KARŞILIKSIZ ÇEK AFFI 2020 "Çalış-öde" olarak isimlendirilen modele göre, karşılıksız çekten hapis cezası alan kişinin, denetimli serbestlikten yararlanması öngörülüyor. Buna göre, alınan hapis cezası kaç ay ise kişinin borcu o kadar ay takside bölünecek.
Kamuoyunda karşılıksız çek affı olarak da bilinen karşılıksız çek suçlarına ilişkin son infaz düzenlemesi ne göre Çek Kanunu'na eklenen geçici madde 5 uyarınca karşılıksız çek keşide etme suçundan 30.04.2021 tarihinden önce cezalandırılan kişilerin mahkum olduğu hapis cezalarının infazı 30.06.2022 tarihine kadar ...
30.04.2021 tarihine kadar karşılıksız çek düzenlediği için verilen adli para cezasını ödemeyenlere verilen hapis cezalarının infazı durduruldu. Hükümlü 30.06.2022 tarihine kadar çek bedelinin 18.07.2021 tarihine kadar ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödemek zorunda denildi.
COVID-19 pandemisi nedeniyle tahliye olan 120 bin civarındaki hükümlüden 20 bin kadarının, bu gece yarısına kadar kaldıkları cezaevlerine dönmesi gerekiyor. Çek mağdurları için süre doldu. Tahliye olan 120 bin civarındaki "Karşılıksız çek" hükümlüsünden 20 bini hapse dönüş yapacak.
Çek mağdurları yeniden cezaevine geri dönüyor. Pandemi nedeniyle tahliye edilen yaklaşık 120 bin hükümlü için verilen süre 31 Temmuz itibariyle dolmuştu. Kanun gereği bu hükümlülerin 15 gün içinde yeniden ceza infaz kurumlarına teslim olması gerekiyor.
İlgili 23 soru bulundu
Dolayısıyla 7226 Sayılı Yasa karşılıksız çek keşide etme suçunun cezasının infazını durdurmakta ve alacaklıya olan borcun belirli taksitlerle ödenmesi halinde cezanın bütün sonuçlarıyla ortadan kalkmasını sağlamaktadır.
(6) Hakkında çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmiş olan kişi, buna rağmen çek düzenlerse, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Karşılıksız çek düzenleme suçunda diğer suçlardan farklı olarak şikayetten vazgeçme her zaman yapılabilir ve hüküm doğurur. Yani suçla ilgili kararın verilmesinin ardından şikayetten vazgeçilmesi mümkündür. Bu halde verilen karar tüm sonuçları ile birlikte ortadan kalkar.
Karşılıksız çek keşide etme suçu kapsamında ceza alan ve çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağına hükmedilen kişi asli para cezasının ödendiği tarihten itibaren 3 yıl sonra ve her halde yasak kararı verilmesinden 10 yıl sonra çek düzenleme yasağı kararının kaldırılmasını talep edebilecektir.
Adli para cezası ve doğrudan hapis cezasına çevrilme 09.08.2016 tarihi itibariyle “karşılıksızdır” işlemi yapılan çekler için geçerlidir.
Yeni Düzenleme
Maddesine göre, 5941 sayılı Çek Kanunu uyarınca halihazırda uygulanan, ancak 31 Aralık 2021 tarihinde sona erecek olan çek ibraz yasağının süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
1- Karşılıksız çek keşide edilmesi adli para cezasını gerektiren suç olarak tanımlanmış olup ilgili banka çek hesabı açtırmak isteyen mudilerinden adli sicil kaydı da istenecektir.
İnfaz Kanunu'nun 105/A maddesinin 4. Fıkrası nedeniyle, adli para cezasından hapis cezasına çevrilen cezalarda, denetimli serbestlik hükümleri uygulanamaz. Bu nedenle hükümlü, cezasının tamamını infaz kurumunda geçirecektir.
2023 AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR? TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen kanun teklife göre; Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirilen hükümlüler iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek.
Adalet Bakanı Tunç Yılmaz yaptığı açıklamada “Bu düzenleme, bir 'af' düzenlemesi değildir.
Çekin karşılıksız olması halinde muhatap banka, çekin karşılığının bulunmaması halinde her bir çek yaprağı başına 2030 TL ödemekle yükümlüdür. Bunun yanı sıra, hamilin müracaat hakkı kapsamında tüm müracaat borçlularına karşı başvurma olanağı doğmaktadır.
Bu suç kapsamında, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir. Adli para cezası tutarı Türk Ceza Kanunu 52. maddesine göre günlük 20 TL'den az, 100 TL'den ise fazla olmamak üzere kişinin ekonomik ve sosyal durumu göz önünde tutularak mahkemece takdir edilir.
Bu kapsamda, her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezasına hükmedilebilir. Adli para cezası tutarı Türk Ceza Kanunu 52. maddesine göre günlük 20 TL'den az, 100 TL'den ise fazla olmamak üzere kişinin ekonomik ve sosyal durumu göz önünde tutularak mahkemece takdir edilir.
Bunun için cezayı veren mahkemeden çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağının kaldırılması talep edilir. Mahkeme şayet talebi kabul etmez ise bu karara kaşı yedi gün içinde itiraz edilebilir. İtiraz kararı veren mahkemeye hitaben yazılmış dilekçe ile yapılır.
Ceza İnfaz Kanunu m.105/A'da öngörülen koşullu salıverilmeye 1 yıl kaldığında uygulanan denetimli serbestlik kuralı da adli para cezaları açısından uygulanamaz.
7226 sayılı Kanun'un 49. maddesi ile 25.03.2020 tarihinde 5941 sayılı Kanun'a Geçici 5. Madde eklenmiş ve karşılıksız çek suçu nedeniyle verilen hükümlerin infazı durdurulmuştur.
Çekleri karşılıksız çıkan kişilere, hamilin şikayeti üzerine, her bir çekle ilgili olarak, 1.500 güne kadar adli para cezası getirilmiş olup adli para cezasının ödenmemesi halinde ise bu ceza doğrudan hapis cezasına çevrilecektir.
Çek Ödeme Yasağının Kaldırılması Talebi edilirken, elden çıkan poliçe mahkemeye sunulursa, mahkeme, iade davası açması için dilekçe sahibine uygun bir süre verir. Dilekçe sahibi bu süre içinde dava açmazsa, mahkeme, poliçeyi, sunmuş olana geri verir ve muhatap hakkındaki ödeme yasağını kaldırır (6102 S. K.
Karşılıksız çekin tespit edilmesi ile birlikte çekin tahsili için icra takibi yoluna başvurulmaktadır. Başka bir deyişle çeki ciro eden kişi ödeme emrine 5 gün içerisinde itiraz etmezse, icra takibi kesinleşmektedir. İcra takibi kesinleştikten sonra borçlu adına haciz işlemleri başlatılmaktadır.
Ancak uygulamada çoğunlukla tüzel kişilerin mali işlerini yürütmekle görevli olan yönetim organının üyesini belirlemedikleri görülmektedir. Bundan dolayı da Çek Kanunu'nun 5/1. maddesi kapsamında yapılan yargılamalarda daha çok yönetim organını oluşturan gerçek kişi veya kişiler sanık olmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri