Kredi kartınızın POS cihazından geçmesini gerektirmeyen, posta/ telefon ile satış ve İnternet işlemlerinde, kredi kartı numarası ve son kullanma tarihi bilgilerinin alışveriş için yeterli olması, işlemlerde sahtecilik riskini doğurmaktadır. Bu kanallardan alışveriş yapıyorsanız güvenli firmaları tercih edin.
Kart numarası, kart ile alışveriş yapmanızı sağlayan 16 haneli numaradır. Kart numarası, kartın ön yüzünde yazılı olur. Kart üzerinde yer alan 16 hanelik sayıdaki her rakamın kendine özgü bir anlamı vardır. Kart üzerindeki ilk rakam kartın Visa mı yoksa MasterCard mı olduğunu gösterir.
Kart bilgilerinizi ne maksatla olursa olsun yapacağınız işlemlerin muhatapları dışında üçüncü şahıslarla paylaşmayın. Kart şifresi, kartın arka tarafında yazan üç haneli güvenlik kodu (CVC) ve kartın geçerlilik tarihi gibi bilgilerin gizliliğini korumanız, kendi güvenliğinizi sağlamanız anlamına gelir.
Özellikle online alışverişlerde kısa sürede bilgilerin girilmesi gerekir. Kart üzerinde yer alan numaralar, bu tip işlemlerde sıklıkla kullanılır. Günümüzde birçok işlem yapmanıza olanak sağlayan banka kartları, üzerlerinde yer alan numaralar sayesinde kişiselleşir.
İlgili 23 soru bulundu
Bankanızı siz aramadığınız sürece, kart numarası ya da şifre gibi önemli ve kötü amaçla kullanılabilecek bilgilerinizi paylaşmayın ya da telefonunuz üzerinden tuşlama yapmayın.
Hesabınızda para bulunmuyorsa banka kartınızı kullanarak nakit çekim yapamazsınız. Kart limiti de iki kart türü arasındaki farklardan biri olarak sayılabilir. Kredi kartınızın limitini siz ya da bankanız belirler; ancak banka kartının limiti, hesabınızda bulunan paranızdır.
Bankkart'ınıza bağlı olarak oluşturulan, kartınızın fiziki olarak bulunmadığı tüm alışverişlerde kullanabileceğiniz ve Bankkart dünyasının avantajlarından yararlanabileceğiniz Sanal Kart'ınız ile güvenli alışveriş yapabilirsiniz.
Bu yüzden banka kartı ile internetten alışveriş yapmak hem satıcı hem de alıcı için güvenlidir. Kartını 3D Secure sistemine kaydettiren herkes banka kartıyla internetten alışveriş yapabilir. Bazı bankalar ise kayıt işlemini ilk alışveriş sırasında gerçekleştirir.
Müşterisi olunan bankanın mobil uygulamasına girilir. QR işlemlerinden para çekme seçeneği ya da para çekme menüsünden QR ile para çekme seçeneğine tıklanır ve çekilecek miktar tuşlanır. Daha sonra ATM ekranında görülen QR kod telefonun kamerasına okutularak para çekme işlemi tamamlanır.
Bankanızın müşteri hizmetleri numarasını arayarak kartınızın iptalini isteyin. Bu arama sırasında kartınızla son günlerde yapılan harcamaları da sorun, eğer bu harcamalarda şüpheli bir işlem görürseniz derhal itiraz edin. Bankanıza itiraz edin polise ya da savcılığa suç duyurusunda bulunun.
ATM Dolandırıcılığı
Bu yöntem iki şekilde gerçekleşir; ilki kartın şifre ve kart üzerindeki rakam bilgilerini elde ederek sahtesini basmak, ikincisi de yardım bahanesiyle şifresi öğrenilen kartı özel düzenek sayesinde alıkoyarak hesaptaki parayı çekme şeklindedir.
Dolandırıcılara para kaptıran kişinin önce suç duyurusunda bulunması, bu şekilde dolandırıldığını ispatlaması gerekir. Ayrıca dolandırıcılara karşı alacak davası veya icra takibi başlatmak gereklidir. Bu şekilde dolandırıcıdan para geri alınabilir.
Banka kartı dolandırıcılığı nedir? Banka kartı dolandırıcılığı, birisi sizin izniniz olmadan banka kartınızı alışveriş yapmak veya hesabınızdan para çekmek için kullandığında meydana gelir. Bu, kimlik avı veya bir satıcının satış noktası sisteminin siber saldırılara maruz kalması gibi çeşitli şekillerde olabilir.
Kartınızın ön yüzünde kredi kartı numaranız yer alırken, arka yüzünde ise banka kartı numaranız yer alır.
Kart Numarası Nedir? Ülkemizde kullanılan kredi kartı ve banka kartlarının hepsinin üzerinde basılı olan bir sayı dizisi bulunur ve bu 16 adet rakam parçalara bölündüğünde bir anlam taşır. Kredi kartı veya banka kartı üzerinde bulunan ilk rakam, kartın hangi ödeme sistemini kullandığını belirtir.
Yasal düzenleme gereği banka kartı ve kredi kartları internet alışverişlerine kapalı olarak basılmaktadır. İnternet alışverişlerinizi kolaylıkla tamamlayabilmek için işlem yapacağınız kartı internet alışverişlerine açmanız gerekmektedir.
Dolandırıcılar tamamen gerçek görünen sahte bir internet sitesi açarlar. Dolandırıcılar, ödemelerinizi EFT ve havale gibi yöntemlerle doğrudan doğruya banka hesaplarına göndererek ya da kart bilgileriniz ile ödeme yapmanızı isteyebilirler.
CVV kodu, bankanızın size verdiği kartta bulunmaktadır. Eğer uzun kullanım sonucu CVV kodunuz silinmişse bankanızın çağrı merkezini veya müşteri hizmetlerini arayarak bilgi alabilirsiniz.
NFC ile Ödeme Nasıl Yapılır? NFC özelliği kullanılarak ödeme yapmak için bu özelliğe sahip bir POS cihazı ile bir akıllı telefona ihtiyaç duyulur. Ardından akıllı telefon, POS cihazına değdirilmeden yalnızca yaklaştırılır. Böylece 1 saniyeden kısa bir süre içinde ödeme yapılabilir.
Kredi Kartın Cep Telefonunda!
Temassız ödeme, temassız ödeme özelliği olan kartların, temassız özellikli POS cihazlarına yaklaştırılması ile yapılır. Temassız ödeme ile ödemelerini en hızlı şekilde ve alışveriş güvencesi ile yapabilirsin.
CVV kodu kredi kartlarının arka yüzünde imza bandının üstünde yer alır. Genellikle beyaz alan bu bandın en sonunda yer alan 3 haneli numara CVV kodu yani banka kartı güvenlik kodudur. CVV kodu, kredi kartının arkasında yer alan imza bandının üstünde çoğu zaman tek başına yer alır.
Kart Doğrulama Kodu veya kısaca CVC* banka kartınızın veya kredi kartınızın üzerinde yazılı olan ilave bir koddur. Çoğu kartta (Visa, MasterCard, banka kartları vs.) bu kod kartınızın arkasındaki imza şeridinin üzerinde basılı olan sayının son üç basamağıdır.
(http://www.turkiye.gov.tr) adresindeki “e-Devlet Kapısı” uygulaması içinde yer alan “E-Hizmetler” alanındaki “Bireysel Müşteri Hakem Heyeti – Başvuru Formu” nun doldurulması ve bankadan temin edilen yanıtın ilgili başvuruya ek yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri