HPV Sıklığı HPV enfeksiyonunu alan kadınların yaklaşık %50'sinde bağışıklık sistemi antikor yani virüsle savaşan hücre üretimi gerçekleştiremez. Antikor üreten kadınlarda ise düzey oldukça düşüktür.
Sonuç olarak, C vitamini, D vitamini ve çinko bakımından zengin yiyecekleri diyetlerimize dahil etmek, bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye ve bizi HPV'ye karşı korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca bu vitamin ve minerallerin takviyelerini düzenli olarak kullanmak da bağışıklığınız için faydalı olacaktır.
HPV aşısı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek HPV enfeksiyonlarına karşı koruma sağlar. Genellikle genç yaşlarda uygulanmaya başlanan HPV aşısı, 9-14 yaş arasındaki çocuklara ve gençlere tavsiye edilir. İki veya üç doz olarak uygulanan HPV aşısı, cinsel aktivite başlamadan önce tamamlanmalıdır.
2021 araştırmasına göre, folat ve B12 vitamininin, HPV suşu (HPV 16) ve ilişkili rahim ağzı pre-kanser formu olan ve CIN olarak da bilinen servikal intraepitelyal neoplazinin ilerlemesine ve bulaşma riskini azaltmada kritik bir rol oynayabileceği rapor edilmiştir (4).
Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar. Erkeklerde virüsün bulaşmasında bu siğiller etkili olduğu için, yok edildiğinde bulaştırma riski ortadan kalkar. Ancak yine de taşıyıcı olmaya devam ederler.
İlgili 25 soru bulundu
Siğil çıkmadığı, HPV taşıyıcılığı olduğu dönemdede bulaştırıcılık olabilir. Ancak lezyonlar çıkmasının ardından bulaştırıcılık artar. HPV virüsünü alan kadında ilk bir yılda %70 oranında, ikinci yılda %90 oranında bağışıklık sistemi tarafından virüs temizlenir.Sadece hastada enfeksiyon kalıcıdır.
HPV genellikle 1 yıl içinde birçok hastada vücuttan atılır. Ayrıca ağızdan alınan hiçbir ilacın etkisi yoktur. Hastalar vitamin takviyeleri ile bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler ancak virüsün vücuttan atılması ancak bağışıklık sisteminin virüsü tanıması ve ortadan kaldırması ile mümkündür.
Bağışıklık sisteminin yetersiz olması virüsün vücuttan atılması önündeki en büyük engeldir. Virüs kana karışmadığı için kuvvetli bir sistemik bağışıklık yanıt olmamaktadır, virüs çoğunlukla bölgesel bağışıklık mekanizmaları ile vücuttan atılır.
HPV virüsünün etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Sadece virüsün hızlı yayılımını yavaşlatmak, bulaşmasını önlemek ve virüsler nedeniyle oluşan siğilleri yok ederek cinsel organı sağlık bir duruma getirmek mümkündür. HPV tedavisi lezyonların boyutu, şekli ve sayısına göre farklı yöntemlerle yapılabilir.
HPV enfeksiyonları tekrarlar. HPV nedeni ile ortaya çıkan rahim ağzı, vulva, vajina, anüs, penis, ağız, baş ve boyun kanserleri arasında özellikle rahim ağzı kanserlerinin görülme oranı her yıl artış göstermektedir. 2020 yılında 600.000 üzerinde yeni vaka bildirilmiştir.
Özellikle HPV bulaşması olmadan korumaya başlayarak rahim ağzı ve diğer HPV'ye bağlı kanserler ve öncü lezyonların oranını azaltma hedeflenmiştir. Bu amaçla üç aşı tipi geliştirilmiştir (Gardasil, Gardasil-9 ve Cervarix aşıları).
HPV aşısı siğilleri geçirir mi; HPV aşısının siğilleri geçirmesi söz konusu değildir.
Hpv en hızlı 6 ayda geçer. Bu hastalar genellikle genç ve bağışıklık sistemi güçlü olan hastalardır. Yine sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları olamayan, çok partnerli yaşamı olmayan veya düzensiz cinsel yaşamdan uzak duranlarda 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde geçebilir.
Human Papilloma Virüsünü vücuttan atabilmenin en önemli adımlarından biri, HPV taşıyıcısı olan birey ile cinsel ilişkiye girerken mutlaka kondom kullanmaktır. Aynı zamanda genital bölge ve çevresinde ortaya çıkan siğil lezyonları var ise bunların tedavisinin yapılması gerekir.
Sorularının cevabı ise, her siğil HPV virüsü ile bağlantılıdır. Halk arasında bazı hayvanların siğil yaptığı yönünde söylenti olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Eğer vücudunuzda HPV bulunmuyorsa siğil çıkması tıbben imkansızdır.
Eğer siğil lezyonları genital bölge ve çevresinde çıkmış ise uzman doktora başvurarak HPV tarama testi yapılmalıdır. Ancak HPV testleri genital siğil olmasına rağmen negatif çıkabilmektedir.
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
Hpv ömür boyu vücutta kalabilir. Ancak elbette herkeste vücutta kalmaz. Peki kimlerde daha çok vücutta kalır? Beslenmesi bozuk olan, sigara ve alkol kullanan, bağışıklık sistemi zayıf olan kadın ve erkeklerde vücuttan atılma şansı azalır ve virüs vücutta kalır.
Her hpv tip 16 pozitif çıkanda mutlaka kolposkopi ve gerekirse biyopsi işlemi yapılmalıdır. Ancak kolposkopi yapılan her hpv 16 olan hastada tedavi gerekmeyecektir. Çünkü kolposkopi sonucu pekçok hastada normal gelecek ve hasta sadece takibe alınacaktır.
Virüs Yükü
Yüksek miktarda HPV Virüsü taşıyan bir partner ile cinsel ilişkiye girmenin yanı sıra, dışarıdan oluşabilecek diğer etkenler de daha fazla HPV'nin vücuda girmesine neden olabilmektedir.
Hpv virüsünün bulaştığı hastaların çoğunda genital bölgede siğil oluşumu görülür. Kadınlarda vulva, vajen veya anüste, erkeklerde peniste, anüste ve makatın diğer kısımlarında siğiller ortaya çıkar. Hpv bulaşan kadın ve erkeklerin bir kısmında ise genital siğil oluşmaz.
HPV, kadınlarda virüsün yerleştiği bölgelere göre farklılık gösterir. Cilt kısmında ise siğiller, karnabahara benzer, ağrısız kabarıklıklar görülür. Rahim ağzında ise hekim kontrolü sırasında kızarıklıklar görülebilir.
Eğer düşük riskli HPV tipleri çıkarsa, ya da HPV tespit edilmeze hemen aşı uygulanmalı ve HPV olan eşin tedavisi bitene kadar çiftler prezervatif ile korunmalıdır. Yüksek riskli HPV tespit edilirse kolposkopi yapılmalı gerekirse biyopsi ve sıkı takip protokolleri ile hasta rahim kanserinden korunmalıdır.
Şunu bilmekte fayda var ki, HPV enfeksiyonu bulunan ve immün sistemi normal olan kişiler, HPV'yi kaptıktan sonra 12 ay içinde %80, 24 ay içinde %92 ihtimalle HPV'yi temizleyecektir. HPV'ye bağlı lezyonlar ise nadiren kendiliğinden kaybolabilir. Bunun için sağlam bağışıklık sistemi gerekir.
Tek eşlilik olanlarda hpv görülme riski oldukça düşüktür. Geçmişinde herhangi bir cinsel deneyimi olmayan kadın veya erkekte, eğer partneri ya da eşinin de ilk cinsel deneyimi ise hpv virüsünün bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri