➢Kasların kasılması ile; iskelet sisteminin hareketi, kanın kalpten damarlara pompalanması, kan damarlarının çaplarının değişmesi ve dolayısıyla damar sistemi içinde kan akımı hız ve basıncının düzenlenmesi, sindirim sistemi içindeki sindirim materyallerinin hareketi gibi olaylar gerçekleşmektedir.
Kas kasılması veya kontraksiyon, kas dokusunda bulunan aktin ve miyozin arasındaki çapraz köprülerin kullanılması ile bir gerginlik yaratılması. Bu gerginlik durumunda, kas uzama, kısalma gösterdiği gibi boyutu değişmeyebilir. İsteğe bağlı kasılma merkezi sinir sistemi tarafından kontrol edilir.
O zaman öğrendiklerimizden de yola çıkarak iskelet kaslarının kasılması sırasında ATP, kreatin fosfat, glikoz, oksijen, glikojen miktarının azaldığını söyleyebiliriz. ADP, fosfat, keratin, karbondioksit, su, laktik asit, ısı miktarı ise artar.
-Kasılma sırasında gerçekleşen olaylar:
§ Aktin ve miyozin ipliklerinin boyu değişmez. § A bandının boyu değişmez, § H bandı daralır. § Kasın boyu kısalır, genişliği artar.
Sarkoplazmada bulunan endoplazmik retikuluma sarkoplazmik retikulum denir. Kas kasılması sırasında gerekli olan Ca 'mu depolar. Ca SR içinde bulunan kalsikestrin proteinleri aracılığı ile depolanır.
İlgili 19 soru bulundu
İskelet kaslarının kasılması sırasında ATP, kreatinfosfat, glikoz, oksijen, glikojen miktarı azalır; ADP, fosfat, kreatin, karbondioksit, su, laktik asit, ısı miktarı artar.
Kaslarda meydana gelen kasılma durumu ağrı ya da sızı gibi bir durum meydana gelir. Spazmın oluştuğu alanda hareket kısıtlı hale gelmektedir. Hareket esnasında çok ciddi ağrılar söz konusu olmaktadır. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalan kişilerin o bölgeyi hareketsiz bırakarak spazmın geçmesini beklemesi gerekir.
Kas kasılması sarkomerdeki aktin ve miyosinin kayma hareketiyle meydana gelir. Kayma mekanizmasının kilit taşı, kalsiyum iyonlarıdır (Ca2+). Kas kasılması, kalsiyum kasılma elementi olarak kullanıldığında başlar ve kalsiyum taşınması durdurulduğunda biter.
Kramp yani kas spazmı genelde kısa sürelidir ancak bazı durumlarda uzun süreli kas spazmları yaşanabilmektedir. En bilindik ve kapsayıcı nedenleri arasında sinir, stres, vitamin eksikliği, ani hareketler ve yorgunluk gelmektedir ancak uzun süreli yaşanan kramplar bazı hastalıkların habercisi konumundadır.
Kas kasılmasının mekanizması
Kasılma için gerekli enerji ATP'den elde edilir. Kasılma başlamadan önce miyozin başı ATP bağlar ve sahip olduğu ATPaz aktivitesi ile ATP'yi parçalar.
Kas ağrısı kasta ağırlık hissi, hassasiyet, sertlik, tutukluk, spazm,kramp,yanma hissi olarak belirebilir. Kas ağrısı genelde hastayı uykudan uyandırmaz.O kası kullanma ile ağrı artar.
En temel üç kasılma türü; izometrik, konsentrik ve eksantrik kasılmadır.
Kas spazmını gidermenin en iyi ve doğal yolu çoğunlukla sadece dinlenmektir. Ağrılı kası fazla yormayın, bolca sıvı alın ve iyi bir uyku çekin. Sıcak veya soğuk paketler kullanmak da kas ağrısını azaltabilir. Dinlenmeyi çok da abartmamak gerektiğini unutmayın.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Kas kasılmasında ATP kullanılır. Çünkü kasılması için de bir enerji lazım.
Kas spazmı, bir veya birden fazla kasın ani, istemsiz ve beklenmedik bir şekilde kasılması ve gerilmesidir. Kişinin iradesi dışında gerçekleşen kas spazmı, genellikle ağrılı bir şekilde meydana gelir ve kas gevşetici, krem ve fizik tedavi hareketleriyle iyileşir.
Kas spazmları genellikle kendiliğinden düzelir. Durmaları birkaç saniye hatta birkaç dakika sürebilir, ancak genellikle tedaviye ihtiyaç duymazlar. Bol su içmek dehidrasyona bağlı kas kramplarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
Yaygın bir kas spazmı olan kramplar zararsız gibi görünse de vücut hücrelerindeki bazı eksikliklerin ya da bazı ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir.
Kas Seğirmesi Nasıl Geçer? Kas veya kas grupları beslenme, stres ya da aşırı kafein tüketimi sonucu kasılabilir. Bu duruma neden olan etkenlerden uzak durulması halinde geçicidir. Ancak uzun süreli devam eden seğirmelerin altta yatan nedeni bir hastalık veya sinir sistemi bozuklukları olabilmektedir.
Merhaba. Kasın kasılması sırasında oksijen azalır. Çünkü kaslar kasılmak için oksijen kullanırlar. Kasın kasılması sırasında tam olarak hangi olayların gerçekleştiğini ve bu olaylar sırasında hücrede kullanılan ve miktarı azalan maddelerle, hücrede oluşan ve miktarı artan maddeleri sıralayabiliriz.
Kasılma sırasında kasın boyu kısalır, eni artar, fakat hacmi değişmez.
Omurgalılarda kaslar, eklemlerle birbirine bağlanmış olan iskeleti, kasılıp gevşeme ile hareket etmesini sağlar. Ayrıca omurgalılarda iç organların yapısında yer alan kaslar bu organlarda da hareketi sağlar. Örneğin sindirim sistemimizdeki kasların kasılması besinin sindirim borusunda ilerlemesini gerçekleştirir.
Bu durum çok yaygındır ve herhangi bir kası etkileyebilir. Kas spazmları, bir kasın bir kısmını, tamamını veya bir gruptaki birkaç kası etkileyebilir. Kas spazmlarının en sık görüldüğü yerler; uyluklar, baldırlar, ayaklar, eller, kollar ve karındır.
Kas gerginliği çoğunlukla spor sırasında ortaya çıkar. Burada, kas yapılarında küçük hasarlara neden olan kasların aşırı gerilmesi söz konusudur. Tipik semptomları, ani çekme ağrısı ve kasın sertleşmesidir. Kas gerginliği genellikle kendiliğinden iyileşir.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri