Kas gevşetici ilaçlar kas spazmlarını ve istemsizce olan kas sertliğini (spastisiteyi) tedavi etmek için kullanılır. Kısa süreli (akut) ağrılarda ve ağrının uyumayı güçleştirdiği durumlarda tercih edilebilirler.
Kas ağrılarından yakınan kişiler genelde önce gelişigüzel ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kullanırlar. Oysa çeşitli hastalıklarda görülebilen kas ağrılarında yanlış kullanılan kas gevşetici ilaçlar problemin artmasına sebep olabilirler.
Kas Ağrısını Azaltma
Yoğun yapılan egzersiz sonrasında ortaya çıkan kas ağrısı, sporcuların performansının düşmesine neden olabilir. Devreye giren kas gevşeticiler sayesinde ise spor sonrası kas ağrıları büyük ölçüde azalıyor.
Kas spazmı çoğu zaman kendiliğinden geçer.
Ancak bazı durumlarda kas spazmı kendiliğinden geçmez ve çok rahatsız edici olabilir. Kas spazmı tedavisinde kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Pek çok kişi ise ilaç kullanmayı sevmediğinden veya yan etkiler nedeniyle doğal çözümler arar.
İlgili 24 soru bulundu
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Kas ağrısı vücudun çeşitli yerlerinde de ağrılar oluşmasına neden olabilir. Peki kas ağrısı nerelere vurur? Eller, kollar, bacaklar, boyun ve sırta kas ağrıları vurabilir. Bu durum ağrıyan kas bölgesiyle de ilişkilidir.
Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar mutlaka reçeteli ve doktor kontrolünde alınmalıdır. Özellikle toplumda eklem rahatsızlıkları için sıklıkla tercih edilen bu ilaçlar karaciğere ve böbreklere ciddi hasarlar verir.
Bu ajanlardan süksinilkolinin insanlarda 1,5 mg/kg dozunda kullanıldığında, etki başlama süresi 0,5-1 dakika, etki süresi ise 5-10 dakikadır (5). Pankuronyum ise 0,1 mg/kg dozunda kullanıldığında etki başlama süresinin 3, etki süresinin 45-60 dakika olduğu bildirilmektedir (5).
Eklemlerde oluşan ağrıyı geçirebilmek için evde uygulanabilecek yöntemler bulunmaktadır. Sıcak-soğuk kompres, ılık bir banyo, masaj ve esneme hareketleri ve dinlenme başta olmak üzere eklem ağrılarına iyi gelen yöntemler şunlardır: Sıcak-soğuk kompres. Dinlenme.
Önerilen ve günlük maksimum doz, her 12 saatte bir alınmak koşuluyla (12 saat aralık verilerek) günde 2 defa 2 kapsül (8 mg tiyokolşikosid)'dür.
Doktorun tavsiye edeceği kas gevşetici ve rahatlatıcı bir krem de hamlık ağrılarına iyi gelebiliyor. Kremin sağladığı rahatlatıcı etki bir sonraki antrenmanını daha rahat ve keyifli yapmanı sağlıyor.
Kas gerginliği ödem toplanması sonucu oluşursa bu bölgeye buz torbaları konulabilir. Bu doğal yöntem kas gerginliğini de azaltacaktır. Ayrıca gergin kasın yumuşaması için zeytinyağı ve nane yağı karıştırılarak sürülmelidir. Bu karışım ile masaj yapmak kas gerginliğini de azaltır.
Kas ağrısı genellikle birkaç gün içinde iyileşir. Ağrıyı hafifletmek için ilaç içermeyen ısı bandı gibi ürünler kullanabilirsiniz. Kas ağrısı şiddetlenirse ve dayanılamayacak hale gelirse, bir uzmana danışmanız gerekebilir.
Branşımla ilgili ağrılarda NSAİİ tedavide sık kullandığımız ilaçlardandır. Klinik pratikte hastaların doğru dozda ilaç kullandıklarından, birkaç ilaç kullanırken iki NSAİİ birlikte kullanmadıklarından emin olmaları gerekiyor. Aynı anda kas gevşetici ve NSAİİ kullanılabilir.
Kas ağrısı kas hastalığının belirtisi olabilir.
Nedeni sıklıkla bir iflamasyondur. Bu enfeksiyon, Fibromiyalji veya polimiyaljiya romatika gibi romatizmal hastalıklar, vitamin eksiklikleri ya da statin gibi bir ilaç olabilir ve doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Uygulama sıklığı ve süresi:
günde en fazla 4 tablet (16 mg tiyokolşikosid/gün)'tir. Önerilen tedavi süresi 5–7 gündür, toplam tedavi süresi ardışık 7 gün ile sınırlıdır. Önerilen dozların aşılmasından veya uzun süreli kullanımdan kaçınılmalıdır.
Kişiler bilinçsiz kullanım sonucunda birçok ilaçta olduğu gibi bunlarda da çeşitli yan etkilere maruz kalıyor. Uyuşukluk, baş dönmesi, ağız kuruluğu, üriner retensiyon ve olası bağımlılık bu ilaçların bilinen yan etkileri arasında” ifadelerini kullandı.
PARAFLEX®, iskelet kasınm ağrılı durumlarmda kullanılan merkezi sinir sistemi üzerinden etki gösteren kas gevşetici bir ajandır. PARAFLEX®, karton kutuda, 20 tabletten oluşan bİister ambalajlarda sunulur.
Kas gevşeticiler kas spazmı ve spastisiteyi azaltıp bunlara bağlı ağrı ve hareket kısıtlılığını tedavi etmek için reçete edilebilir. Bu ilaçlar kasların işlevselliğini bozmadan aşırı uyarılma durumunu azaltır.
Özellikle sakinleştiriciler, depresyon, allerji ve tansiyon ilaçları, kas gevşeticiler ve pek çok antibiyotiğin de yorgunluğa neden olabileceğini belirten Prof.
MAJEZİK DUO, flurbiprofen ve tiyokolşikosid adlı etkin maddeleri içeren bir ilaçtır. Flurbiprofen çeşitli ağrıları ortadan kaldırmak ya da hafifletmek amacı ile kullanılan steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar (NSAI) olarak bilinen grupta yer alır. Tiyokolşikosid esas olarak kas gevşetici etkinliğe sahiptir.
Kas ağrılarının belirgin bir bulgu olarak karşımıza çıktığı diğer hastalıklar miyofasial ağrı sendromu polimyaljiaromatika, miyopatiler ve D vitamini gibi bazı vitamin ve Magnezyum gibi bazı minerallerin eksiklikleridir. Demir eksikliği anemisi ve tiroid bozuklukları da kas ağrısı yakınmalarına neden olabilir.
KAS AĞRISI NASIL GEÇEBİLİR? Bu noktada, en önemli destekler kalsiyum, magnezyum, C vitamini ve potasyumdur. Doğal kaynaklardan karşılamak çok önemlidir. Doğal beslenme dışında, günlük su tüketimi de büyük önem taşır.
Miyalji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Kas ağrılarının ve sakatlıkların tedavi edilmemesi durumunda kişinin sosyal yaşantısında hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara neden olur. Ayrıca kas ağrısı farklı bir hastalığa bağlı olarak gelişmişse ve tedavi edilmiyorsa, ilerleyen sürelerde ciddi komplikasyonlar görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri