Süt tozu yapımı için sıvıyı katı bir kıvam alana kadar kaynattıktan sonra yağlı kağıt serili bir tepsiye ince tabaka hâlinde sermelisiniz. Ardından kuruyana kadar güneşte beklettiğiniz sütü robottan geçirerek yapım işlemini tamamlayabilirsiniz.
Süt tozu katılarak yapılan yoğurt daha sert bir yapıda olur. Suyunu salma ve istenen tat ve ekşilikte olur. Mevsime ve sütün yapısına göre 5 kilo süte, 5 silme yemek kaşığı süt tozu katılır. Çiğ sütten bir kaba 1 su bardağı kadar alınıp, süttozu bu süt içinde iyice karıştırılır.
1 kg süt tozu yaklaşık 12-15 kg sütün fiyatına eşit olması gerekir. Süt tozu ismiyle aldığınız ürünlerin etiket ve içerik bilgilerini mutlaka kontrol edin.
Bu işlem, sütün besin değerini tamburlu kurutucuya göre daha çok korurken, kullanılan sistemin pahalılığı nedeniyle tercih edilmez. Gıda Sektöründe Kullanımı: Süt tozu suda çözünebildiği için direk tüketiciye satılıyor. Süt tozuna 1'e 9 oranında su eklemekle, normal süt kıvamında bir ürün elde edilebiliyor.
Süte su katan sahtekar satıcılar yoğurtta kıvam tutsun diye içerisine süt tozu ilave ederek tüketicinin hileyi fark etmemesini sağlarlar. Su katılmış süt eğer süt tozu katılmamış ise çok sulu olacaktır. Eğer süt tozu katılmış ise normal yoğurt kıvamı olabilir ancak yağı çok az olacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Süt tozu suda çözünebildiğinden dolayı tüketiciye satılır. Süt tozuna 1 e 9 oranında su eklemekle, normal süt kıvamında bir ürün elde edilebilir. Süt temininin ya da süt saklamanın zor olduğu yerlerde süt tozu tüketimi tercih edilmektedir.
Şeker ve tuz kullanımına dikkat edin
Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Süt ve süt tozunu vitamin açısından değerlendirdiğimizde çok büyük farklılıklar yoktur. Sonuçta süt tozu sütten elde ediliyor. Süte uygulanan ısıtma yöntemiyle toz haline dönüştürülüyor.
Krema ve yumuşak peynir yapımında, yoğurdun ve dondurmanın kıvamını artırmada süt tozu tercih edilebilir. Süt tozu sulandırıldığında, yağsız süt elde edilir. Süt tozundan 1 litre süt elde etmek için 5 bardak suya yarım bardak süt tozu ekleyerek karıştırın.
Süt tozu yapımında kullanılan katkı maddeleri kadınlarda selülit oluşumuna sebep olabilir. Yine süt tozunun içerisinde bulunan katkı maddeleri fazla kullanım sonucunda şeker hastalığına ve karaciğer yağlanmasına sebep olabilmektedir. Tüm bu risklerden korunmak için ürünün uygun miktarda tüketilmesi tavsiye edilir.
Süt tozundan 1 litre süt elde etmek için 5 bardak suya yarım bardak süt tozu ekleyerek karıştırın.
Sıvı sütün içinde bulunan protein ya da yararlı bileşenlerin yok edilmeden uygun ısı ve basınçlarda buharlaştırılması sonucunda süt tozları elde edilmektedir.
Vegan bir tarifte, inek sütü yerine yulaf, soya ve badem sütü gibi sıvı süt alternatiflerini kullanabilirsiniz. Bu besinler, su kullanılan tariflerde tercih edilmelidir. 1/4 bardak süt tozu yerine, 1 bardak sıvı süt kullanabilirsiniz.
Cam ve plastik kaplar süt ısısını düşürdüğünden dolayı tercih edilmemesi gerekir. Yoğurdunuzu mayalamak için çelik, emaye ya da toprak kapları tercih etmeniz yoğurdunuzun daha iyi bir şekilde mayalanmasını sağlayacak. Bu kaplar ısıyı iyi tuttuğundan dolayı yoğurdunuz iyi bir şekilde mayalanacak.
Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın. Oda sıcaklığındaki yoğurdu cam biz kavanoza aldıktan sonra üzerine 43 derece olan sütü ekleyin.
Süt Tozu Ürünlerimiz Uluslararası Geçerli Helal Sertifikalı'dır. Süt temininin ya da süt saklamanın zor olduğu yerlerde süt tozu tüketimi tercih edilmektedir.
Aynı zamanda karışımı daha yoğun hale getirmek için de değerlendirilmektedir. Örnek: Süt tozu ile beraber sütte bulunan suyun; deniz tuzu ve özel havuzları alınmış olan deniz tuzunu ayrıştırılması konusunda kullanılmaktadır. Buharlaştırma yöntemi ile beraber Maddeler birbirinden ayrılır.
Pastörize ve UHT sütlerin üretiminde süt tozu kullanılmamaktadır.
Hazır sütler süt tozu mu? UHT sütlere hiçbir nedenle süt tozu katılmamaktadır. Bu sütlerin 3-4 ay dayanmaları yalnızca, sterilizasyon yoluyla sütün içinde bakteri ve enzimlerin kalmamasından kaynaklanır. Süt tozu kurutulmuş bir süt ürünüdür ve sağlığa zararlı değildir.
Yağlı süt tozlarının raf ömrü, yağın acılaşması nedeniyle yağsız olanlara göre daha kısadır. Yağsız süt tozu ise kuru ve serin bir yerde sağlandığında 3 yıl kadar dayanabilir.Sütün kurutulması sırasında uygulanan ısı süt proteinlerinin denatüre olmasına neden olur.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır. Bu süreç içerisinde mayalanmış olan yoğurt damda istendiği gibi taş gibi sert hale gelecektir. Bu süre geçtikten sonra ise buzdolabına kaldırmak yeterlidir.
Yoğurdu büyük kaşıklarla derin çukurlar açarak alırsanız geniş boşluklara hemen su dolacaktır. Ayrıca yoğurt alırken plastik veya metal kaşıklarla değil de tahta kaşıklarla almaya özen gösterirseniz yoğurdunuz sulanmayacaktır. Ayrıca yoğurdu mayaladığınız kabı dolaba taşırken sallamamaya dikkat etmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri