Adale içine enjeksiyon genel olarak kalçadan yapılır. Ayrıca baldır ya da kol kaslarına da iğne yapılabilir. Kalçadan yapılacak enjeksiyonda uygun yer tespiti için iğne yapılacak hastanın kuyruk sokumundan sağ ya da sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir.
- Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğne kısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. - İğne yapılacak olan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyi yapmanız lazımdır. - İğneyi yavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılan bölgeye temiz pamuk bastırın.
Hasta oturur yada yatar pozisyonda olabilir. Hastanın kolu gevşekçe yanda durmalı ve dirsekten bükülmelidir. Enjeksiyon için kas dokusu kavranarak küçük iğne ile girilmeli ve az miktarda ilaç verilmelidir.
Vücutta en uygun yerler, bilek içleri ve kollarda dirseklerin ön yüzündeki toplardamarlardır. Dakikadaki damla sayısının gözlemlenmesi gerekmektedir. Cilt Altı (İntradermal / İD) Enjeksiyon: Yapılacak olan ilaçlar derinin dermis tabakasına uygulanır. Kolların üst ve iç kısımlarına yapılır.
İntramusküler enjeksiyon amacıyla kulla- nılan bölgeler dorsogluteal (gluteus maksimus kasını kapsar), ventrogluteal (gluteus medius kasını kapsar), laterofemoral (vastus lateralis kasını kapsar) ve delto- id (deltoid kası kapsar) bölgedir.
İlgili 23 soru bulundu
İğne yapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasından dikine bir çizgi-baha çizilir. Kalçanın bir tarafı bu suretle dört kısma ayrılmış olur İğneyi bu kısımlardan üst ve dıştakine yapmalıdır.
kaba ete yapılan enjeksiyon kasın altındaki vücudumuzun en kalın siniri olan “siyatik siniri” etkiler. Hasta bunu enjeksiyon yapıldığı andaki müthiş bir ağrı ve elektrik çarpma hissi, sonrasında da ayağın üzerine basamayacak kadar ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak tarif eder.
Özellikle zayıf vücut yapılı hastalarda kalçadan yapılan enjeksiyonlarda bir komplikasyon olarak siyatik sinir zedelenmesi olabilir. Yapılacak tedavi zedelenmeyi onarıcı, dolaşımı canlandırıcı, ağrıları azaltıcı nitelikte olmalıdır.
Kas altına enjeksiyon işlemi yapılacaksa o zaman bu işlemin damar, kemik ya da sinirden uzak bir bölgeye uygulanması gerekir. Enjeksiyonun damara veya sinire denk gelmesi durumunda apse oluşabilmektedir.
Subkütan (deri altı) doku, dermis ve kas tabakası arasında yer almaktadır. Deri altı dokusu kan damarları açısından zengin olmadığından ilaç emilimi intra müsküler enjeksiyona göre daha yavaş, intra dermal ve oral yoldan daha hızlıdır. İlaç emilimi kapiller yolu ile olmaktadır.
Adale içine enjeksiyon genel olarak kalçadan yapılır. Ayrıca baldır ya da kol kaslarına da iğne yapılabilir. Kalçadan yapılacak enjeksiyonda uygun yer tespiti için iğne yapılacak hastanın kuyruk sokumundan sağ ya da sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir.
Önerilen ve günlük maksimum doz, her 12 saatte bir alınmak koşuluyla (12 saat aralık verilerek) günde 2 kez 1 ampul (4 mg tiyokolşikosid)'dür. Yani bir günde 2 ampulden (toplam 8 mg tiyokolşikosid) fazla MUSCORİL kullanmayınız.
5 mgr / 5 cc , 15 mgr. / 5 cc ampul formunda : Kısa etkili benzodiazepamdır.Hızla etkilidir , ortalama ( iv ) 3 dk sonra etkisi görülmeye başlar.15 -20 dk.da istenilen etkiye ulaşılır.Yaklaşık 45 – 90 dk. etki sürelidir.
Diğer bir seçenek olarak da nefes alma egzersizlerini tavsiye eden Chambers, eğer vücudunuz gerginse, iğne olmanın daha fazla acı vereceğini ifade ediyor. Ancak, derin derin nefes alıp verme egzersizlerinin acıyı azaltabileceğini de ekliyor.
Hastaya gevşemesi ve dikkatini başka yöne çekmek için derin bir nefes alması söylenir. Enjektör kullanılan elin baş ve işaret parmağı arasında tutulur. İğnenin açık ucu üstten görülebilecek şekilde, 90 derecelik açıyla ve hızla dokuya batırılır. İğne doku içindeyken enjektör kıpırdatmadan sabit tutulur.
İlaç içermeyen bir uygulama olduğu için alerji, ilaç etkileşimi gibi yan etkiler oluşmaz. İşlem sırasında kuru iğnelemeye bağlı ağrı duyulması, iğneler ince olduğu için genellikle minimaldir; bu ağrı duyma durumu da tetik noktaların hassasiyetine ya da kişilerin ağrı eşiğine bağlıdır.
Kalçadan iğne ile ilaç uygulaması sırasında yanlışlıkla siyatik sinirde kimyasal tahribat olmasına bağlı olarak gözlenen bir tablodur. Özellikle uygun olmayan bölgeye veya uygun olmayan miktarlarda yapılan enjeksiyonlar sonrasında karşılaşılır.
İğne olduktan sonra banyo yapılır mı? iğne olduktan sonra banyo yapılır mı? İğne olduktan sonra duş alınır. Bunun hiçbir sakıncası yok.
Dolgu uyguamalarının iğne ile yapılıyor olması nedeni ile uygulama alanında berelenme, zedelenme ve morarma gelişebilmektedir. Sıklıkla orta ve derin dolgu uygulamalarda, dolgu uygulamasının fanning ve thread taknikle uygulandığı durumlarda daha sık görülmektedir.
Gluteal bölgeye uygulanan enjeksiyon sonrası gelişen en önemli komplikasyon siyatik nöropati iken apse, nekroz, enfeksiyon, kontraktür, hematom, kronik ağrı, periostit gibi komplikasyonlar da gelişebilir.
İğnenin Etkisi Ne Zaman Geçer? Yapılan iğnenin etkisi en fazla 4 ya da 5 saat içerisinde geçer.
Kas İçi Enjeksiyon Ağrısının İstenmeyen Sonuçları
Kas içi enjeksiyonda iğnenin dokuya batırılmasıyla gelişen iğneye ilişkin ağrı, birçok insanda anksiyeteyi başlatır ve yaşam boyu iğne korkusu gelişmesine neden olur (Barnhill at al.
“Siyatik” insan vücudundaki en kalın sinirin adıdır ve latince adı “nervus ischiadicus” tur. Bu sinir kalça arkasından bacağın arka yüzü boyunca seyrederek diz üstü seviyede iki ana kola ayrılır ve ayağa kadar ulaşır.
3. Alternatif Siyatik: Alternatif siyatik, her iki bacağı da dönüşümlü olarak etkileyen siyatik sinir ağrısıdır. Bu nadir görülen bir siyatik tipidir ve eklemdeki dejeneratif sorunlardan kaynaklanabilir. 4. İki Taraflı (Bilateral) Siyatik: Bilateral siyatik, her iki bacakta birlikte oluşur.
Epidural steroid enjeksiyonları
Epidural steroid enjeksiyonlar, spinal stenoz, disk herniasyonu veya dejeneratif disk hastalığı gibi durumlardan kaynaklanan siyatik ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri