Hazinenin tamamı New York'taki Metropolitan Müzesi'nde 1985 yılında bir sergide gazeteci Özgen Acar tarafından görülmeleriyle bulundu.
6. yüzyılın ikinci yarısına ait bu eserlerin 1966 ve 1967 yıllarında alınan "Doğu Yunan Hazinesi" gibi Orta Anadolu'nun aynı bölgesinden geldiğinin ifade edildiği belirtilmiştir.
Antik çağın bilinen en zengin kralı olan Krezüs, mitolojiye göre her tuttuğunun altın olması için ilâhlara yalvarır; bu dileği kabul edilince mutluluğa erişeceğini sanır. Ancak çok zengin olduğu halde mutluluğu bir türlü bulamayan kral, acı içinde kıvranarak ölür.
Lidya Kralı Karun'un zenginliğine dair birçok rivayet vardır. Hatta bir rivayete göre, Firavun'la kurduğu yakınlık nedeniyle onun hazinedarı olduğu söylenir. Bu durum, onun servetinin daha da büyümesine vesile olmuştur. Başka bir rivayete göre, hazinelerinin anahtarlarını taşıması için tam 300 katır almıştır.
Zenginliğiyle tanınan, Hz. Mûsâ ve Hârûn'un şahsında Allah'ın emirlerine karşı çıktığı için cezalandırılan kişi. Kur'an'da Kārûn adıyla kıssası nakledilen bu kişi Tevrat'ta Korah diye anılmakta ve çöl hayatında Mûsâ'nın otoritesine karşı başlatılan isyan hadisesinde başrolü oynamaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Zenginliği ve hazinelerinin çokluğuyla meşhur olmuştur. Bu serveti, “Kârûn kadar zengin” gibi ifadelerle deyimleşmiştir. Hazreti Musa (as) zamanında yaşamış, servet ve ihtişama kavuştuktan sonra hırs, gurur ve enaniyetinin esiri olmuştur.
İlgisizlik iddiaları 1996'dan beri Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Karun Hazineleri'ni son beş yılda 769 yabancı turistin ziyaret ettiği ortaya çıktı. Yer sıkıntısından dolayı onlarca eserin üst üste istiflendiği müzede, 35 bin 573 tarihî eser bulunuyor. Bu eserlerin yüzde 10'u sergileniyor.
Fakat Allah düşmanı Sâmirî'nin nifaka düştüğü gibi, o da münafık olmuş ve malının çokluğundan dolayı azgınlık onu helak etmiştir. Şehr İbn Havşeb der ki: Kavmine karşı büyüklendiğinden dolayı elbisesini bir karış uzun tutardı." - Yukarıdaki ifadeye göre Karun Müslüman oluyor, fakat daha sonra münafık oluyor.
Karun gösterişi sevmekte, kavminin arasında ihtişamla dolaşmakta, bu ise bazılarının hayranlığını celbetmekteydi. İnançsızlığı, kibir ve gururu yüzünden helak olup gitmiştir. Kavmi ile arasında geçen diyalog ayetlerde şu şekilde aktarılır: “Kavmi ona şöyle demişti: Şımarma, Allah şımaranları sevmez” (ayet 76).
Anadolu uygarlıklarından Lidya'nın son kralı “Croesus” (Türkçede KARUN olarak bilinmektedir) tarihte parayı icat edip ilk defa para kullanan kral olarak bilinir ve hala dünyanın en zengin insanı olarak anılır. Dünyanın en zengin ölümlüsü olarak kabul edilen Karun, MÖ 566 yılında Lidya kralı olduğunda 35 yaşında idi.
Açılan davaların kazanılmasıyla ABD'nin iade etmek zorunda kaldığı Karun Hazinesi, dünyanın en değerli hazineleri arasında yer alıyor. Bugün olsaydı, iade edilmesi için açılan davalara harcayacağımız para yaklaşık 3 milyar lira olacaktı.
Lidya (Lidce: 𐤮𐤱𐤠𐤭𐤣𐤠 Śfarda, Grekçe: Λυδία Lȳdíā), Anadolu'da Tunç Çağı'nın sonlarından başlayarak MÖ 6. yüzyıla kadar hüküm süren Lidya medeniyetinin merkezini oluşturan tarihî bölge. Esas olarak Gediz Nehri ve Küçük Menderes vadilerini kapsayan, günümüzde yaklaşık olarak Manisa ve Uşak illerine denk gelen bölgedir.
Karun'un hazinesi, günümüzde hala gizemini korumaktadır. Bazı tarihçiler, Karun hazinesinin Lydia'nın başkenti Sardes'te (Manisa'nın Salihli ilçesi) gömülü olduğuna inanmaktadır.
Yayın Sayın Özgen Acar tarafından T.C. Kültür Bakanlığı'na iletilmiştir. Bu katalogda, Uşak ve çevresindeki tümülüslerde kaçak kazılar sonucu bulunan ve yurtdışına kaçırılan Lidya Eserleri'nin bir kısmının yer aldığı görülmüştür.
UŞAK - 2021-09-06 09:46:34 Bu içerik 2745 kez okundu. Karun Hazinelerini 1966 yıllarında bulan beş kişi'den hayatta kalan son kişi olan Kemal Çakar da hayatını kaybetti. arasında kaçak kazı ile çıkartılmış, sonra da yurt dışına kaçırılmıştı.
Kasas sûresinin son bölümünde (âyet 76-82) Kārûn kıssası anlatılmaktadır. Hz. Mûsâ'nın kavminden olup büyük bir servete sahip bulunan Kārûn zenginliğine güvenerek böbürlenmiş, insanlara haksızlık etmiş ve sonunda Allah kendisini servetiyle birlikte yerin dibine geçirmiştir.
Helak edilmiş 5 kavmi ve helak edilme sebeplerini derledik. HELAK EDİLEN KAVİMLER NEREDE YAŞIYORLARDI? Arap toprakları olarak bilinen Bilâdü'l-Arap'ta Âd, Semûd ve Şuayb kavimlerinin helaki, Sebe kavmini perişan eden Arim Seli, Ashâbu'l-Uhdûd Hadisesi ve Fil Olayı meydana gelen helak hadiseleridir.
Kur'ân-ı Kerîm'de firavun kelimesi sadece Hz. Mûsâ dönemindeki Mısır kralını ifade etmekte olup Yûsuf devrindeki kral için “rab” ve “melik” kelimeleri kullanılmaktadır (Yûsuf 12/41-43, 50). Kur'an'da yetmiş dört yerde geçen Firavun Hz.
Tevrat ve Yeşu'da ise Hz. Mûsâ ile liderliği paylaşan Hârûn'un yanında tamamıyla farklı bir Hârûn daha ortaya çıkmaktadır ki bu ikincisi her ne kadar Mûsâ'nın kardeşi ise de sadece kâhindir ve kâhin ailesinin atasıdır.
Krallığı Lidya, 3000 yıl önce Orta Doğu'da ortaya çıkan yeni güçler arasındaydı ve bu paralar da Lidya uygarlığını ve Karun'u zengin eden paralardı.
Eski Ahit'te Hâmân, Firavun'un değil, Pers kralı Ahaşveroş'un veziri olarak geçmektedir. İslâmî yorumlar Hâmân'ı coğrafi-arkeolojik tutarsızlıklar Tevrat anlatılarından bağımsız, Mısır ve Firavunlar ile bağlantılı bir kişi veya figür olarak görme eğilimindedir.
Mali İmparatorluğu'na altın çağını yaşatan Mansa Musa'nın 14. yüzyıla ait serveti, güncel literatür için henüz cevaplanamamış bir tartışma sorusudur. Günümüz ekonomisinde tutarının tam olarak hesaplanamadığı bu servetin, yaklaşık 400 milyar $ olduğuna yönelik iddialar bulunmaktadır.
Dönemin önemli bilim adamları ve sanatçılarını kendisine çeken Sardes, "Karun kadar zengin" sözüyle de tanınan Lidya Kralı Karun dönemindeki zenginliğiyle dilden dile dolaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri