İkametgahınızın bulunduğu yerdeki İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak, tarafınızdan haksız olarak aidat kesintisi yapıldığını, bankanın bunu iade etmediğini, bu aidatın bankadan alınarak tarafınıza iade edilmesini talep edebilirsiniz.
Aidat iadesi talebinde bulunan tüketiciler, ikamet ettikleri ilçedeki Tüketici Hakem Heyeti'ne de başvurabilir. Bu başvuru için bankadan alınmış olan aidatın dekontu ve ilgili ayın hesap ekstresi gibi belgelerin tüketici tarafından dilekçeye eklenmesi gereklidir.
Gerekli başvurular 15 gün içerisinde olumlu veya olumsuz dönüş yapılır. Ayrıca e-Devlet üzerinden iade başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için gene ilgili bankadan alınan dekontu bireysel başvuru hakem heyeti sayfasında yer alan başvuru kısmına giriş yapıp dekontu yüklemeniz gerekiyor.
2014 yılında yapılan düzenleme ile kredi kartı aidatı yasallaştı. Bu düzenlemeye göre yönetmeliğe uyulduğu sürece kredi kartı aidatının iade edilmesi mümkün değil. Aidat ödemek istemiyorsanız bankaların sunduğu aidatsız kredi kartı ürünlerini tercih edebilirsiniz.
T.C.M.B. tarafından düzenlenen Finansal Tüketicelerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'e göre kredi kartına ilişkin imzaladığınız sözleşmede yıllık üyelik ücreti alınabileceğinin belirtilmesi kaydıyla kredi kartı yıllık üyelik ücreti alabilirler.
İlgili 15 soru bulundu
İkametgahınızın bulunduğu yerdeki İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak, tarafınızdan haksız olarak aidat kesintisi yapıldığını, bankanın bunu iade etmediğini, bu aidatın bankadan alınarak tarafınıza iade edilmesini talep edebilirsiniz.
Aidatsız kredi kartı için bir dilekçeyle bankaya başvurmak yeterli oluyor. Banka aidatsız kart vermezse, normal kredi kartından aidat ücreti talep edemez. Aidat alırsa, vatandaş dilekçesiyle hakem heyetlerine başvurup iadesini isteyebilir.
Vatandaşların kredi kartı alırken imzaladığı sözleşmede yıllık kart ücreti, kredi kartı aidatı, üyelik ücreti vb. bir kısım bulunuyorsa ya da alınan kredi kartının aidatlı olduğu bilgisi kendilerine verilmişse, bankalar kredi kartı yıllık ücreti alabilirler ve kart sahipleri bu aidatı ödemek zorundadır.
- İade talebinize dair detayları içeren bir dilekçe ve ekstre ile ilgili bankanın şubesinden işlem yapabilirsiniz. - Tüketici Hakem Heyeti'ne şahsi olarak ekstrenizle başvuru yapabilir, aidat bedelinin iadesini talep edebilirsiniz. - E-devlet üzerinden mail ile iade talebi sürecini başlatabilirsiniz.
Kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını ödeyemediğinizde öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanmaya başlar. Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır.
Kredi kartı ile yapılan finansal işlemler karşılığında alınabilecek yıllık kredi kartı aidatı, banka müşterisinin kredi kartını ilk kullandığı günden 1 yıl sonra kredi kartı ekstresine yansıtılır. Kredi kartı sözleşmesini imzalamasına rağmen kartını kullanmayan bir müşteriden yıllık kredi kartı ücreti talep edilemez.
Kredi kartlarını iptal ettirmek isteyen tüketicilerin ise kartları iptal olunmasına rağmen kart aidatları maalesef iade edilmemekte. Bu tip durumlarda tüketiciler kartlarını derhal iptal ederek ödemiş oldukları aidatları bankalardan talep edebileceklerdir.
Kredi Kartı Kullanılmazsa Aidat Ödenir Mi? Kredi kartı sahipleri arasında sıkça karşılaşılan bir soru da, kredi kartının kullanılmaması durumunda aidat ödenip ödenmeyeceğidir. Genel olarak, kart kullanılmıyorsa dahi bankalar yıllık aidat ücretini talep edebilir.
Taraflar arasında sözleşme mevcuttur Kural olarak taraflar arasında akdi ilişki bulunması halinde yasal nedeni olmaksızın yapılan ödemeler B.K. 125 md.hükmü uyarınca 10 yıllık zamanaşımı süresi içerisinde her zaman geri istenebilir.
SMS ile katılım sağlamak için Bankamızda kayıtlı cep telefonundan AIDATIADE yazıp boşluk bırakılarak kart ücreti yansıyan kartın son 6 hanesinin 4757'ye gönderilmesi gerekmektedir. SMS gönderimleri ücretsizdir. Özelliğe bir asıl kredi kartı ve ona bağlı ek kartlar ile başvuru yapılabilir.
Kredi kartı para iadesi, iki şekilde olabilir; iade işlemiyle alınan ücret kartınıza geri yatırılır veya ödeme iptali/talebi sonucu para iadesi yapılır. İade işlemi genellikle birkaç gün sürebilir ve işlemi yapan banka veya işletmeye bağlı olarak değişebilir.
Kredi kartı aidatı geri alınması ile ilgili olarak Bireysel müşteri hakem birliğine başvuru yapılması gerekmektedir.Başvuru şartları ve izlenmesi gereken yöntem bu şekildedir .
Yıllık 2 adete kadar kart yenilemesinde, herhangi bir ücret talep edilemiyor. Zor ama yılda 2 defadan fazla bir kart yenilemesi talebi olması durumda ise kart çıkaran kuruma belirli bir ücret talep etmek hakkı doğuyor.
Kat Mülkiyeti Kanunu gereği, kat malikleri binanın ortak giderlerinden payları oranında sorumludur. Ancak, aidat borçlarını zamanında ödemeyen kat malikleri hakkında diğer kat malikleri veya yönetici icra takibi yapabilir veya dava açabilir.
Yüksek aidatlarla ilgili bir şikayetiniz varsa, Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabilirsiniz. Bu başvuruyu, yaşadığınız yerdeki tüketici hakem heyetine yapabilirsiniz.
Maaş hesaplarınızdan Hesap İşletim Ücreti alınmaz.
Kredi kartının kullanıldığı süre boyunca banka tarafından müşteriden alınan yıllık kullanım ücretidir.
Vatandaşların kredi kartı ile alışveriş yaparken en çok sıkıntı çektiği konulardan bir tanesi kredi kartından alınan komisyon ücreti. Bu ücreti almak kesinlikle yasal değil ve ilgili kurumlara şikayet edilmesi gerekir.
Kullanılmayan kredi kartlarını bankalar otomatik olarak iptal etme yetkisine sahip değildir. Bu nedenle kredi kartını bir daha kullanmamak üzere kapatmak için ilk yapılması gereken tüm kart borcunu ödemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri