*Birbirine zıt kavramların ya da durumların aynı cümlede bulunmasıdır. Böyle sıcak havalarda, soğuk içecekler iyi gider. Ağlamalar, gülmeler birbirini takip ediyordu hayatımda.
Karşıtlık kavramı Türk Mitolojisinde ayrıca Tersine Olma durumu ile de ortaya çıkar. Buna göre başka aleme ait varlıklar tıpkı bir ayna gibi solunu ve sağını yer değiştirmiştir. Bu nedenle farklı görünüş ve davranışlara sahiptirler. Örneğin bir Albısa gitmesini söylemek için gel demek gerekir.
Edebiyatta tezat, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatıdır. Hem nazımda hem de nesir de görülebilir. Ayrıca tıbak, mutâbakat, tatbîk ve tekâfu isimleriyle de bilinir.
Tezat, birbirine zıt nitelikte olan düşünce, his ve durumların; birbirleri ile alaka kurarak edebi eserlerin aynı beytinde dizesinde ya da cümlesinde kullanılmasına tezat sanatı denir.
Karşıt duygu, düşünce veya durumların kullanıldığı kavramlara tezat (zıtlık) söz sanatı denir. Bu karşıtlık zıt anlamlı sözcüklerden ya da karşıt durumlardan oluşur. Örneğin “Samimi olmak için çabaladıkça riyakârlığı ortaya çıkıyordu.” cümlesinde “samimi” ve “riyakârlık” karşıt kavramlardır.
İlgili 37 soru bulundu
Karşıtlık, karşı olma durumuna tezat denir. Edebiyatta tezat ise, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatı olarak nitelendirilir. Edebiyatta tezat, tıbak, mutâbakat, tatbîk ve tekâfu isimleriyle de adlandırılmıştır.
Edebi eserlerde herhangi bir olayı veya durumu, asıl bilinen sebebinden başka daha güzel, etkileyici ve ilgi çekici bir sebebe bağlama sanatına hüsnü talil denir. Yazarlar eserlerinde hüsnü talil sanatını anlatımı daha etkili ve güzel kılmak için kullanmaktadır. Sözlükte "güzel sebep gösterme" anlamına gelmektedir.
Anlama dayalı söz sanatlarından bir tanesi olan tezat ya da bilinen diğer ismiyle karşıtlık sanatı; birbirinin tam zıddı olan duygu, düşünce ya hayalleri aralarında bir alaka kurarak kullanılmasıdır.
Anlamları birbirinin tam tersi olan sözcüklere zıt anlamlı sözcükler denir. Başka bir ifade ile karşıt anlamlı sözcükler olarak da söyleyebiliriz.
Karşıtlık (Tezat)
Anlamı güçlendirmek için karşıt kavramların bir arada kullanılması sanatadır. Ağlarım hatıra geldikçe gülüştüklerimiz. Sana çirkin dediler, düşmanı oldum güzelin.
Karşıtlık (Tezat)
Birbirine karşıt olan durum, kavram ve fikirlerin bir arada kullanılmasına karşıtlık (zıtlık) denir.
5- Karşıtlık:
Yazar, anlatımı güçlendirmek için iki zıt kelimeyi aynı cümlede kullanır. .
Hüsnü Talil Örnekleri
Bu örnek, Faruk Nafız Çamlıbel'e aittir. Burada geçtiği üzere, suyun akması gerçekte eğimle ilgilidir. Fakat şair, gerçek nedeni bir tarafa bırakıp, onu daha güzel bir hayali nedene bağlar. Şaire göre suyun akma nedeni; susuz akan bir gül bulup ona su vermektir.
Dilimize Arapçadan geçen tezat kelimesi, zıt sözcüğünden türetilmiştir. Bu kelime birbirlerine taban tabana zıt olan şeyleri tanımlamak için de kullanılır. Tezada düşmek ise, çelişkili davranmak anlamına gelir.
4. Karşıtlık (Tezat) Anlamı güçlendirmek için karşıt kavramların bir arada kullanılması sanatadır. Esrarlı bir bakışın gönlü kapattığını.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
Karşıtanlamlı, zıt anlamlı veya antonim, anlamları birbirinin tersi olan sözcükleri tanımlamakta kullanılan bir terim. Kavram hem isim hem de sıfat olarak kullanılabilir. Edebiyatta karşıtanlamlı sözcükler birlikte kullanılarak tezat sanatı yapılır.
*Birbirine zıt kavramların ya da durumların aynı cümlede bulunmasıdır. Böyle sıcak havalarda, soğuk içecekler iyi gider.
Konuşturma anlamına gelen intak sanatına dair pek çok örnek mevcuttur. Bu örneklerden birkaçı şu şekildedir; 1- "Ooo karga cenapları, ne kadar şirinsiniz!" dedi tilki, "Gözüm kör olsun yalanım varsa!" (Burada kişiselleştirilen ve konuşturulan tilkidir.)
7. Sınıf > Türkçe > Söz Sanatları [Kişileştirme (Teşhis), Konuşturma (İntak), Karşıtlık (Tezat) ve Abartma (Mübalağa)]
Hayvanların, bitkilerin, masa ve sandalye gibi cansız varlıkların insanlar gibi konuşmasına, intak ya da konuşturma sanatı adı verilir. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un kaleme aldığı Benim Adım Kırmızı adlı romanda, köpek ve kuyunun konuşması, konuşturma sanatına örnek olarak gösterilebilir.
Bir kimseyi iğnelemek, uyarmak veya dikkatini çekmek amaçlı yapılan söz sanatı da denilebilir. Örnek: Kendi kurduğu şirketin başarılarını ballandıra ballandıra anlatan arkadaşıma: "Bu ne tevazu arkadaşım!" dedim.
Tenasüp ya da yakışma, tezat olmayarak anlamca birbirine uygun birden fazla şeyi bir araya getirmektir. Anlamca birbiri ile ilgili kelimeleri bir arada kullanmaktır. Karşıtlık ilgisi, bunun dışındadır. "Müraat-ı nazir" adıyla da bilinen tenasüp, mânaca birbiriyle alâkalı kelimeleri bir arada kullanma sanatıdır.
Bir sözün tam tersini yani zıttını belirtecek şekilde söylemek tariz olarak bilinir. Bir sözle anlatılmak istenilen arasında bir zıtlık olması durumudur. Eğer birini eleştirmek isterseniz ya da dalga geçmek düşünceniz varsa bunu tariz söz sanatı ile oldukça kibar şekilde yapabilirsiniz.
İlk olarak sevinç zıt anlamlısı dediğimizde akla gelen kelime üzüntüdür. Bir diğer zıt anlam karşılığına bakacak olursak hüzün ve kederi ele alabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri