Bölgede elde edilen taze sütlerin mayalandırıldıktan sonra teleme adı verilen hâle gelmesiyle ilk aşamadan geçer. Elde edilen teleme ilk doğranmadan sonra bir gün bekletilerek bulundurduğu acı sudan tamamen arındırılır ve üreticilerce burada Kars kaşarının özgün tadının en önemli adımı atılır.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Peynirin türüne göre tadında acılık veya ekşilik oluşur. Normalden farklı bir tat alırsanız peynir maalesef bozulmuş demektir. Peynirden kötü bir tat geliyorsa hemen yemeyi bırakmanızı tavsiye ederiz.
Hakiki Kars kaşarı bazı kaşar türlerine alerjisi olan bireylerde alerjiyi ve migreni tetikleyebilir. Zengin yağ içermesi sebebiyle kilo kontrolü uygulayanlar, yağsız kısımlarından tüketmeye özen göstermeli ve 2 dilimden fazla tüketmemelidir.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Sert peynirler
Parmesan gibi eski ve sert peynirler, son kullanma tarihi geçse bile güvenle tüketilebilir. Benzer bir durum eski kaşar için de geçerlidir.
Koçulu, Kars kaşarının coğrafi işaret belgesi aldığını ifade ederek "Kars kaşarı dünyada inek sütünden yapılan, yarı sert kabuklu peynirler içerisinde en lezzetlisidir. Bir de bunun yanı sıra besin değerleri en yüksek peynirdir." diye konuştu.
Eski kaşar yıkanır mı? Peynirler, iyice suyu akana kadar birkaç kez çevirmek şartıyla ertesi güne kadar tezgah üzerinde bırakılır. Daha sonra tuzlama işlemine geçilir. Tuzlama ve olgunlaşmanın tamamlanmasından sonra peynirler 40-50 °C su ile yıkanır ve sert fırçalarla temizlenip kurutularak satışa sunulmaktadır.
Sert yapıda, orta düzey tuzlu, hafif sarımsı renk ve oldukça aromatik bir tat dokusuna sahip vurgulu bir peynir olan Antre Gourmet Trakya eski kaşarı; minimum 8, maksimum 18 ay olgunlaşma süresini tamamlamış peynirlerden seçilmektedir. Damakta bıraktığı hafif acı tadı ile biberli eski kaşar da denebilir.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
1 gün dışarıda kalan kaşar bozulur mu? Açıkta bırakıldığında kolayca kurur, çatlar ve bozulur. Kaşarı mutlaka kapalı biçimde buzdolabında saklamanız gerekir.
Şu noktaya dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirler de özellikle küf içerisinde kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa eğer bu küflü peynirlerimiz kesinlikle tüketilmemeli." diye konuştu.
* Rennet alternatifi enzimler rennetten daha güçlü proteolitik aktivite gösterdikleri için, gerekenden fazla miktarda katıldıklarında acılığa neden olurlar (maya acısı). * Süte yüksek miktarda ( >20g /100 lt) katılan potasyum veya sodyum nitrat acılık yapar.
Kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Böyle bir şeye bulaşmayın, uğraşmayın. Kaşar peyniri, güvenilen firmalardan, Tarım ve Orman Bakanlığından yetkilendirilmiş, üzerinde etiketleri bulunan ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor.
Yüksek düzeyde yağ içeren tüm organik maddelerin yanma özelliği vardır. Usulüne uygun koşullar altında üretilen ya da usulsüz üretilen tüm kaşar peynirleri organik karakter taşır ve yanma özelliğine sahiptir.
Taze Kars Kaşarı kalıptan çıktığı anda beyazımsı renkte olur ama bir hafta içerisinde kabuk bağlar. Renk olarak ise sarımsı bir renk almaktadır. Taze Kars Kaşarının kesit yüzeyi beyazımsı bir renkte olur. Tadı ise hafif tuzlu yavan ve süt tadını andırmaktadır.
Kalp ve damar hastalıklarında koruyucu ve önleyici bir besin olması nedeniyle, Kars kaşarı kalp ve damar dostudur. Taze kaşara oranla fermantasyon işleminin daha yoğun olması ve daha az miktarda doymuş yağ içermesi kalp ve damar sağlığı açısından oldukça önemlidir. K2 vitamini açısındandan oldukça zengindir.
Dayanıklılığı ve uzun raf ömrüyle bilinen Kars kaşarı yanlış muhafaza teknikleri sebebiyle kısa sürede bozulabilmektedir.
Kaşar Peynirinde tercihi Sütaş
En çok tüketilen ikinci peynir türü olarak karşımıza çıkan kaşar peynirinde de zirvede yine Sütaş (yüzde 26,9) ve Pınar yer alıyor (yüzde 12,3).
10-15 derece sıcaklığındaki özel depolarda 20-30 gün bekletildikten sonra, kanaviçe çuvallarda beşli gruplar halinde soğuk hava deposuna konur. soğuk hava deposunda ortalama 8 ay gibi bir süre bekletilir böylelikle kaşar kabuk ve küf bağlar eski kaşar adını almış olur.
En somut verilere göre Kars'da ilk kaşar peyniri üretimi 1926 yılında Kars ili merkez köyü Kümbetli'de yapılmıştır.
Kaşar peynirini ne kadar saklayabilirim? Taze kaşar peynirinin raf ömrü 6 aydır. Raf ömrünün sonuna yaklaşıldıkça kaşar peynirinin uzama özelliği yavaş yavaş azalır. Ambalajı açıldığında açık yüzeylerin kurumaması için streç film kullanılabilir.
Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Taze kaşar üretildikten kısa bir süre sonra tüketilir. Eskitilmişi ise 6 ay soğuk hava koşullarında dinlendirilerek olgunlaştırılır. Bu sayede lezzetine lezzet katan bu peynir eğer doğal sütten yapılmışsa 3 yıl kadar saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri