Karşıt tepki oluşturma: Karşıt tepki oluşturma mekanizması, bir duygunun tersine çevrilmesini içerir; bu duygu olumlu ise olumsuz, olumsuz ise olumluya dönebilir. Çocuklarda bu mekanizmanın en masum şeklini görebildiğimiz gibi günlük yaşamımızda yetişkinler arasında da sıklıkla görebiliyoruz.
Savunma mekanizmalarının ilk tanımlandığı zamanlardan beri verilen en klasik örnek, homoseksüel dürtüleri olan kişilerin homoseksüellere aşırı tepki göstermesi, aşağılamasıdır. Ya da yalan söyleyenlerin sürekli yalanı hiç sevmediklerini yerli yersiz dile getirmeleri karşıt tepki vermeye verilebilecek örneklerdendir.
Kişinin kendisinde var olan duygu ve düşünceyi karşı tarafa atıp abartılı olarak karşı tarafta görmesidir. İlkokuldaki öğrenci sürekli “Öğretmenim kopya çekiyor!” şeklince edepsizce şikayetinin arkasında aslında kendisinin daha çok kopya çekme isteği vardır.Kendi çekemediği için şikayet eder.
Karşıt tepki oluşturma (reaction formation)1, kişinin kendini, aslında hissettiğinin tam aksini hissettiğine ikna ettiği [bilinçdışı bir şekilde] bir savunma mekanizmasıdır. En yaygın karşıt tepki oluşturma biçimi, nefretin yerine abartılı sevgi hislerini koymaktır.
Karşıt Tepki Geliştirme ( Reaction Formation )
Anna Freud bu durumu “tersine inanma” olarak ifade etmektedir. Bastırılmış cinsel dürtülerin yüksek düzeyde ahlak anlayışıyla ortaya çıkması, özünde saldırgan ve dürtüsel olan birinin sevgi dolu davranması gibi durumlar buna örnek gösterilebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Karşıt tepki oluşturma: Karşıt tepki oluşturma mekanizması, bir duygunun tersine çevrilmesini içerir; bu duygu olumlu ise olumsuz, olumsuz ise olumluya dönebilir. Çocuklarda bu mekanizmanın en masum şeklini görebildiğimiz gibi günlük yaşamımızda yetişkinler arasında da sıklıkla görebiliyoruz.
bir uyarıcıya belirli bir biçimde tepkide bulunmaya koşullanmış olan canlının, aynı uyarıcıya, ilk tepkiyle genellikle uyuşmayan farklı bir tepki vermesi için eğitilmesi. İstenmeyen davranışın ortadan kaldırılmasına yönelik DAVRANIŞ TEDAVİSİ'nde çoğunlukla bu işlem kullanılır.
bir koşullanmayı tam tersine çevirmektir. örneğin bir matematik hocası yüzünden o dersi sevmiyorsunuz. daha sonra başka bir hoca geldi ve yaptıklarıyla size dersi sevdirdi. bu durum karşıt koşullamaya bir örnektir.
Gerileme: Kişilerin gereksinimlerinin yaşlarında doyurulmaması ile sonradan bu gereksinimler ortaya çıkar. Büyük birinin bebek gibi konuşması örnek verilebilir.
Zıt Tepki Yöntemi, istenmeyen davranış ile o davranışa neden olan uyarıcıya zıt bir uyarıcının ortama verilmesidir. Bu şekilde istenmeyen davranış oratadan kaldırılır. Örneğin; çocuklar için kötü tadı olan şuruplara hoş aromalar katılıp ve bu şekilde çocuklara şurup içirilebilmesi.
59 - Guthrie ( zıt tepki ) - Meryem HABEŞOĞLU - YouTube.
Karşıt koşullanma, organizmanın koşullu uyarana önceden verdiği tepkinin tam tersini vermesinin sağlanmasıdır (Yıldırım, 2008, s.384).
Crespi Etkisi Örnekleri
Belirli bir saat ders çalışan çocuğunuza çikolata vereceğinizi söylediğinizde çocuğunuz daha fazla çikolata yiyebilmek için daha fazla ders çalışmak isteyecektir. Bu crepsi etkisidir ve çocuğunuzun performansında artış gözlenir.
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Mantığa bürüme
Diğer bir tanımla bahane bulma veya nedenselleştirmedir. Bireyin karşılaştığı olaylarda gerçeklerden kaçarak, olayın aslından uzaklaşarak mantıklı nedenler uydurmasıdır. Örnek olarak "kedinin uzanamadığı ciğere pis demesi" atasözü verilebilir.
Regresyon (Gerileme), kaygılı durumlarda veya kendini tehdit altında hisseden bir kişinin daha erken bir gelişim aşamasına döndüğü savunma mekanizmasıdır.
Regresyon kelime anlamıyla 'kaynağa inmek' demektir. Regresyon terapisi ile farklı travmaların neden olduğu ilişki problemleri, korkular ve takıntılar yeniden yapılandırılabiliyor. Peki Regresyon nedir? Regresyon analizi, iki ya da daha çok değişken arasındaki ilişkiyi ölçmek için kullanılan analiz metodudur.
Bastırma (repression)
Egoyu rahatsız eden tüm dürtü, duygu ve deneyimlerinin bilinçdışına itilmesi ve orada tutulmasıdır. Çocukluğumuzla ilgili hatırlayamadığımız çoğu şey bastırma nedeniyledir. Oldukça zihinsel enerji tüketen bir savunmadır.
Regresyon, psikolojik açıdan gerileme yani daha önceki az gelişmiş bir aşamaya dönme anlamında kullanılır. Gerileme, benliğin bir işlevidir. Benlik güçlü olduğunda gerilemeyi kendi hizmetinde kullanarak; düşünmenin, ifade etmenin, savunmaların ve ilişkilerin biçimini belirler.
Sönme gerçekleştikten uzun bir süre sonra sadece koşullu uyarıcıyı aldığında koşullu tepkinin tekrar ortaya çıkmasıdır.
Çocuk ağladığında şeker verilmesi, çocuğun ağlama davranışını artırır. Bir baba çocuğu sadece hoş olmayan davranışlar yaptığında onla ilgileniyorsa, çocuğun hoş olmayan davranışları yapma sıklığı artacaktır. Bu durumda karşı pekiştirmeye örnek gösterilebilir.
Operant koşullanma 1930'larda davranış bilimleri üzerinde uzun çalışmalar yürütmüş olan bilim adamı B. F. Skinner tarafından ortaya atılmıştır. Edimsel koşullanma insanların davranış eğitimlerinde ve özellikle hayvanların eğitiminde ve terbiye edilmeesinde çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
Karşıt Koşullanma: Koşullu uyarıcı, istenmeyen koşullu tepki yerine zıt tepki yaratan uyarıcı ile eşleşmesidir. Örneğin, özellikle çocuk şuruplarının içerisine tatlandırıcı katarlar. Bu şekilde istenmeyen tepki ortadan kaldırılmış olur.
Davranışçı kuramcılara göre davranış değişmesine neden olan üç temel öğrenme süreci vardır. Bunlar: klasik koşullanma, edimsel koşullanma ve gözlem yoluyla öğrenmedir. İlk kez Rus bilim adamı I. Pavlov tarafından ortaya atılmıştır.
Koşullanma ile öğrenmenin edimsel ve klasik olmak üzere iki türü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri