Dişiler yılda iki, bazen de üç tane yumurta yapar. Yaklaşık 43-45 gün süren kuluçkaya her iki eş de yatar. Yumurtadan ilk çıkan yavru her zaman avantajlı olur.
Kartallar, atmacagiller familyasından bir hayvandır ve yırtıcı kuşlar kategorisine girer. Ortalama olarak yaşam süreleri ise 20 ile 30 yıl arasındadır. Kel kartallar 20-30 yıl yaşarken taçlı şahin kartalları ise 14-15 yıl yaşarlar.
Genel yaşam alanları ormanlar ve dağlardır. Yuvalarını yüksek kayalıklara ve uzun ağaçların üst kısımlarına yaparlar. Yuvaya bıraktıkları bir ya da birkaç yumurtanın kuluçka dönemi altı-sekiz hafta sürer.
Tek eşli olduğu bilinen Kartallar Mart ile Ağustos ayları arasında üreme dönemlerine girerler. Bu dönemde 1 ile 4 yumurta için kuluçkada yatarlar.
Her yıl yuvalarını yenileyerek aynı yuvada kalırlar. Dişiler yılda iki bazen de üç yumurta yapar. Yaklaşık 43-45 gün sonra yavrular yumurtadan çıkar. Yumurtadan çıkan yavrular dört yılda olgunlaşır.
İlgili 31 soru bulundu
Kanat açıklığı 190-210 santimetre, boyları ise 75-80 santimetre kadar olabilir. Ağırlığı 3 – 5,5 kilogram arasındadır.
Kartallar etçil kuşlardır. Bu sebeple hemen hemen her türden canlıyı yiyebilirler. 24 saat içerisinde daha çok küçük kuşları, keklikleri, tavşanları yemeyi tercih ederler. Lakin yapıları gereği büyük hayvanları avlayıp yemeyi daha çok sevmektedirler.
Yaşayan en büyük kartal: Steller Deniz Kartalı, Haliaeetus pelagicus (Pallas, 1811). Ağırlığı 9 kilogram'a, kanat açıklığı 2.45 metreye.
Tüm kartal türlerinde dişi erkekten daha iridir, türün yırtıcılık düzeyi arttıkça, dişi erkek arasındaki boyut ayrımı da belirginleşir. Kartalların gözü vücutlarına oranlandığında insanlarınkinden 20 kat büyüktür,göz yuvaları o kadar doludur ki, neredeyse hareket edecek yer kalmaz.
Kazlar ve ördekler geceleri çoğunlukla suyun üstünde uyur. Kartallar ve şahinler de geceleri uyuduklarından tehdit oluşturmaz, yüzerek yaklaşan yırtıcı da sudan titreşimler gönderip onları uyandıracaktır. Adacıklar da işe yarar.
Kartallar genel olarak diğer uçan yırtıcılardan daha iri ve daha güçlüdürler ve kafa yapıları daha büyüktür. Şahinler öbür yırtıcı kuşlardan geniş kanatları ve yanlara doğru açılan yuvarlak kuyruklarıyla ayırt edilebilir. Atmaca kanatları geniş ve oldukça kısa, bacakları ve kuyrukları görece uzundur.
GEZEGENDEKİ EN BÜYÜK KARTAL TÜRÜ
Harpia Kartalları aynı anda hem inanılmaz hem de tuhaf görünüyor. Harpia kartalları, dünyadaki yağmur ormanlarında bulunan en büyük ve en güçlü canlılardır.
Kar yağmaması iz sürmeyi zorlaştırıyordu. Av için uygun bir zaman değildi. Kolundaki kuşun sakin ve tetikte olmasını sağlamak için gözlerini kapatmıştı. Dağın eteğine birkaç et parçası yerleştirdikten sonra kartalın gözlerini açarak uçurdu.
Yırtıcı kuşlar arasında bulunan kartallar, dağlık ve ormanlık alanlarda yaşamına devam eder. Etçil bir kuş türüdür. Uzun ve kıvrık gagalara sahip ve kanatları olan bir canlıdır. Dünya üzerinde uçarak en yüksek noktaya ulaşabilen kuşlardan biridir.
"Kartallar yüksekten uçar" sözünü herkes duymuştur. Ancak kartalların en yüksek yapabildiği uçuş seviyesi 4500-5000 metre arasıdır.
Kartalların yaşam süresi türlerine bağlı olarak büyük ölçüde değişiklik gösterir. Genel olarak, kartallar 20 ila 30 yıl yaşayabilirken, bazı türlerin 40 yıla kadar yaşayabildiği görülmüştür. Altın kartal ve kaya kartalı gibi büyük kartal türlerinde bu yaşam süresi daha uzun olabilir.
Bir kar kartalı, karla kaplı bir alanda 2,5km uzaklıktaki beyaz bir tavşanı rahatlıkla görür ve avlar. Çünkü gözleri bir teleskop gibi çalışır. Çok yüksek bir kontrast duyarlılığına sahiptir.
Harpia kartalı, 8-10 kg ağırlığı ve 2 m'yi bulan kanat açıklığıyla en güçlü kartal türleri arasında yer almaktadır.
Yumurtlama dönemi Mart ve Nisan aylarındadır. Yumurtalar, dişi tarafından 35-45 gün boyunca kuluçkaya yatırılır. Bu süre zarfında erkek kartal dişiye yiyecek getirir ve yuvayı korur. Kartallar, doğal yaşam alanlarında yuva yaparak ürerler.
Kartallar, atmacagiller familyasına üyedir. Kartal türleri çok geniş bir yelpazede dağılan yırtıcı kuşları kapsar. Türkiye'de genellikle dağlık bölgelerde yaşarlar. Bazı kartalların kanat açıklığı 250 cm'ye kadar ulaşabilmektedir, aynı zamanda 3.1 – 5.6 kg arasında bir ağırlığa sahiptir.
Morfoloji. Kel kartal büyük bir kuştur; gövde uzunluğu 28-42 inç, yani 71–106 cm arasında değişiklik gösterebilir, kanat açıklığı 1.83-2.34 m arasında değişebilir. Ağırlığı ise 3–7 kg civarındadır. Dişiler ise erkeklerden yaklaşık %25 daha büyüktür.
Kartal evcilleştirmenin çok zahmetli bir iş olduğunu söylemiştik. Kartalın evcilleşmesi sürecinde belirli mevsimlerde idman yapması ve ava çıkması gerekir. Bu sayede tüylerini yenilemiş olur kartal. Genel olarak eylül ve mart ayları arasında yani karlı kış günlerinde kartallar ava çıkarılır.
Eli açık, cömert, mutlu, sevinçli, neşeli. Türkçe kökenli olan Kartal ismi, genellikle cesareti, gücü, asaleti ve özgürlüğü temsil eden kişilik özelliklerine atıfta bulunur.
Değerli Hayvan sever dostlar, Videoda da bahsettiğimiz gibi, Kartal, Atmaca, Şahin, Başkuş, Saka, Florya gibi kuşlar doğal yaşamın bir parçası oldukları için, beslenilmeleri ve ticareleri yasaktır. Kendini koruyamayan bir yırtıcı veya yabani hayvan gördüğünüzde Zabıtadan yardım isteyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri