Zıt (Karşıt ) anlam ne demektir? Cevap; => Bir kelimenin ifade ettiği anlamın tam tersi ifade eden kelimelere "zıt" denir.
“Siyah” ve “beyaz” sözcükleri birbirinin zıt anlamlısıdır; çünkü ifade ettikleri anlam birbirinin tam tersidir. Çalışkan denildiğimizde zihnimizde “bir iş, meslek veya sorumluluk konusunda çalışma azmi yüksek olan” anlamı gelir. Bu anlamın tam tersini karşılayan sözcük “tembel” sözcüğüdür.
Karşıtanlamlı, zıt anlamlı veya antonim, anlamları birbirinin tersi olan sözcükleri tanımlamakta kullanılan bir terim. Kavram hem isim hem de sıfat olarak kullanılabilir.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
- Sözcüklerin olumsuzları o sözcüğün zıt anlamlısı sayılmaz. - Karşıt anlamlar kelimenin karşı olduğu durumu ifade eder. - Tam karşıtları ifade etmiyorsa oluşan bu durum yakın anlamlı kelimelerdir.
İlgili 24 soru bulundu
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
Anlam maçından birbirinin karşıtı olan kelimeleri zıt anlamlı kelimeler denmektedir. Bu kelimeler birbirinden karşıt anlamlarını gösterir ve onları zıt anlamlı sözcükler ismi verilir.
Karşıt TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Nitelik ve durumları birbirine büsbütün aykırı olan, zıt, kontrast.
Karşıt anlamlılık, iki kelimenin anlam bakımından karşıt olması, birbirine aykırı iki ayrı anlamı belirtmesidir. Türkçede karşıt anlamlılık, anlam ilişkileri farklı olan çeşitli kelimeler arasında görülür (Topaloğlu, 1989, s. 97).
Zıt Anlam: Anlamları birbirinin zıttı olan kavramları karşılayan sözcüklerdir. Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler: Yazılış ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan sözcüklerdir.
*Birbirine zıt kavramların ya da durumların aynı cümlede bulunmasıdır. Böyle sıcak havalarda, soğuk içecekler iyi gider. Ağlamalar, gülmeler birbirini takip ediyordu hayatımda.
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Türk Dil Kurumu'na göre karşıt eş anlamlısı olarak 'zıt, aykırı, ayrı ve aksi' gibi sözcükler karşımıza çıkıyor.
Nitelik ve durumları itibarıyla birbirine ve aykırı ve birbirlerinin karşısında, ters kutuplarında yer alan kavram ve olgular ile bunların durumları. Zıtlık, tezat.
Zıt anlamlı kelimeler yazılışları, okunuşları ve anlamları birbirinin zıttı olan kelimelerdir. Türkçe'de her eş anlamlı kelimenin karşılığa olmadığı gibi zıt anlamlı kelimelerin de yoktur.
Anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere zıt anlamlı kelimeler adı verilir. Türkçemizde her sözcüğün eş anlamlısı olmadığı gibi zıt anlamlısı da yoktur. Zıt anlamlı sözcükler genellikle nitelik veya nicelik bildiren sözcüklerde yani sıfat ve zarf özelliğindeki sözcüklerde bulunur.
Cevap: Nitelik ve durumları birbirine büsbütün aykırı olan kavramların bir arada kullanılmasıdır. Karşıtlıkta bir kişi ya da kavram ile ilgili aykırı kavramlar bir arada dile getirilir.
Zıt anlamlı kelimeler anlamca birbirinin tam tersi anlamı ifade eden kelimelere denilmektedir. Zıt anlamlı kelimeler yerine karşıt anlamlı kelimeler de denilebilmektedir. Anlam bakımında zıt olan kelimeler bilinmediği takdirde bir cümle içerisinde aynı anda kullanılabilir.
Anlamları birbirine karşıt olan kelimelere zıt anlamlı kelimeler denir.
Farklı zıt anlamlısına gelecek olursak, farklının zıt anlamlısı aynı kelimesidir. Birbirini anlamca tamamen zıt durumda olan farklı ve aynı kelimeleri birbirlerinin karşıt anlamlılarıdır.
Karşıt kelimesinin TDK'ya göre Türkçedeki anlamına bakıldığında 'zıt' sözcüğü karşımıza çıkıyor. Bu yazılışı üzerinde karşıt kelimesinin için eş anlamlı olarak zıt sözcüğünü farklı cümlelerde değerlendirebilirsiniz.
Çok kelimesinin zıt anlamı olan az kelimesi cümle içinde çok ile birlikte kullanılabilir.
Cevap: Meyve ve sebze kelimeleri birbirine zıt değildir. Aynı kategoride yer alabilirler çünkü ikiside yiyecektir ama zıt anlamlı kelimeler değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri