Kars'ın En Meşhur Tatlısı: Kars'ta deneyebileceğiniz tatlı türleri umaç helvası ve hasuda tatlısıdır. Her iki tatlıyı şehir merkezindeki lokanta ve restoranlarında menüsünde bulabilmeniz mümkündür.
Kars'ın Meşhur Lezzetleri
Katmer, Gagala, Kete, Feselli, Nezik, Kuymak, Hasuda (haside), Pişi, Mafiş, Lokum (lokma), Kesme çorbası, Erişte aşı, Hangel (mantı), Yaprak mantı, Kaz etli pilav, Piti kebabı, Kurze başlıca yemekleri.
Bu yemekler genel olarak: helva, hörbe, Kars böreği, hangel, kete, patatesli veya mercimekli erişte pilavı, haşıl, ekşili et, feselli, tencerede şiş kebap, yaprak mantı, tandırda kaz çekmesi, kesme çorba, hasuda, kuymak, katmer, erişte aşı, mezik olarak isimlendirilmektedir.
Buğday, un, tuz, yoğurt, sarımsak ve tereyağı ile yapılır. Kars usulü haşıl yapılırken buğdaylar su ve tuzla beraber pişirilerek buğdayın suyu çekmesi sağlanır.
Çorum Baklavası
Hemen hemen Türkiye'nin tüm illerinde yapılan baklava, Çorum'da Çorum'a özel bir şekilde yapılmaktadır. İç Anadolu mutfağı ve Karadeniz mutfağının birleştiği Çorum'da Çorum baklavası oldukça meşhurdur.
İlgili 28 soru bulundu
Erzurum yemekleri denince akla ilk cağ kebabı gelir. Ünü tüm ülkeye yayılıp her şehirde kebapçıları açıldığı için bu lezzetten mahrum kalmamız ise büyük şans!
Buğdayı bir gece önceden suda bekletin. Düdüklü tencereye buğdayı nohutu etleri ve karabiberi alın üzerine beş parmak geçecek kadar su katın kapağını kapatıp kısık ateşte 2 saate yakın pişirin, her tencerenin pişirme süresi birbirinden farklı olabilir. Arada kapağını açıp suyunu kontrol edip karıştırın.
Kars yöresine ait olan piti özellikle iftar sofralarında ve özel günlerde tercih edilen bir yemek. Yapımı göründüğü kadar zor olmayan bu yemek için güveçlere et, domates, biber konuluyor ve fırına veriliyor. Misafirlerinize güzel bir akşam ziyafeti çekmek isterseniz piti kolayca yapabileceğiniz bir tarif.
Elbette Kars'tan alınabilecek hediyeliklerin başında; Kars kaşarı, çeçil peyniri, Kars loru, bal ve kaz pastırması geliyor. Bunların dışında semt pazarlarında bulabileceğin; yerel ot ve baharat çeşitleri, salça, reçel, erişte gibi yöresel ürünleri de hediyelik olarak değerlendirebilirsin.
Meyve olarak en çok elma yetişir. Kars ilinde buğday, arpa, şekerpancarı, pamuk ve az miktarda tütün yetişir. Merkez ilçe genelindeki uzun süren kış mevsimi tarımsal üretimi etkilemektedir.
Özet: Kağızman İlçesi idari bakımdan Kars iline bağlı olup, ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Kış mevsiminin sert ve çok soğuk geçtiği bölgede meyvecilik ancak derin vadi tabanlarında yapılabilmektedir. Sahada yetiştirilen meyvelerin başlıcaları; kayısı, elma, armut, ceviz, kiraz ve duttan ibarettir.
Kale kapısındaki kitabeye göre, 1152 yılında Sultan Melik İzzeddin'in emri ile Veziri Firuz Akay tarafından yaptırılır. Kaleyi 1386 yılında Timur ve ordusu yerle bir eder, 1579 yılında padişah III. Murat'ın emriyle Lala Mustafa Paşa döneminde yeniden inşa ettirilir.
Kars'ta kış tatili yapacaksan kıyafetlerini iyi seçmelisin. Bot ve mont tercihin zorlu kış şartlarına uygun olmalı. Ayrıca termal içlik, yün çorap, atkı ve bere, Kars'a kış tatili için giderken mutlaka yanında bulunması gereken şeyler.
Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Pişmesine yakın yeşil mercimek konur, hepsi piştikten sonra içine akpancar ve kavurma eti konur. 10-15 dakika kaynatılır. Malzeme iyice pişer, ezilmiş kurut kaynayan tencereye dökülür muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Zaza kültüründe bu yemeğe Babuko, Kilora sîr, Sîr, Zêrvet denir.
Sivas Yöresine Özgü Tarif Önerileri.
Zülbiye (Sülbiye) Tarifi Nasıl Yapılır? 1 gece önceden nohutları ıslatın ve ertesi sabah nohutları haşlayıp süzün. Yemeği yapacağınız zaman (iftardan 2,5 saat önce) tereyağını tencerede eritin (yağ miktarı sizde). Eriyen yağa etleri ekleyip, etlerin renkleri değişene ve et kendini tencereden kurtarana kadar bekleyin.
Yemek Tarifi
Toz biber, salça, tüm şekilde 1 baş soğan tüm olarak tencereye eklendikten sonra yeteri kadar su ilave edin ve etler yumuşayana kadar pişirin. Üzümleri ekleyin ve şişinceye kadar kaynatın. Kıvam alınca karabiber ve şekeri ekleyin. Bir taşım kaynayıp yeteri kadar dinlendikten sonra servis edin.
Erzurum, Cağ Kebabı, Oltu Taşı gibi ürünlerle ünlüdür. Bunun dışında tarihiyle de ön plana çıkan Erzurum, Aziziye Tarabyası,Üç Kümbetler, Erzurum Kalesi ile de bilinmektedir.
Çanakkale deyince akla ilk gelen lezzetlerden biridir 'peynir helvası. ' Çarşıdaki hemen her lokantanın tatlı menüsünde bulunur. Her tatlıcı dükkânında rastlamanız çok olasıdır. Yerken fark edilmese de gerçekten peynirden yapılıyor bu tatlı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri