Meşe palamudu oldukça besleyici yönleri olan bir yemiştir. Hayvanlar için yaşamsal önem arz eden meşe palamudu, çeşitli aşamalardan geçerek insanlar için de tüketilebilir hale getirilir.
4 adet meşe palamudunu ortadan kesin. Kestiğiniz parçaları çaydanlığa alın ve üzerine kaynar su ekleyin. 5 dakika dinlendirdikten sonra palamutları çıkartın ve suyuna bir tatlı kaşığı bal ekleyerek afiyetle için.
Pelidin tatlıları olmakla birlikte genellikle acıdır ve hayvan yemi olarak kullanılır. Alakabak kuşu ve sincap, tavşan gibi kemirgen yabanıl hayvanların en önemli besin kaynağıdır. Palamut ise tanen bakımından zengindir ve şırası sepicilikte ve boya sanayiinde kullanılır.
Meşe palamudunun vücudun bazı bölgelerinde oluşan iltihapları temizlemekte son derece başarılıdır. Meşe palamudu insanın ihtiyacı olan vitaminleri barındırmaktadır. Meşe palamudu kötü kolesterolü olan kişiler için son derece yararlıdır çünkü kolesterolü dengelemektedir. Meşe palamudu şeker hastalığını önlemektedir.
Meşe palamudu, sert bir kabuğa sahip olan bir tohumdur. Kabuğun içinde, besin değeri yüksek olan bir çekirdek bulunur. Bu çekirdek, hayvanlar ve insanlar tarafından tüketilebilir. Meşe palamudu, enerji, protein, yağ, lif ve çeşitli mineraller açısından zengin bir besin kaynağıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Meşe palamudunun tozuyla ekmek ve hamur işleri hazırlanmaktadır. Eklendiği tariflere vitamin ve mineral takviyesi yapmaktadır. Anadolu topraklarında meşe palamuduyla reçel de yapılır.
Acılığı giderildiği takdirde bilhassa koyun, keçi ve domuz rasyonları için uygun olmakla beraber öküz, at, tavşan ve kümes kanatlılarının rasyonlarında da kullanılabilir (Akyıldız, 1986).
Evet, meşe palamudu yenilebilir. Meşe palamudu, meşe ağaçlarının meyvesidir. Bu meyve genellikle doğal ortamlarda bulunur ve bazı insanlar tarafından besin olarak tüketilebilir. Ancak, taze meşe palamudu tüketimi bazı insanlar için sindirim sorunlarına neden olabilir veya toksik etkileri olabilir.
Palamut meşesinin meyveleri iki senede bir olgunlaşır. Olgunlaşma Eylül ve Kasım aylarında sona erer. Fakat olgunlaşma fazlalaştıkça kadeh ve tırnaktaki tanen miktarı azalacağından, palamutlar tam olgunlaşmadan Ağustos-Eylül ayları arasında toplanır.
Meşe palamudu tüketmeden önce, yenilebilir olmalarına rağmen, onları daha önce gördüğümüz gibi tanenlerinden arındırmak çok önemlidir. Meşe çeşidine bağlı olarak az ya da çok uzun bir adım, bazı meşe palamudu diğerlerinden daha fazlasını içerir. Meşe palamutlarının dış kabuğunu çizin ve 15 dakika kaynar suda pişirin.
Palamut ve içerisinde pelit'i ile ayrı satılan meşe palamudunda fiyat artışı çiftçiyi de sevindirdi. Pelit'in kilogramı geçen yıl 55 kuruştan satılırken, bu yıl fiyat 1 liraya çıktı. Hayvanlara yem olarak yedirilen palamutta kilogramı 50 kuruştan 1 liraya yükseldiği belirtildi.
Yayılışı Genel coğrafi yayılış alanı Güneydoğu İtalya'ya kadar Balkanlar ve Anadolu'dur. Ülkemizde çoğunlukla Batı ve Güneybatı Anadolu'da, lokal olarak Trakya'da ve İç Anadolu'da yetişmektedir.
Palamut ağacı Türkiye'de pelit ağacı olarak da bilinmektedir. Özellikle bu ağacın hem meyvesi hem de yaprağı birçok alanda kullanılmaktadır. Palamut ağacının iklim şartlarına dayanıklı olduğu bilinmektedir. Meyvesi kimi zaman aşırı uzun iken kimi zaman da kısa olabilmektedir.
"Meşe palamudu nasıl pişirilir?" ya da "Meşe palamudu nasıl yenir?" diye merak edenler akmeşe palamudu toplayarak közde veya ocak üzerinde tıpkı bir kestane gibi pişirip yiyebilirler. Meşe ağaçları uzun ömürlü ağaçlardır, 1000-1500 sene yaşayabilirler.
İshalde 3-5 gr toz sıcak su içine konarak demleme usulü hazırlanır ve günde 3-4 bardak tüketilir.
''Vatandaşlar pekmez yapabilmek için bol yapraklı meşe dallarını kesip, şıra yüklü dalları belli bir yerde topluyorlar. Dallar su dolu kazanlara batırılıyor ve kazandaki su şıranın etkisiyle şerbet haline geliyor. Şıralı su buharlaşıp koyulaşıncaya kadar ateşte karıştırılarak kaynatılıyor ve pekmez halini alıyor.
1.Öncelikle meşe ağacının meyvesi palamut toplanır. Toplanan palamutların sağlıklı olanları ekim için kullanılır. 2.Toplanan meşe palamutları bir suyun içinde bekletir. Buradaki amaç sağlıklı tohumları ayrıştırmaktır.
Pelit ağacı; - Kabızlığa iyi gelir. - Vücuttaki mikroplarla savaşır. - Boğaz ve karaciğer iltihaplarına iyi gelir.
Eğer meşe palamudu ne zaman ekilir, meşe palamudu hangi ayda ekilir gibi sorularınız varsa “Ekim” ayı adını ekme-biçme işlerinden alıyor. Adına layık bir şekilde Ekim'den itibaren meşe palamutlarını toplamaya başlayabilirsiniz. Benim gibi Aralık sonu hatta Ocak'ta bile toplayıp ekebilirsiniz.
Meşe palamudu yararları arasında bağırsakları çalıştırması da vardır. Özellikle ishal ve mide ekşimelerinde önleyici etkisi bulunmaktadır. İçerisinde birçok vitamin ve mineral bulunması nedeniyle sindirimin de gelişmesini sağlar.
Palamut balığının faydaları protein ve D vitamini açısından oldukça zengin ve besleyici olmasıdır. A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor gibi besin değerlerini içinde barındıran zengin bir balıktır, palamut.
Meşe ağacı alerjisi meşe poleninden kaynaklanır. Nezleyi tetikler, ancak son derece nadir bir tetikleyicidir. Meşenin meşe palamutları da hayvanlar tarafından besin kaynağı ve domuz yetiştiriciliğinde (hayvancılık) yem olarak kullanılır.
Tohumun etrafı fındıktaki gibi kabukla sarılıdır. Meşe palamutları kuşlar ve kemirgenlerin yanı sıra domuz ve geyik gibi pek çok büyük hayvan için önemli bir besin kaynağıdır.
Meşe ağacı oldukça uzun ömürlü bir ağaçtır ve ortalama ömrü 400 senedir.
Ülkemizde en çok İç Anadolu bölgesinde yetişen meşe ağacı istenirse her bölgede yetiştirilebilir. İç Anadolu'nun genellikle iyi yağış alan bölgelerinde yetişir ve daha çok görülür. Karadeniz ormanlarında da yine meşe ağacını sıkça görebilirsiniz. Bozkır ortamlarda fazla yağış gözlemlenmese bile meşe ağacı bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri