Bakan Dönmez, kartlı sayaç kullanan tüketicilerin de 1 aylık ücretsiz doğal gaz hakkından yararlanacağını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni sonrası nükleer yakıt ve yerli doğal gaza ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Doğalgaz için konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023'e kadar olan 38 günlük kullanımı için ücret ödenmeyecek.
Onların okuma-faturalandırma sistemi diğer klasik sayaçlı sistemlere göre biraz farklı ama endişe etmesinler, kartlı sayaç kullananlar da ücretsiz doğal gazdan yararlanacak." dedi.
Faturaya 0 TL olarak yansıyacak. Başkan Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, dağıtım şirketlerinden doğalgaz temin eden konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden doğalgaz tüketimleri için 24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahakkuk edecek ilk faturadan doğal gaz bedeli alınmayacak.
Buna göre; 25 metreküpe kadar olan doğalgaz tüketimi 1 Mayıs 2024 tarihine kadar ücretsiz olacak.
İlgili 21 soru bulundu
24 Nisan 2023 tarihinde başlayan bedava doğalgaz uygulaması 31 Mayıs 2023'te sona erdi. Ancak 1 Mayıs 2024 tarihine kadar gelecek olan faturalarının 25 metreküp kısmı vatandaşlara ücretsiz olarak verilecek.
ÜCRETSİZ DOĞALGAZ NE ZAMAN BİTİYOR? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim müjdesi olarak açıkladığı ücretsiz doğalgaz kullanımında sona geliniyor. 24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023'e kadar olan 38 günlük ücretsiz doğalgaz 1 Haziran itibarıyla ücretli olacak.
1 (bir) yıl süreyle ücretsiz olacak uygulanacak aylık 25 m3'e denk gelen kısım için ise aynı şekilde okuma sonucunda tespit edilen tüketim miktarının 25 m3'e kadarlık kısmı için karta gaz yüklenmesi şeklinde uygulanacaktır.
Karadeniz gazının karaya çıkarılmasının ardından verilen "Doğal gaz müjdesi" hayata geçirildi. Konutlarda, ibadethane ve cemevlerinde doğalgaz kullanımı 1 ay süreyle ücretsiz oldu. Uygulamadan merkezi sistem ve ön ödemeli sayaç aboneleri de yararlanacak.
1 M3 DOĞALGAZ KAÇ TL, NE KADAR? TÜİK'in açıkladığı verilere göre Konutlarda, 1 m3 doğal gaz için tüketicilerin 2022 yılı I. döneminde ödediği tutar bir önceki döneme göre %31,8 artarak ortalama 295,3 kuruş olmuştur. 25 metreküp doğalgaz 151,66 TL'ye denk geliyor.
"Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ücretsiz doğalgaz, Resmi Gazete'de yayımlandı. Konutlara 24 Nisan ve 31 Mayıs tarihleri arasında doğalgaz ücretsiz olacak.
Konut, Merkezi Konut (kazan), İbadethane ve Cemevi sayaçlarında yapılacak ilk okumadaki endeksten, önceki okumada alınan endeks çıkartılarak dönem tüketimi belirlenecek ve dönemsel tüketim miktarı kadar doğal gaz ilk gaz alımında abonelerimizin kartlarına ücretsiz olarak yüklenecektir.
Doğalgaz faturası gelecek, ödeme olmayacak
24 Nisan itibarıyla doğalgaz sayaçlarında okuma yapılmadığını, sehven yapılmış ise de fatura iptali veya bedel iadesinin yapılacağını söyleyen Dönmez, “Bu süreç için fatura gidecek. Faturada kullanım miktarı, tutarı gözükecek.
Elektrik ve doğal gaz abonelikleriyle ilgili yeni karar: O ücret alınmayacak.
Bireysel ve merkezî kullanımlarda 2023 yılı için belirlenen Abone Bağlantı Bedeli: 200 m2'a kadar 2135 TL + %20 KDV = 2562 TL + Damga Vergisi, 200 m2'den sonraki her 100 m2 için 1857 TL + %20 KDV = 2228,4 TL + Damga Vergisi ilave olarak alınacaktır.
Doğal gaz yardımı almak isteyenler başvurularını e-Devlet üzerinden gerçekleştiriyorlar. Yeni başvuru döneminde 415- 1.150 TL olan doğal gaz yardımı miktarı 900 TL – 2.500 TL olacak şekilde artırıldı.
Bir ay boyunca Türkiye'nin tamamındaki konutların doğalgaz tüketiminden ücret almayacağız. Yani mutfağın ve sıcak suyun yanı sıra ısınma dahil doğalgaz tüketiminin tamamını bir ay süreyle ücretsiz yapıyoruz. Bu müjdemizin de milletimize hayırlı olmasını diliyorum.
Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararnameye göre, dağıtım şirketlerinden doğal gaz temin eden konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden, doğal gaz tüketimleri için 24 Nisan 2023 tarihinden 31 Mayıs 2023 tarihine kadar tahakkuk edecek ilk faturadan doğal gaz bedeli alınmayacak.
"1 AY BOYUNCA KONUTLARDA DOĞALGAZ ÜCRETSİZ OLACAK"
Şimdi de ikinci müjdemizi açıklıyorum: 1 ay boyunca Türkiye'nin tamamındaki konutların doğalgaz tüketiminden ücret almayacağız. Isınma dahil doğalgaz tüketiminin tamamını 1 yıl süreyle ücretsiz yapıyoruz.
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, ücretsiz doğal gaza ilişkin, "Tahsil edilen faturalar varsa iptal edilecek ve iade edilecek. Ön ödemeli sayaç kullanıcıları da uygulamadan yararlanacak. Bir aylık tüketimi tespit edilecek ve akabindeki ay o miktarda doğal gaz vatandaşımızın kartına ücretsiz yüklenecek" dedi.
Doğal Gaz kartınızı toza, kire, kırılmaya karşı koruyunuz ve manyetik alanlardan uzak tutunuz. Doğal Gaz kartınızdaki miktarı(m3) sayaca yükleme yapmak için kartınızın; çip olan tarafı altta ve ok yönünde ileriye doğru veya çip olan tarafı arkada ve ok yukarıda olacak şekilde, sayaca takmanız gerekmektedir.
Ön ödemeli sayaç, abonenin önceden ödediği miktarda doğal gaz kullanmasını sağlar. Sistem, peşin ödenen kredinin abone tarafından sayaca yüklemesi esasına dayanır. Kartlı doğal gaz sayacı, kısıtlı geliri olan hanelerin tüketimi kontrol etmesi açısından faydalıdır.
Deprem sebebiyle olanüstü hal ilan edilen ve afet bölgesi kararı alınan bölgelerde, elektrik ve doğalgaz aboneliklerinde güvence bedeli alınmayacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) konuya ilişkin kurul kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Ücretsiz Doğalgaz kullanımının esaslarını belirleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar ile aboneden tahsilat yapılırsa fatura iptal edilerek tahsil edilen tutar 3 is günü içinde aboneye nakit olarak ödenecek. Uygulamadan 19,7 milyon abone yararlanacak.
Doğalgaz veya Forex piyasalarındaki karşılığı “NATGAS”, dünya genelinde kullanılan en yaygın fosil yakıtlardan biridir. Renksiz, kokusuz ve yanıcı bir gazdır. Doğalgaz, çoğunlukla doğalgaz yataklarında veya petrol yataklarında bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri