Türkiye'nin rakımı en yüksek il merkezlerinden biri olan Kars, kozmopolit bir yapıya sahip olup kültürel zenginliğe sahip bir ilimizdir. Aynı zamanda Türkiye'nin Kafkasya'ya açılan kapısı olan Kars hakkında merak edilenleri haberimizde derledik...
Esasen ismi de menkıbeye dayanır. Kars adı milattan önce 130-127 tarihleri arasında Kafkas Dağları'nın kuzeyinden Dağıstan'dan gelerek bu havalide yerleşen Bulgar Türkleri'nin “Velentur” boyunun “Karsak oymağından” gelmektedir.
1918 başında Osmanlı ve müttefiklerine yenilen Rusya, silâhlarını bırakıp, Brest-litovsk Antlaşması ile Kars'ı Osmanlı Devletine terk eder.
Kars, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Zengin kültürel mirası, lezzetli yöresel mutfağı ve doğal güzellikleriyle ünlü bir ilimizdir. Kars'a çeşitli ulaşım yollarıyla ulaşabilirsiniz. Kars'a vardığınızda da birbirinden çeşitli Kars otelleri ile konaklamanızı gerçekleştirebilirsiniz.
Kars'ın Meşhur Lezzetleri
Katmer, Gagala, Kete, Feselli, Nezik, Kuymak, Hasuda (haside), Pişi, Mafiş, Lokum (lokma), Kesme çorbası, Erişte aşı, Hangel (mantı), Yaprak mantı, Kaz etli pilav, Piti kebabı, Kurze başlıca yemekleri.
İlgili 29 soru bulundu
Kars'ın nesi meşhur dendiğinde çoğunun aklına peynir çeşitleri gelir. Hayvancılığın ön planda olduğu şehirde Kars nesiyle meşhur sorusunun öncelikli cevabı süt ürünleridir.
Osmanlı Devleti dönemi
Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Güneybatı Kafkas Geçici Hükûmeti'nin merkezi olan Kars'ı İngilizler ele geçirdi. Kars'ı daha sonra Ermeniler'e ve Gürcüler'e bırakan İngilizler buradan çekildi.
Kars neredeyse yuzde 30 35 civari bir kürt nüfus bulunuyor.
Hakkari, Ardahan ve Kars illeri iklimin elverişsiz olması yerşekillerinin engebeli olması, tarım alanlarının yetersiz olması, ulaşım ve sanayinin gelişmemiş olması gibi nedenlerle seyrek nüfusludur.
Caferi mezhebine mensup vatandaşlar, her yıl muharrem ayının ilk gününden başlayıp 40 gün boyunca Kerbela'da Yezid tarafından katledilen Hazreti Hüseyin ile 72 yarenin yasını tutuyor. Kars'ta yaşayan Caferiler, camilerde bir araya gelerek "Sinezen" adı verilen ilahileri seslendirip sinelerine vuruyor.
Kars'ın etnik yapısı tek bir halktan olusmasa da Türkler şehirdeki çoğunluğu teşkil eder. Türk nüfusunu Yerliler, Azerbaycan Türkleri, Terekemeler, Ahıska Türkleri ve Türkmen Alevileri oluşturur. Merkez ilçe dahil bir ilçe hariç Türkler çoğunluktadır. Digor İlçesinde ve Kağızman'da Kürt nüfus çoğunluktadır.
Milli Mücadele döneminde, Millet Meclisinden önce ilk Meclis Kars'ta “Cenub-i Garb-i Kafkas Hükümeti” ile kurulmuştur. 30 Ekim 1920'de Kazım Karabekir yönetimindeki Türk Ordusu Kars'ı alarak Türk topraklarına katmıştır.
Kars Coğrafya. Kars ili,Doğu Anadolu Bölgesi'nin,Erzurum - Kars Bölümü'nde yer alır. Kuzeyinde;Ardahan, doğusunda;Ermenistan'la, güneyinde;Iğdır veAğrı,batısında iseErzurum' illeri ile çevrilidir.
Şehir, 2.347 kilometrelik yüzölçümüne sahiptir. Ermenistan ile sınır komşudur. Türkiye sınırları içinde de Ardahan, Erzurum ve Ağrı illeriyle komşudur.
Ankara (Rûdaw) – Türkiye'de 2014 yılı itibarıyla 77 milyon 695 bin 904 kişi olan nüfus, 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 2015 sonunda 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri içinde en çok nüfusa ise Antep sahip.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
2018 yılında Kars'ta ikamet edenlerin Kars hariç en fazla nüfusuna kayıtlı olduğu ilk beş il sırasıyla; 3 bin 762 kişi ile Iğdır, 3 bin 664 kişi ile Ardahan, 2 bin 835 kişi ile Erzurum, bin 263 kişi ile Ağrı ve bin 29 kişi ile Diyarbakır oldu.
1867'te kabul edilen Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi ile Erzurum Eyaleti'nin kaldırılması ile kurulmuştur. Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devletinde olan Kars ve Ardahan sancakları (Narman nahiyesi hariç) Rusya'ya verildi.
Araştırmalardan Kars tarihinin Cilalı Taş Devrine kadar indiği (MÖ 9000-8000) anlaşılmaktadır. Bölge daha sonraları Hurriler, Urartular, İskitler, Partlar, Sasaniler ve Bizansların hakimiyetine girer.
Sakarya Muharebesinin Ankara Hükûmetinin zaferiyle sonuçlanmasından sonra Sovyet Rusya'nın aracılığıyla üç Sovyet Cumhuriyeti Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan ile Kâzım Karabekir'in temsil ettiği TBMM Hükûmeti arasında 13 Ekim 1921'de Kars Antlaşması imzalandı.
#kars #kağızman #meyve e Kars'ı ve güzelliklerini bu defa Kağızman ile keşfediyoruz. Kağızman'ın bereketinden birisi de meşhur uzun elması.
Sahada yetiştirilen meyvelerin başlıcaları; kayısı, elma, armut, ceviz, kiraz ve duttan ibarettir. Ancak toplam meyve ağaçlarının yarısını kayısı oluşturmaktadır. Çünkü kayısının ekonomik getirisi yüksek olduğundan bu meyvenin bahçelerinin kurulması tercih edilmektedir.
Kağızman, Tuzluca'da pamuk, şekerpancarı, fasulye ve fiğ ekilir. Sebzecilik ve meyvecilik ileri değildir. Meyve olarak en çok elma yetişir. Kars ilinde buğday, arpa, şekerpancarı, pamuk ve az miktarda tütün yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri