Osmanlı'da misafire edeben aç mısın diye sorulmaz kahve ile su ikram edilirdi. Önce kahveyi içerse meyve, suyu içerse yemek ikram edilirdi. Tam tersi kahveyi icerse yemek ikram edilirdi.
Taze meyveler ve meyveli tatlılar kahve ile birlikte tüketmek için hafif ve sağlıklı seçimlerdir. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken husus fazla ekşili seçimler yapmamaktır. Fazla ekşi meyveler ve meyveli tatlılar kahve ile tüketildiğinde ağızda bir karmaşaya neden olurlar.
Çorba tüketildikten sonra 15 dakika mola verilmesini öneren Çeliktaş, “Ana yemek olarak etli bir sebze yemeği veya tavuk, et, balık gibi protein kaynağı yiyecekler, tam tahıllı ekmek veya porsiyonlara dikkat ederek bulgur pilavı, posa açısından zengin kuru baklagiller yardımcı yemek olarak tercih edilebilir” şeklinde . ...
Eğer misafir suyu kahveden önce içerse bu karnının aç olduğuna işaretmiş, ev sahibi bunun üzerine hemen sofra hazırlamaya başlarmış. Ama eğer suyu kahve bittikten sonra içerse ise tok olduğuna, sadece tatlı muhabbet için geldiğine işaretmiş.
İlgili 40 soru bulundu
Yemekten sonra evde televizyon keyfi yaparken çayın yanına atıştırmalık tarifler mi arıyorsunuz? En doğru adrestesiniz! Akşam ikramlıkları menü seçeneklerinde ağızda dağılan tatlı kurabiyeler; pastane usulü tuzlular, börekler ve hamur işleri; sohbeti taçlandıran tatlılar; sarma, meze ve salatalar sizleri bekliyor.
Peygamber Efendimiz'in döneminde genellikle Ramazan aylarında sahurda tüketilen sahine tatlısı, enerji aynı zamanda şifa deposu olarak biliniyor. Uzmanların yaptığı araştırmalar sonucunda hem kan şekerini düzenleyen sahine tatlısı, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) döneminde İslam mutfağında yer alıyordu.
🔷Yemeğe besmele ile başlardı. 🔶Sofrada kendisinden büyük biri varsa önce onun yemeye başlamasını beklerdi. 🔷Yemeği her zaman önündeki tabaktan yerdi. 🔶Yiyebileceği kadar yemek alır, yemeğin israf edilmesini asla uygun bulmazdı.
Kahvaltı sofra düzeni için çatal, çay kaşığı ve tereyağı bıçağı yeterli olacaktır. Çatal tabağın sol tarafına, tereyağı bıçağı ve çay kaşığı tabağın sağ tarafına yerleştirilmelidir. Bıçak ve çay kaşığının sağ üstünde çay servisi için çay fincanı yer almalıdır.
Uzmanlar, zayıflamak isteyenlere elma ve kahveyi öneriyor. Elmanın pek çok faydasının yanı sıra kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Kırk yıl hatırı olan kahve ise tokluk hissi vermektedir. “Her gün bir elma tüketmek kötü huylu kolesterolü düşür.
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Fakat yoğun bir iş temposundan dolayı pek çok kişi sabahları kahvaltı yapma kısmı es geçilmektedir. Bunun yerine kilo almaya neden olan hamur işleri tercih edilmektedir. Yenilen, içilen dikkat edilmesiyle birlikte güne bir fincan kahve ve muz ile başlanmasını uygun bulunmaktadır.
Bardaklar Bardaklar sağ üst tarafa konulur. Sol tarafta duran su bardağının hemen yanına önce beyaz şarap kadehi, ardından da kırmızı şarap kadehi yer alır. Peçeteler Peçeteler tabağın üzerinde yer alır veya hemen sol tarafına.
Kahvaltı masasında tabağın sağ üst kısmında çay bardağı yer almaktadır. Çay bardağının sol tarafına ise meyve suyu bardağı konulmaktadır. Kahvaltı masasında servis peçetesi, çatal, bıçak, kaşık, ekmek tabağı, kahvaltı tabağı, çay fincanı ve meyve suyu bardağı yer almaktadır.
Ekmek tabağı sağ tarafa, salata tabağı ise sol tarafa konulur.
Yemeğe tuzla başlanırsa, beyin tarafından gönderilen bir uyarı sayesinde, midede mukus denilen sindirimi kolaylaştırıcı bir tabaka oluşur ve midenin sindirime hazırlıksız yakalanmasını önler. Yemeği tuzla bitirince de, yine hazım için lüzumlu olan salgı salınır. Bu önemli salgı, sadece tuzla çıkar.
Peygamber (asm), günde iki kere yemek yerdi. Az yemeyi tavsiye ederdi. Haram olan yiyecek ve içecekler hâriç, diğer yiyecekleri yerdi. Sadece et veya sadece sebze yemek gibi tek yönlü beslenmezdi.
Peygamberimiz yatsıdan sonra erken yatarmış, ardından gece teheccüd namazına kalkarmış. Sonrasında yine uyumaz sabah namazına hazırlanırmış. Sabah namazından sonra kerahat vakti olması sebebiyle yine uyumazmış – keza ikindi ile akşam arası da öyle-. Öğle namazından sonra ise kaylule yaparmış.
Enes (r.a) “Peygamberimizin en sevdiği yemek kabaktı" buyuruyor. Bu rivayet Bulgaristan'da yaşayan Müslümanların kültüründe, Peygamberimizin doğum gününde kabak pişirmeyi bir alışkanlığa dönüştürmüş.
KARPUZ: Karpuz da Efendimiz'in en sevdiği meyvelerdendir. Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.”
Sevgili peygamberimiz muhammet mustafa s. A. V in çok sevdiği bir lezzetmiş sahine tatlısı. Tatlıyı merak ettiğim içinmi yoksa kendisini severek yiyen peygamberimizin o hissiyatını yüzyıllar sonra damağımda yaşayabilmek içinmi diye sorarsanız, tabikide o hissiyatı yaşabilmek için derim.
Yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketimi ideal gösteriliyor. Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor. Barındırdığı kafein maddesi sebebiyle yatmadan hemen önce içimi önerilmiyor.
Çay, demir emilimini azaltıyor
Yemeklerde hemen sonra içilen çay da besinden alınan demirin emilimini azaltır. Çay, kahve ve kakao içerisinde bulunan bazı maddeler, demir emilimini yarı yarıya azaltır. Bu nedenle yemeklerin hemen üzerine içilen çay ve kahveden vazgeçmemiz gerekir.
Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına; Sosluklar sofranın ortasına yakın; Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine gelecek şekilde yerleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri