Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılır. M.S. 1153 yılında Selçuklulara bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddi'in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılmıştır.
Adını MÖ 130-127 yıllarında Kafkasya'dan gelerek çevreye yerleşen Karsak boyundan alan Kars kentinin kalesi şehrin kuzeyindeki bir tepede yer almaktadır. Kitabesinden alınan bilgiye göre, Kars Kalesi, Saltuklular devrinde Sultan Melik İzzeddin'in emri ile veziri Firuz Akay tarafından 1152 yılında yaptırılmıştır.
- Kars kalesi dış surları kesme bazalt taşlar ile inşa ettirilmiştir. - Kale yüksek istinat duvarları ile çevrilidir. - Kalenin üç adet devasa büyüklükte kapısı bulunmaktadır. - Kars kalesi içerisinde 12. yüzyılda yaptırılmış olan bir adet mescid bulunmaktadır.
30 Ekim 1920'de Kazım Karabekir yönetimindeki Türk Ordusu Kars'ı alarak Türk topraklarına katmıştır.
Kars deyince akla, hamaset (yiğitlik) ve menkıbe diyarı gelir. Esasen ismi de menkıbeye dayanır. Kars adı milattan önce 130-127 tarihleri arasında Kafkas Dağları'nın kuzeyinden Dağıstan'dan gelerek bu havalide yerleşen Bulgar Türkleri'nin “Velentur” boyunun “Karsak oymağından” gelmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Kars Antlaşması (Fransızca: Traite de Kars), 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan ve Türkiye ile Güney Kafkasya ülkeleri Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti arasındaki sınırların belirlendiği antlaşmadır.
İlk defa Urartular tarafından inşa edildiği tahmin edilen kalenin Saltuklular, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından onarıldığı, eklemeler yapılarak birkaç defa inşa edildiği bilinmektedir.
Kars Kalesi Turizm Otobüsleri ve Filosu
25 adet otobüs bulunan filosunu her geçen gün geliştirmeye devam etmekte olup, müşterilerinin konforuna oldukça önem göstermektedir.
Kars'ın simgesi : Kars Kalesi, Kars, Türkiye - Tripadvisor.
Kars Kalesi içerisinde 12. yy'dan kalma Celal Baba Türbesi, Askeri Koğuşlar, Tarlalar, Cephanelik ve bir adet Mescit yer almaktadır. Sit alanı olarak ilan edilen Kars Kalesi Kentten bakıldığında etkileyici bir görünüme sahiptir.
Malbork Kalesi, yüzey alanı ile dünyanın en büyük kalesidir. Malbork, Prusya'da Haçlı Katolik Alman tarikatı olan Töton Şövalyeleri tarafından Ordensburg kalesi biçimde inşa edilmiştir. Etrafında gelişen kasaba da Marienburg ismini almıştır.
Türkiye'nin doğusundaki bu tarihi şehir, esasen bir menkıbe şehri olarak bilinir. Kars, adını bile bir menkıbeden almıştır. Bu eşsiz kentin ismi, M.Ö. 130-127 yıllarında Kafkas Dağları'nın kuzeyinden Dağıstan'dan gelerek bölgede yerleşen Bulgar Türkleri'nin “Velentur” boyunun “Karsak oymağına” dayanmaktadır.
Türkiye'nin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yer alan Kars ili, tarihsel olarak pek çok etnik gruba ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde ise kentte “Azeri”, “Türkmen”, “Kürt”, “Terekeme” ve “Yerli” olarak adlandırabileceğimiz beş etnik topluluk yaşamaktadır.
Kars'ın Meşhur Lezzetleri
Katmer, Gagala, Kete, Feselli, Nezik, Kuymak, Hasuda (haside), Pişi, Mafiş, Lokum (lokma), Kesme çorbası, Erişte aşı, Hangel (mantı), Yaprak mantı, Kaz etli pilav, Piti kebabı, Kurze başlıca yemekleri.
Muazzam bir geziydi şehir tarih kokuyor.. Gez gez bitmeyen bir şehir inşa etmişler… Yani nasıl desem hangi yana gitsen tarih kokuyor.. Kars kalesi kars sehir merkezinde yakin bir konumdadir.
Kars - İstanbul arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 21 saat 30 dakika sürmektedir.
1921 yılında yapılan Moskova ve Kars Antlaşması ile yeni sınırlarına kavuşan Kars, Cumhuriyet'in ilanından sonra il yapıldı.
Arkeologlar, Sibirya'nın Ob Nehri bölgesindeki dünyanın en eski örneği olabilecek 8.000 yıllık bir kaleyi gün yüzüne çıkardı. Bir nehrin kıyısında yer alan yerleşim, avcı-toplayıcı toplumların erken insan çabalarının bir kanıtı olarak ortaya çıkıyor.
18 KASIM 1877 den 25 NİSAN 1918 kadar 40 yıl Rus işgali altında kaldıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.
Türk, Kafkas, Çerkez, Kürt, Laz, Ermeni, Terekeme… Onlardan biri de bugün sayıları azalmış olan Malakanlar.
2018 yılında Kars'ta ikamet edenlerin Kars hariç en fazla nüfusuna kayıtlı olduğu ilk beş il sırasıyla; 3 bin 762 kişi ile Iğdır, 3 bin 664 kişi ile Ardahan, 2 bin 835 kişi ile Erzurum, bin 263 kişi ile Ağrı ve bin 29 kişi ile Diyarbakır oldu.
Bu yemekler genel olarak: helva, hörbe, Kars böreği, hangel, kete, patatesli veya mercimekli erişte pilavı, haşıl, ekşili et, feselli, tencerede şiş kebap, yaprak mantı, tandırda kaz çekmesi, kesme çorba, hasuda, kuymak, katmer, erişte aşı, mezik olarak isimlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri