Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Kas kütlesi kaybı, kötü sağlık sonuçlarına, yorgunluğa, fonksiyon kaybına, sakatlığa, düşme riskine, kırılganlığa ve ölüme katkıda bulunur.
Kas erimesi, dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersizle önlenebiliyor. Hafif ağırlıklar kullanılarak yapılacak kas dayanıklılık egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme hareketleri hem kas hem de sinirsel uyarımı düzenliyor.
Peki sporu bıraktıktan sonra kas kaybı ne zaman başlar? Araştırmalar 1-2 hafta antrenmanı bırakmanın hacminizde hiçbir değişikliğe yol açmadığını; ancak güç kaybı yaşadığınızı gösteriyor. Hacminizde azalma yaşanması için ara vermeniz gereken süre yaklaşık 4-6 hafta arasında.
İlgili 27 soru bulundu
Kas erimesi olan kişinin ilgili bölgesindeki kaslarda hacimsel olarak incelme sorunları görülür. Dikkatli bakılmadan ve incelenmeden anlaşılması zordur. Genellikle ağrı veya sızı hissettirmeden kendini gösterir. Bazı becerileri yapmada zorluk çekebilirler.
KASLAR NE KADAR SÜREDE TOPARLANIR? Birçok araştırma bir kasın toparlanma süresinin ortalama 48 ila 72 saat arasında olduğunu göstermektedir. Ancak bunun genel bir değer olduğu ve toparlanma sürecinin çoğu durumda çok daha uzun süreceği unutulmamalıdır.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir.
Kas büyümesini ve iyileşmesini destekleyen C vitamini, her sporcunun mutlaka alması gereken vitaminlerin başında gelir. C vitamininin başlıca faydası kas hücrelerini zararlı serbest radikallerden korumasıdır. Bir antioksidan görevi gören bu vitamin, testosteron ve diğer anabolik hormonların oluşumuna da yardımcı olur.
Daha sonra hastadan ailesinin tıbbi geçmişi detaylı bir şekilde sorgulanır. Tanı için sıklıkla yapılan incelemeler: Kan tahlileri: Kasın yıkılması ile giden kas hastalıklarında kas yıkım enzimlerinin düzeyi (CK, CK-MB, AST, ALT gibi), kan sayımı, kan elektrolit düzeyleri gibi detaylı kan tahlili yapılır.
Kas ağrılarında gidilmesi gereken bölüm dahiliye bölümüdür.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Normal koşullarda yaşlılık ile birlikte bir miktar kas kütlesi kaybı doğaldır. Fakat şiddetli kas kaybı yaşandığında bu durum sarkopeni olarak adlandırılır. 30 yaşına kadar kas gelişimi devam etmektedir. 30 yaşından sonra ise kas kütleleri kaybolmaya başlar.
Uzun süre çalışmak size kas kazandırmaz, düzenli çalışmak ise çok daha etkili sonuç verir. Kas gücü ile çalışan kişilerin neden mükemmel vücutları olmadığını düşündüğünüz zaman uzun süreli egzersizlerin faydasız olduğunu daha rahat göreceksiniz. İstikrarlı yapılan spor sayesinde kaybedilen kaslar geri kazanılabilir.
Kas kaybı yaşamamak için antrenman sonrasında mutlaka dinlenilmelidir; bu sayede kas yıkımı gerçekleşmeyecektir. Günlük tüketilmesi gereken su miktarı mutlaka tüketilmelidir. Mümkün olduğunca stresten uzak durulmalıdır. Stres yağ depolanmasına ve kas kaybına neden olmaktadır.
Kas ağrısı, enfeksiyon, yaralanma ya da bir hastalık nedeniyle eklemlerde ortaya çıkan ve boyun, sırt ve bacaklar başta olmak üzere vücudun her yerini etkileyebilen sağlık sorunu belirtisidir. Ağrı hafif olabileceği gibi keskin bir şekilde de hissedilebilir.
Spor salonlarında satılan kas geliştirici, güç artırıcı ve yağ yakıcı ilaçlar artık eczanelerde reçeteyle satılacak.
Haftada 2 gün balık eti, 2–3 gün yağsız, derisiz tavuk eti, 1 gün ise yağsız kırmızı et tüketmeye özen gösterin. Geri kalan kısmı ise tahıl ürünleri, kuru baklagiller, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlar olarak bitkisel protein kaynaklarından karşılamalısınız.
Düzenli olarak spor yapmaya başlamak, kas kaybını geri kazanmak için olmazsa olmazlar arasındadır. Kasların güçlendirilmesi, kaybedilen kas dokularının yerine konulması için protein alımı ile düzenli sporun bir arada yürütülmesi şarttır.
Multiple Skleroz, inme, kas hastalıkları, polinöropatiler gibi pek çok nörolojik durumda sık görülen kas güçsüzlüğü vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Zayıflığı etkili bir şekilde yönetmenin ilk adımı, neden bu durumu yaşadığınızın saptanmasıdır.
Tahıl, meyve, sebze, kurubaklagil, vb. besinlerde bulunan karbonhidrat; kasların yenilenmesi, enerjisi ve gelişimi için gereklidir. Kas kütlesi artırma için beslenme kadar yeterli uyku da önemli ve gereklidir. Yetişkin bir insan günde ortalama 6-8 saat uyumalıdır.
Yeterli miktarda karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral içeren besin kombinasyonunu tüketmek, kullanılmış glikojen depolarının yeniden inşa edilmesi ve kas proteinlerinin onarılması sürecini hızlandırmaya yardımcı olur.
İskelet kası insan vücudunun en büyük organı olup kasılma yoluyla kuvvet meydana getiren çok çekirdekli kas liflerinden meydana gelmiştir. Maruz kaldığı çevresel koşullara yapısal veya fonksiyonel olarak yanıt verme özelliğinde olan iskelet kası, mükemmel bir rejenerasyon kapasitesine de sahiptir.
Vücudunuz, gündelik aktivitelerinize göre kendini yeniler. Kas gelişimi de esas olarak bu yenilenmenin bir sonucudur. Yenilenme ve gelişme ise düzenli egzersizlerle sağlanır. Egzersiz konusunda istikrarsız davranmak ise kas gelişimini engelleyen faktörler arasında ilk sıralarda gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri