ile kanserden cildi gençleştirmeye, saçları beslemesinden kilo vermeye dek çok sayıda fayda sağlar. Üstelik çekirdeği de faydalı!
İlgili 42 soru bulundu
Karpuz, özellikle diyabet, insülin direnci ve hipoglisemisi bulunan kişilerin kontrollü tüketmesi gereken bir besindir. Bunun yanında migreni tetikleyebilecek bir amino asit olan yüksek düzeyde tiramin içerdiğinde migreni bulunanların da doğru oranda tüketmesi gerekir.
İşte bu nedenler:1- Kan basıncını dengeler Kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur.2- İdrar söktürür İdrar söktürücü özelliği vardır.3- Bedeni temizler Karpuz bedeni temizleyici özelliğe sahiptir.
Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.” Karpuzun yemekten önce yenmesi tavsiye edilmektedir.
Vitamin ve mineral içeriği de oldukça yüksektir ve 100 gram karpuz günlük C vitamini gereksiniminin %14'ünü, A vitamini gereksiniminin %12'sini, potasyum mineraline olan gereksinimin %3'ünü, magnezyum gereksiniminin %2'sini ve B1, B5, B6 vitaminlerine olan gereksinimin %2'sini karşılar.
Aksine hiç yağ ve kolesterol içermediği için sağlıklı beslenmeyi destekler. Günlük beslenmede günde 1-2 dilim karpuz, kilo almanıza neden olmayacağı gibi tek başına yenilerek zayıflamayı da sağlamaz. Ayrıca aşırı tüketildiğinde lif oranı düşük olan karpuz şeker oranı ile kilo almanızı neden olur.
Karpuzun kabuğuna yakın beyaz kısmı da vücut için faydalıdır.
Özellikle karpuz, kavun, hıyar, portakal ve çilek gibi su içeriği yüksek olan meyveleri yedikten sonra su tüketmek sindirim sisteminin Ph seviyesini (asitlik veya alkalinite) bozar. Bunun nedeni, yüksek su içeriğine sahip meyvelerin midenizi daha az asidik hale getirerek pH seviyelerini bozabilmesidir.
Karpuzun anavatanı Orta Afrika olarak bilinir. Bazı yazarlar karpuzun anavatanının Anadolu, İran, Orta Asya ve Amerika olabileceğini açıklar. Ancak bu bölgelerde, Orta Afrika'da olduğu gibi yabani karpuz formlarına rastlanmamıştır.
Yeni genetik çalışmasında karpuzun daha önceden düşünüldüğü gibi Batı Afrika'dan değil, Doğu Afrika'dan köken aldığı anlaşıldı. Karpuzun Mısır'da ne işi var? Arkeologlar, kısa bir süre önce Mısır'da 4 bin 300 yıl önceden kalma bir mezarın duvarında diğer meyvelerle birlikte karpuz çizimi keşfedilmişti.
“Karpuz kabuğu ile büyüyen eşeğin ölümü sudan olur.” “Karpuz kesmekle yürek soğumaz.”
Karpuz (Citrullus lanatus) dünyada tar›m› yap›lan önemli bir sebze türü olup, tropik ve subtropik bölgelerde yayg›n olarak yetifltirilmektedir (1).
İçerisindeki lif mide ve bağırsak sistemini düzenler. Kabızlık ve hazımsızlık gibi sorunları önler. Likopen içeren karpuz, kansere yol açan doku hasarlarını önlemede önemli bir rol oynamaktadır. Yüksek miktardaki antioksidan özellikleri sayesinde vücuttaki zararlı toksinlerin oluşturabileceği hasarları önler.
Mineral ve vitamin deposu olan karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alıyor. Besin içeriği kadar kalorisi de yüksek olan karpuz yeterli miktarda vücuda sağlık kazandırırken, aşırı tüketildiğinde ise kilo alımına yol açabiliyor. Bu nedenle sofrada, küçük porsiyonlarla yer alması gerekiyor.
Karpuz günlük sıvı ihtiyacının karşılanması açısından oldukça değerli olduğu gibi, içeriğinde bulunan mineraller ve vitaminler sayesinde de insan vücudu için oldukça faydalı bir meyvedir. Vitaminler açısından oldukça zengin olan karpuzda A, B1, B2, B3, B4 B5, B6, C, E vitaminleri bulunmaktadır.
O'nun kuşkusuz en sevdiği meyve hurmadır. Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), hurma mevsiminde kendisine ikram edilen taze hurmaları reddetmezdi. 18 Kuru hurma ise Medineli yoksulların en önemli yiyeceğiydi. Hz.
KARPUZU açken tüketilmesinin önemli olduğunun altını çizen uzmanlar, "Karpuz yemeklerden sonra değil, yemekten önce ya da yemekten epey bir süre sonra tüketilmelidir. Yemekten hemen sonra tüketilirse sindirim zorluğu oluşur. Ancak aç karnına tüketildiğinde maksimum fayda sağlar" diye konuştu.
Karpuz çekirdeği faydaları çekirdeğin içindeki maddeden kaynaklıdır. Bu madde kan basıncının düşmesini, böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesini destekler. Aynı zamansa tekli ve çoklu yağ asitleri bakımından zengin olan bu meyve kandaki kötü kolesterolün düşmesini sağlayarak kalp sağlını destekler.
Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise; Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizma önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan sağlığımızın koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamızı korur ve genç tutar.
- Karpuzun en önemli yan etkileri içerisinde ishale yol açması olarak tanımlanabilir. Karpuzun fazla tüketilmesi ile ishal kaçınılmaz oluyor. - Karpuzun aşırı bir şekilde tüketilmesi sonucunda kan basıncı seviyesini düşebilir. - İçeriğinde bol miktarda şeker bulunan karpuz, kilo alımına sebep olabilir.
Kabuğuna yakın beyaz kısmını atmayın
Özellikle kalp ve damar sağlığını korumada etkili bir aminoasit olan Sitrulin içermesi sayesinde kalp dostu bir özelliğe sahip. Bu nedenle karpuzu dilimlerken beyaz kısımlarını da içerecek şekilde keserek faydayı artırabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri